Blogit
Olgan kotona

Marttilakierros, huone 3: Keittiö

On päivänselvää, että keittö on Marttilan huone numero yksi. Keittiössä on kaksi ovea, yksi saliin ja toinen ruokakomeroon missä on jääkaappi, pakastin ja komerotilaa. Lisäksi keittiön ja tuvan välissä on levennetty oviaukko. Kun me tulimme Marttilaan, oviaukon tilalla oli tiskipöytä. Lisäksi tullessamme siinä kohtaa, missä nyt on iso tumma kaappi, oli yksi ovi lisää. Se oli entisajan palkollisten oma sisäänkäynti keittiöön, (Ei kai nyt piika sentään suoraan tupaan kävellyt!). Me olemme 10 vuoden aikana tehneet keittöön jo kaksi remonttia. Ensin tullessamme, sitten mukavuussyistä, lattiaremontin yhteydessä. Kahta eri keittiöversiota voi tarkastella Olgan kotona ohjelmassa (vanhempi keittiö) ja sitten tätä uudempaa mm. Herbamare-videoissa

Pöytää meillä ei keittiössä ole, koska se on viereisessä tuvassa, mutta keittiön keskellä on minun lapsuuden kodista tuotu, äidin huutokaupasta ostama Nurmeksen sairaalan vanha kärrypöytä. Se on minulle paljon muistoja ja tunteita herättävä huonekalu, josta olen erityisen ylpeä. Se toimittaa keittiössä nyt saarekkeen virkaa. Keittiön kaapit uusittiin samalla kun keittiön lattia uusittiin. Lattiaremontin aikaan myös vesiputket nostettiin pois lattian alta katon rajaan. Loistoratkaisu, enää ei ole tarvinnut jäätyneitä putkia sulatella.

Samalla siirrettiin myös tiskipöytä ikkunan alle ja sähköliesi upotettiin leivinuunin vanhaan, ylimääräiseen hellaosaan. Muodikkaasti voisi sanoa että integroitiin. Rälläkällä! Leivinuuni onkin syy, miksi talvella viimeistään kaikki perheen jäsenet kerääntyvät keittiöön aikaa viettämään. Sen lämmönvarauskyky on yksinkertaisesti mahtava.

Muistan että rakastin jo lapsena sellaisia taloja, mistä pääsi juoksemaan huoneiden läpi ympäri. Marttilassa pääsee. Keittiöstä tupaan, tuvasta eteiseen, eteisestä saliin ja salista keittiöön. Myös omat lapseni osaavat arvostaa tätä ominaisuutta talossamme. Ja kyllä, pakko myöntää että itsekin tulee juostua, ihan vaan seuran vuoksi.

Ja lopuksi vielä: kaksi kuvaa Marttilan keittiöstä siltä ajalta kun muutimme tänne:

Kommentit (7)

  1. Ansku

    Upea keittiö ja huikea yksityiskohta tuo puuhellaan upotettu sähköliesi! Lattialaudat näyttää tosi hyviltä. Onko ne uusittu kokonaan lattiaremontin yhteydessä vai kenties vanhat/kierrätetyt?

  2. Lene

    Munkin lapsuudenkodissa pääsi juoksemaan taloa ympäri 🙂 se on kyllä kieltämättä hauskaa lapsille.
    Ja voi että tuo näkymä noista valtavista ikkunoista ja ihanat kaapit, tasot ja upea posliiniallas. Tuollanen ois niin mun unelmapaikka ruoanlaittoon.
    Noi keittiön kaapistot näyttää ihan aidosti vanhoilta, mistähän ootte löytäneetkin noin paljon ja suuren, vanhan kaapiston, upea se on.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *