Blogit
Olgan kotona

Lisää jauhoja!

Tein ensimmäisen adventin kunniaksi piparkakkutaikinan ja päätin leipoa lasten kanssa pipareita. Resepti on minulle se ainoa oikea piparkakkuresepti, peritty lapsuusajan hoitotädiltä lähes 30 vuotta sitten, tosin olen muokannut sitä hieman vuosien varrella.  Kun näitä pipareita ei paista liikaa, niistä tulee ihanan sitkeitä eivätkä ne kovetu niinkuin monet muut piparit.

Hyvä että tein kaksinkertaisen taikinan, sillä juniorileipurit olivat kovin innokkaita tarkistamaan taikinan makua. Ja oikeassa lapset ovatkin, ainakin pienissä erissä piparkakkutaikina on vieläkin parempaa kuin itse piparit.

Sijaistyttömme oli käymässä biovanhemmillaan, joten leipuritiimiimme kuului Helga 2v4kk ja Hilma 8,5kk. Hilma oli piparileipojaisissa ensimmäistä kertaa. Hänkin sai maistaa vähän taikinaa ja lopun ajan Hilma keskittyi häiriköimään isosiskon leipomista mm. kiskomalla tätä vaatteista jauhoisilla käsillään sekä varastelemalla piparkakkumuotteja imeskeltäväksi.

Helga on jo aika konkari leipomisessa. Kaulimen käyttöön oli viime jouluun verrattuna tullut järkeä, tyttö sai jopa levyn taikinasta aikaiseksi. Itse en ole koskaan tajunnut että kaulimeen tarttuneet taikinat on helppo puhdistaa pois nuolemalla. Aika kätevää. Helgan mielestä jauhojen kaataminen leivontapöydälle ja niiden levittely joka paikkaan on leipomisen tärkein työvaihe, jauhoja lisätään siis joka välissä. Sitten välillä taas syödään taikinaa ja painellaan muotteja ristiin rastiin taikinaan.

Kuten kaikessa muussakin tekemisessä, myös leipomisessa kaksivuotias ihastuu yhteen työvaiheeseen ja toistaa sitä loputtomiin. On todella perusteltua ottaa väliin pienet raivarit kun kaavoihin kangistunut äiti haluaa laittaa piparit pellille ja vielä kaiken huipuksi paistaa ne.

Lasten kanssa leipominen on hyvää harjoitusta lyhytpinnaisille. Kaikki tehdään epäjohdonmukaisesti ja siisteydestä tinkien, mutta kun lähtee hommaan mukaan eikä mieti tulevia imurointeja tai taikinaa lattian raoissa, on leipominen hauskaa ja lapsille ehdottoman mielekästä ja kehittävää puuhaa.

Annen piparkakut

1,5dl siirappia
4tl piparkakkumaustetta
100g voita
1 muna
1dl intiaanisokeria
4,5dl spelttijauhoja
1tl soodaa

1. Kuumenna, älä keitä siirappi ja mausteet.
2. Pilko voi ja sekoita vielä kuumaan siirappiin niin että se sulaa. Jäähdytä seos.
3. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi
4. Sekoita muna-sokerivaahto siirappiin
5. Lisää jauhot johon on sekoitettu sooda.
6. Taikina jää aika löysäksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli.
7. Paista 175 asteessa vaalean ruskeiksi.

Kommentit (14)

 1. Heidi

  Halusin vain tulla kiittämään tästä suloisesta joulublogista. Tosi kiva päästä kurkkaamaan teidän jouluvalmisteluihinne. Jotenkin tuntuu, että teillä on aivan erityisen idyllinen joulu siellä maalla, kun on vanha kaunis talo, talli ja vaikka mitä… Ihania pikkuleipureita myös <3

  Hyvää joulunalusaikaa koko teidän perheelle!

 2. Henna

  Mä joskus aikoinaan luin lehdestä jotain juttua teidän perheestä, ja siinä kerroit leipovasi aina intiaanisokerilla ja spelttijauhoilla. Sen jälkeen innostuin kokeilemaan niitä itsekin.
  Spelttijauhot on jo ahkerassa käytössä, mutta intiaanisokeria en osaa käyttää koska se on niin kokkareista. Kovia kokkareita jotka eivät oikein sula. pannarin tms taisin tehdä eikä onnistunut. Voitko antaa tähän jonkun vinkin ja kuuluuko tuo aina asiaan intiaanisokerissa? Sinulla kun kokemusta on.:)
  Haluaisin sitä kuitenkin vielä kokeilla.
  Kiitos mukavasta blogistasi!

 3. Martta

  Ihana kirjoitus tämäkin 🙂

  Kunpa sinulla olisi aikaa pitää ympärivuotista blogia, mieluusti lueskelesimme perheenne kuulumisia ja nautiskelisimme kuvistanne 🙂 Mutta ymmärrettävästi perhe-elämä ja arjen pyöritys vie paljon aikaa, ja siihen pitääkin keskittyä – elämään 🙂

 4. Leila

  Kyllä on mahtava joulukuva!!! Tämä tuntuu niin mukavalta, arjen askareet ja joulun tuoksu.
  Hyvää Joulua!!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *