Blogit
Olgan kotona

Leipäpäivä (eikun päivät)!

Leivoin eilen jouluksi ruisleipää. Otin toissapäivän aamuna juuripallon pakastimesta sulamaan ja tein juuritaikinan samana iltana yöksi happanemaan. Meillä oli vähän viileää, joten lisäsin juureen jauhoja ja jätin sen koko päiväksi happanemaan lisää ja lähdin jouluostoksille. Eli tuo ohjeen mukainen tunti oili minulla eilen sellaiset 8 tuntia, mutta tekemällä oppii, jos taikina ei tuoksu oikeanlaisen kirpeältä, ei sitä kannata alkaa vaivaamaan vaan sille pitää antaa lisäaikaa. Pääsin taikinan kimppuun joskus vasta kuuden aikaan illalla, ja leivät olivat valmiit myöhään yöllä… Joulun aika on juuri parasta, kun ei ole kiire mihinkään. Voi antaa toikinan muhia, käy vaan välillä kurkkaamassa ja jatkaa sitten muita puuhia. Illalla leipiä valvoessa pohdin hulluuttani ja sitä onko tässäkään mitään järkeä. Otin leivät uunista, peittelin liinoilla, sammutin valot ja hiivin ylös mennäkseni nukkumaan. Tuukka oli vielä hereillä ja kysyi joko leivät ovat valmiit? Kerroin että on. 

 Tuukka: No niin, mennään sitten maistelemaan!

Valot päälle, oikeaa voita jääkaapista ja minun piti leikata siivut koska olen kuulemma siinä niin paljon parempi. Siinä me istuttiin keittiössä,  kaksi onnellista yönapostelijaa. 

Tässä ohje leipään, ohje on aikalailla suora kopio Emäntänä Olga -kirjastani.

"Talomme hapanleipäjuuri on peräisin tilalta löytyneen vanhan tiinun pohjalta. Juuri säilyy tiinun sijaan varmemmin pakastimessa, jonne leivonnan yhteydessä valmiista taikinasta laitetaan aina yksi taikinapallo odottamaan seuraavaa leivontakertaa.

Hyvää ruisleivän taikinajuurta on hankala löytää, mutta sen voi helposti valmistaa itse kauppojen jauhohyllystä löytyvästä valmiista ruisleipäaineksesta. Korvaa silloin ensimmäisellä leivontakerralla puolet koko taikinan jauhoista ruisleipäaineksella.
Voit muokata leipääsi lisäämällä illalla taikinan sekaan muutamia siivuja omaa lempiruisleipääsi. Seuraavalla kerralla sinulla onkin sitten jo taikinajuuri! Vaikka valmiiden limppujen tuoksu on huumaava, malta odottaa niiden leikkaamista seuraavaan päivään. Vastapaistettu limppu kun vain litistyy ja repeää leikatessa. Lisäksi limput vielä kypsyvät vähän, kun ne peittelee yöksi paksun liinan alle." 

4 l haaleaa vettä


1 nyrkin kokoinen juuripallo

ainakin 4 kg ruisjauhoja


5 tl suolaa


25 g hiivaa

ILLALLA

Käytä isoa astiaa, vaikkapa ämpäriä. Liota juuri haaleaan veteen. Lisää ruisjauhoja vain sen verran, että taikinasta tulee löysää velliä. Vatkaa taikinaa useaan otteeseen illan mittaan. Anna taikinan hapantua yön yli lämpimässä, vedottomassa paikassa.

AAMULLA

Lisää suola, hiiva sekä jauhoja, kunnes taikinasta tulee löysää puuroa. Anna hapantua lisää tunnin ajan.

Lisää taas jauhoja, kunnes taikinasta tulee napakkaa. Vaivaa taikinaa ainakin 10 minuuttia, niin raskasta kuin se onkin! Kun taikina alkaa irrota käsistä, se on valmista. Silota taikinamöykyn pinta sileäksi kulhossa ja sirottele päälle vielä ruisjauhoja. Anna nousta kaksinkertaiseksi, ainakin 2 tunnin ajan. Malttia!

Leikkaa kohonneesta taikinasta nyrkin kokoinen juuripallo seuraavaa leivontakertaa varten ja pakasta se. Leivo loput taikinasta limpuiksi. Pistele limppuihin reikiä haarukalla. Kohota limppuja vielä noin 1 1⁄2 tuntia. Paista kohonneita limppuja 220–240 asteessa koosta riippuen 40–60 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohjaan sormella kopauttaessa kuuluu kumea ääni.

Kääri limput isoon pyyhkeeseen ja anna niiden jäähtyä hiljalleen yön yli. 

Taikinasta tulee 8 isoa tai 12 pienempää limppua

Kommentit (12)

  1. Minttu

    Rauhallista & ihanaa joulua sinulle ja perheellesi, Olga!
    Kiitos, että ollaan saatu lukea kivoja postauksistasi taas tänäkin vuonna; välillä kippurassa nauraen ja välillä herkistyen. Kiitos, kiitos, kiitos 🙂

  2. kiti

    Kiitos Olga ihanasta blogista! Toivon Marttilan väelle oikein Hyvää Joulua!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *