Blogit
Olgan kotona

Koiramäen ikkunatalkoot

Isäni soitti minulle viime viikolla ja tiedusteli tarkennusta ikkunatalkoiden aikataulusta. Minulla ei ollut hajuakaan mistä hän puhui. Kuulemma oli ollut puhetta anoppini Babuskan ja naapurin Mirjan kanssa koko talon ikkunoiden pesusta ja tilkitsemisestä talvea varten. Olin ihmeissäni ja innoissani; ehdottomasti hyvä idea!

Ja niinpä viime viikolla nämä hullut talkoot toteutuivat. Isä pesi uloimmat ikkunat ulkoapäin tikkaiden kanssa, minä nostelin ja availin ikkunoita sisällä, pesin osan paikallaan ja Babuska ja Mirja pesivät irtoavat osat. Emme käyttäneet ikkunankuivauslastoja tai muita hienouksia, pestiin räteillä ja kuivattiin rytistetyillä sanomalehdillä. Tuli puhdasta eikä jäänyt tylsän näköisiä raitoja.

Täytyy tunnustaa että tämä oli ensimmäinen kerta kun joka ikinen talon alakerran ikkuna pestiin läpikotaisin. 20 pikkuruudullista ikkunaa kiinnitettynä pikkunauloilla ja teipattuna kiinni ei houkuta spontaaniin ikkunanpesuun kovinkaan usein.

Talkoiden aikana juttelimme siitä miten entisaikaan kaikki isommat työrupeamat tehtiinkin talkoilla ja tietenkin niin että talkoissa vierailtiin molemmin puolin. Ja todella, ikkunatalkoot oli ihan mahtava idea. Olihan se rankka päivä, mutta porukassa tekeminen oli mukavaa. Minulle tulee tällaisesta mieleen ihan lapsuuteni kaksi elintapaidoliani: Niskavuori ja Mauri Kunnaksen Koiramäki. Tulin äsken pimeällä yksin iltatallilta ja katselin kirkkaiden ikkunoiden läpi perhettäni, kutakin omissa puuhissaan sisällä tuvassa. Minä taidan olla ihan vähän niin kuin Koiramäen emäntä.

Kommentit (5)

 1. Heidi

  Voi miten mukavaa… Ihanasti järjestetty yllätys. Talkoot on valitettavasti jäämässä historiaan, mutta oli aivan ihana kuulla että niitä vielä järjestetään ja vielä yllätyksenä. Pitäisi ylläpitää tällaisia vanhoja ihania asoita jotta se perinne jatkuisi vielä pitkään.

 2. Johanna

  Aivan mahtavaa myös se, että joku muu oli nämä talkoot selkäsi takana järjestänyt ja suunnitellut! Ex tempore -talkoista saisi tulla uusi trendi. Ryhdytään ilman suurempia järjestelyjä hommiin silloin, kun tekemätöntä työtä näkyy tai huomaa, että toisen arkea voisi hauskasti helpottaa.

 3. 506 ikkunaa…

  Aivan mahtavalta kuulostaa. Meillä on myös vanhat ikkunat ja tässä odotan
  Innostusta, että milloin saisin aikaiseksi pestä tuplat paikoilleen, ja tilkitä ne
  Ja laittaa liimapaperit paikoilleen. Niin aikaavievää puuhaa. Kera viiden lapsen myös hieman hidasta. Mitä laitoitte tilkkeeksi väliin?

 4. Jenni/villimyyra.blogspot.com

  Kuulostaapa ihanalle!!! Mä tänään viimeksi mietin että piha pitäis saada talvea vasten kuntoon mutta isäntä sairaslomalla ja itellä kädet täynnä puuhaa sisälläkin että voi kun jostain ilmestyisi lisäkäsiä. Muutenkin kaikenlainen auttaminen ja tavaroiden vaihtaminen (esim. omenoita sulle ja sä neulot mulle tai jollekkin muulle joka taas laittaa hyvää eteenpäin) pitäisi saada uuteen nousuun!! Vaikka palvelusta ei saisi hetikään takaisin päin niin se tilaisuus voi tulla myöhemmin yhtäkkiä ja arvokkaampana 🙂 Mukavia syyspäiviä teille!!

 5. Imatran Inkeri

  Minäkin olen käytännon syistä tietämättäni toiminut ohjaajana ja käsikirjoittajana elämäni elokuvassa. Iltatallin ja kellarissa käyntien välissä kurkkinut ikkunoista ja todistanut jauhopurkkien ja tuhkaluukkujen tyhjennystä.Nyt lapseni ovat jo nuoria ja huomaan jatkavani salaista harrastusta. Näky ja tunnelma on säilynyt ,samat rakkaat ruudun takana iltapuuhissaan ohjaavat omaa leffaansa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *