Blogit
Olgan kotona

Kesä ja keitto

Kahden päivän hiljaiselo johtuu siitä, että toissapäivänä söimme edellisen päivän pastaa. Eilisestä ehdin kirjoittamaan vasta nyt. Eilen oli kesäkeittopäivä. Papuja on nyt niin paljon että on ihan pakko pakastaa niitä. Minulla on nyt ensimmäisen kerran matalaa pensaspapua. Aina aikaisemmin minulla on ollut korkeaa köynnöspapua kasvihuoneessa. Tämä matala on parempi, helpompi kerätä ja pärjää pihalla. tällä jatketaan tulevina vuosina.

Sulatin pakastimesta talvella tekemiäni karjalanpiirakoita keiton kanssa syötäväksi. Jätin piirakkapellin pöydälle odottamaan paistoa ja kävin kasvimaalla, Kun tulin takaisin, pellillä oli jäljellä 5 piirakkaa, ne, joihin dalmatialaisemme Dedo ei olut yltänyt.

Kesäkeitto

1 sipuli

3-4 porkkanaa

10 pientä perunaa

iso nippu vihreitä papuja

2 l vettä

2 dl kuohukermaa

mustapippuria

4 laakerinlehteä

(kukkakaalia) laitan yleensä mutta nyt ei ollut!

1 luomu kasvisliemikuutio

1 rkl (intiaani)sokeria

tuoretta persiljaa

suolaa maun mukaan

Pilko kaikki ainekset ja keitä ne kypsiksi maustetussa vedessä. Lisää lopuksi hienonnettu persilja ja kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. 

Kommentit (13)

  1. mumma

    Mummille terveisiä toiselta mummulta: toivottavasti ei lapsenlapsille välity tuollainen asenne hyvää perusruokaa kohtaa.
    Kesäkeitto on mitä terveellisintä suomalaista kotiruokaa – ei vähäteltävää ensinkään.

  2. Mummi

    Ei välity, meillä syödään hyvää suomalaista kotiruokaa, olen loistava kokki ja leipoja, onnistuvat muikkukukot, karjalanpiirakat, ohrarieskat ja ruisleipä. Salaatit kuuluvat jokapäiväiseen ruokailuun ja myös illalla ja kiisselit. Kesäkeitto on vaan sellainen keitto jota ei nykyään tule syötyä. Olemme kaikki normipainoisia, samoin vuoden ikäinen lapsenlapsikin.

  3. lene

    Dedolle terveisiä, toivottavasti piirakat maistui :))
    Tähän kolesteroli-keskusteluun, niin itsekkin kasvissyöjänä mun pitäis enemmänkin käyttää rasvaa, vaikka yritän sitä kyllä joka paikkaan tunkea, ja paljon paistelen pannulla tai kuullottelen öljyssä. Viime viikolla sain omat tulokset ja kolesteroli oli 4.4, ihan hyvä yli nelikymppiselle, joka ei harrasta liikuntaa ollenkaan(tällä hetkellä). Että ei tuo minun öljyllä ja rasvalla lotraaminen ole ainakaan vaikuttanut kolesteroliin. En kyllä käytä voita ollenkaan, lähinnä öljyjä, joskus leivontamargariinia, ja sitten näitä maitorasvoja jonkin verran. Hemoglobiinit mulla on aina jossain 150 hujakoilla, ollut 155:kin, käyn verenluovutuksessa, niin se tieto tulee aina sieltä, aina sanovatkin, että ”no tuosta on varaa luovuttaa” 🙂
    Ja sitten tykkään pähkinöistä, niistä saa kanssa rasvaa, tosin se pitäisi kait olla hyvää rasvaa. En syö yhtään mitään keksejä, enkä suklaastakaan tykkää, jotka ovat monelle niitä petollisia rasvan lähteitä, joten kyllä siinä ruoanlaitossa sitten voi olla vapaampi, ja pitääkin olla, elimistö tarvitsee rasvaa kaikkeen toimintaansa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *