Blogit
Olgan kotona

Kassoille tarvitaan ruuhka-apua

Kaupallinen yhteistyö: Ekopaasto

Kun jokin asia hävettää itseään, harvoin muut huomaavat sitä, ellei tämä yksi jota hävettää, ala hätääntyneenä selitellä sitä muille että häntä nyt hävettää. Minä olen juuri tällainen selittelijä. Selittelytilanteistani arkisin on jokaviikkoinen kauppareissuni. Käyn kaupassa lähes poikkeuksetta kerran viikossa. Ja kun ison lapsiperheen ostokset ostaa kerran viikossa, se tarkoittaa kaupassa täyttä kärryllistä ruokaa. Saapuessani kohti kassaa täyteen ahdetun ostoskärryni kanssa, näen ihmisten hätääntyneet ilmeet, kun he yrittävät ehtiä hihnalle ennen minua. Kun taakseni tulee joku, jolla on korissa muutama ostos, tarjoan aina mahdollisuutta mennä minun edelleni. Mutta kun enhän minä kaikkia voi päästää ohi, muuten en pääse kaupasta koskaan pois, ja etenkin jos lapset ovat mukana, haluan pois mahdollisimman pian. Niinpä minä siis tukin kassan kaalinkerien, pähkinöiden, perunoiden ja spelttijauhojeni kanssa. Ja minua alkaa hävettää. 

Nyt kuuluu ”Kassoille tarvitaan ruuhka-apua”  ja selkäni on hiestä nahkea. Tervehdin kassaa ja sitten, taas, vaikka kuinka päätin että tämä on ihan ok ostaa näin paljon kerralla, aloitan selittelyn: ”Taas mä tulin tukkimaan teidän kassan” soperran naama punaisena. Miksi sanoin sen? Sehän on kaupalle vain hyvä, että joku todella shoppailee siellä. Sitten suustani tulee seuraava vakiolauseeni: ”Tän siitä saa kun käy kaupassa kerran viikossa!”. Yritänkö minä siinä selitellä, että koen olevani vähän parempi ihminen, koska käyn kaupassa harvemmin? En kyllä koe olevani hyvä tai parempikaan vaan tunnen oloni ainostaan tosi noloksi, enkä edes tiedä miksi.

Joka tapauksessa ekopaaston sivuilla kovasti väitetään että se, miten teen (eli kiusaan itseäni ja kanssani yhtä aikaa kauppaan sattuvia jättiostoksillani) on oikein. Että turhaa ajelua kauppaan kannattaa välttää. Toki myös pakkauksiin kannattaa kiinnittää huomiota, ja valita vaihtoehdoista aina se vähempään muoviin kääritty versio. Paistopisteellä voi pakata kaikki sämpylät isoon pussiin ja banaaniterttu kannattaa nostaa kyytiin ilman muovipussia. Ja tietenkin kestokassit mielummin kuin muovipussit, aina kun muistaa ne mukaan ottaa…

Enemmänkin kuin ekoperustein, minä käyn kapassa harvoin koska, vaikka se hävettää, koen säästäväni siinä aikaa. Kauppaan on matkaa 9 km ja lähteminen, etenkin lasten kanssa on aina jotenkin työlästä ja hidasta. Lisäksi uskon että heräteostokset vähenevät, kun kärry alkaa olla muutenkin täynnä. Myös kasvisruokavalio sopii tähän, koska liharuoka ainakin käsittääkseni säilyy huonommin. Ja ostokset pitää olla järkeviä, ettei osta helposti pilaantuvaa ruokaa ja näin syntyy turhaa ruokahävikkiä. Tällainen systeemi ei toki sovi kaikille, koska se vaatii ruoalle kotona myös huomattavan paljon säilytystilaa. Sitä varten meillä on ruokakomero, se on minun ruoanlaittoni peruspilari. Menen komeroon ja alan pohtia mitä ruokaa tänään tekisin. Siksi siellä pitää olla aina vähän kaikkea.

Kommentit (18)

  1. lene

    Tuo Olgan iso ruokakaappi on aivan ihana. Ja näköjään meidän kasvissyöjien kaapit näyttää hyvin samanlaisilta 🙂 Itse olen viritellyt aina talveksi kylmään eteiseen(vanha omakotitalo, jossa kylmä eteinen) juures-vihannes säilytyksen, kun aivan turha kuvitella saada niitä jääkaappin mahtumaan, ja säilyvät siellä todella huonosti sen kosteuden takia. Tuolla eteisessä lämpötila on just sopiva siinä hieman nollan yläpuolella. Porkkanat, lantut, perunat, kaalit, säilyvät vaikka viikkokausia. ——– Eipä tuossa kaupassakäyntiin oikein paljoa muuta helpotusta voi tehdä, kuin yrittää käydä aikoina, jolloin vähemmän porukkaa. Itse käyn eniten illalla klo 20-21 välillä, on yleensä aina hiljaista tai sitten päivällä hiljaisin aika on siinä klo 13-14.

  2. hanna

    Kielo, kirjoitat kuin minun kynälläni! Meiltä on kauppaan samanverran matkaa ja tuota matkaa ei kyllä todellakaan huvita ajella monta kertaa viikossa vain hakeakseen litran maitoa ja hiivapalan kerran päivässä. Meillä tosin lapset ovat jo aikuisia, mutta kun he olivat pieniä niin oli todellakin ohjelmanumeroa jo siinäkin että pakkasi heidät autoon lähtiessään. Lähemmäs kauppoja en ole koskaan edes harkinnut muuttavani, koska kotini on maatila ja sitä nyt vaan ei voi pakata mukaansa ja siirtää keskellä taajamaa. Sitäpaitsi säästyy monelta turhalta ostokselta, kun viikon ostoskuorma täyttyy jo niistä aivan tarpeellisista!

  3. Jutta

    Kuinka viileä Olga on sinun ruokakaappisi? Monet kaappisi kuvassa olevista säilyttäisin jääkaapissa: hapankaali, avatut säilykkeet (mm. oliivit, hillot) ja ketsuppi sekä sinapit. Huomioithan että jääkaappi lämmittää ympäröivää ilmaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *