Blogit
Olgan kotona

Kanat ja munat

 Meillä on taas kanoja. Edelliset kanat munivat lähes neljä vuotta kiltisti kunnes alkoivat syömään omia muniaan. Jonkin ajan kuluttuayllästyin ruokkimaan niitä turhaan, ja isäni teurasti ne omaan pakastimeensa.
Haimme muutama viikko sitten 6 kpl ruskeita kotkottajia Puurin lattiakanalasta Kouvolasta. Olen ollut jo pitkään järkyttynyt siitä, ettei missään Suomessa jatkokäytetä munantuotanto-kanaloiden kanoja kun niiden munintaura vairallisesti päättyy. Nämä kanat lopetetaan reilusti alle kahden vuoden ikäisenä ja viedään kaatopaikalle. Kaikki. Tämä ei tarkoita etteikö kanat edelleen munisi, vaan keskimääräinen muna/päivä tehokkuus laskee ja munista tulee myös liian isoja kaupan kennoihin.
Muistan lapsuudesta pakastealtaiden kokonaiset kanat, tummempaa vähän sitkeää lihaa mutta aivan käyttökelpoista. Tätä lihaa ei enää saa, munivat kanat mätänevät kaatopaikoilla ja ihmisille kasvatetaan syötävä liha erikseen, tehokkaasti valkoiseksi broileriksi. Järjetöntä, eikö?
Selvittelin asiaa jokin aika sitten. Soittelin mm. luomukanaloihin ja kyselin Olisiko mahdollista jatkokäyttää munineiden kanojen liha ja tuotteistaa se eräänlaiseksi ”hyvän omantunnon kananlihaksi”? Tämä ei kuulemma ”tällä hetkellä” ole mahdollista, liittyy joihinkin käsittämättömiin terveys-hygieniasäädöksiin, en tiedä. Eläinten ruokaakaan niistä ei kuulemma tehdä, koska koirille ja kissoille rriittävät ihmisille tuotettavien broilereiden rippeet. Nettigooglaus antoi kuitenkin tiedon että pieni osa kanojen lihoista jalostettaisiin suurkeittiökäyttöön. Joka tapauksessa ehdoton päälinja on se, että eri kanat munivat ja ihan toiset syödään ja on pakko ihmetellä miten ruokamaailma on mennyt monessa asiassa sekaisin ja ihan överiksi.
Puurin Kanalan koko kanakanta menee vaihtoon syyskuussa. Varauksia pelastettavista kanoista voi soittaa sinne vaikka heti. Kanat ovat tosi kesyjä ja munat juu, isoja, mutta maukkaita. Laki sallii nykyää maltillisen kanojen pidon taajamaalueilla, kunhan ei hanki kukkoa. Suosittelen!

Kommentit (13)

 1. Katri

  En ollut yhtään tietoinen moisesta asiasta. Eettisesti niin väärin ja mitä tuhlausta.
  Kannattaisi ehdottomasti julkaista jossain lehdessä.

 2. Taru

  Mallalle tiedoksi, ei broileremot nälkää kärsi vaan broilerit syötetään rehulla, joka on vähintään potenssiin kaksi. Jos ottaisit parin päivän ikäisen söpön keltaisen broilerin kotiin, sen elimistö on jo niin tehorehuun tottunut että tavallisella rehulla/ruualla se kuolisi nälkään.

  Broileremo saa parasta mahdollista ruokaa. Sen munista on tarkoitus haudottaa vahva broilertipu, jonka elinkelpoisuus määrää siitä maksettavan hinnan. Emon ei ole tarkoitus munia ”ihan mikä tahansa muna päivässä”. Näistä munista valikoidaan liian pienet(nuori emo) ja kaksoset, jotka eivät mene haudontaan – niistä tipuista tulisi liian hieveröisiä.

  Hankin itse toisinaan näitä broilerien haudatukseen sopimattomia kaksosia ja pikkumunia. Ne todella maistuvat aivan erilaiselta, hyviltä. Eikä se johdu siitä kanalassa asustavasta kukosta.

 3. Leena Lappalainen ( Rosendahl)

  Ole kiltti ja kirjoita minulle sähköpostiin. leena.lappalainen@netti.fi

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *