Kanaäiti kuoli – tiput voi hautoa myös pesuvadissa

Meitä kohtasi viikko sitten kanalassa tragedia. Hoidossa ollut lainakoira oli lasten kanssa touhuamassa kanalan edustalla ja lapset menivät keräämään munia, kun koira pääsi yllättämään ja ryntäsi Torstin jalkojen välistä kanalaan. Ensimmäinen kana joka sattui koiran kohdalle, oli juuri pesästä ulkoilemaan tullut kana, jolla oli munien hautominen kesken. Tein luultavasti jonkun sortin juoksuennätyksen, mutta en ehtinyt ajoissa apuun. Kanan menehtyi ja se oli kaikille aikamoinen shokki.

Kun itkut kanan kohdalla oli itketty, oli aika toimia äidittömäksi jääneiden munien kanssa. Laskeskelin, että munat olivat olleet emonsa alla jo kolmisen viikkoa. Olisi julmaa jättää munat hautomatta. Meillähän ei tietenkään mitään hautomakonetta ole, mutta päätin yrittää. Muistin, että lapsuudessani enoni joskus otti meiltä kotoa muutaman munan kannasta, ja hautoi ne kotonaan kaupungissa pesuvadissa eläviksi tipuiksi saakka.  Googlettelin ohjeita pesuvadissa hautomisesta ja alle tunnissa meillä oli todella alkeellisen oloinen, mutta siihen hätään riittävä pesuvatihautomo toiminnassa. Hautomisen perusidea on, että munat tarvitsevat kosteutta ja lämpöä. Niinpä alemman vadin pohjalla on vettä, välissä on ritilä (meillä vadin pohjalla kakkuvuoan rengas ja sen päällä leipäkori ) ja päällä toinen vati, sen päällä reikä ja siinä lämpölamppu. Ja ihmeellisesti juurikin tuolla virityksellä ja 40 watin hehkulampulla munien lämpötila pysyi tarvittavassa 35 – 38 asteen lämpötilassa. Oli muuten yllättävän vaikeaa löytää nopealla aikataululla lämmittävä hehkulamppu! Meillä ainakin kaikki talon lamput on jo aikaa sitten vaihdettu energiansäästölamppuihin ja ledeihin. Löysin kuitenkin kotieläinpihan mökin valoista  muutaman vanhanmallisen hehkulampun, ja se koitui näiden tipujen pelastukseksi.

Viikon verran munat olivat ”hautomakoneesaamme”, kunnes eräänä iltana ensimmäisen munan sisältä alkoi kuulua piipitystä. Seuraavana aamuna pesuvatien  sisällä meitä odotti tipu. Sitä seuraavana aamuna toinen ja kaiken kaikkiaan tipuja kuoriutui neljä kappaletta. Väritysten perusteella vaikuttaa siltä että pesueessa on 3 kanaa ja 1 kukko.

Meillä oli minun lapsuudessani hautomakone, joten pienten tipujen hoitaminen on minulle  tuttua puuhaa.  Mutta voitte vaan kuvitella, että lapset ovat olleet tipuista aivan liekeissä. Yleensä kun löytää vaikka räksänpoikasen, sitä ei saa ottaa, vaan se pitää yrittää nostaa pesään takaisin jne. Mutta nyt ei tarvitse palauttaa, vaan kaiken sen hoivavietin saa todella panna täyteen käytäntöön. Näitä tipuja saa hoitaa, nämä saa ottaa sisälle ja näitä saa ruokkia ja pitää sylissä. Eli tämä ollut lasten mielestä parasta ikinä.

Luulen että ensi kesänä meillä on kanalassa muutama todella kesy kana.

 

Kommentit (5)
  1. Ulla Vuorikoski
    26.6.2018, 22:58

    Loistavaa….mahtava perhe teillä.

  2. Ihan meininki teillä, hatunnosto!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *