Jouluaskartelut tulevat – varaudu nyt!

Tämä vetinen ja pimeä sää ei jotenkin anna ymmärtää, että talvi on tosi lähellä. Tuntuu että syksy vaan jatkuu ja jatkuu. Havahduin viikonloppuna siihen, etten ole kerännyt joulun koristelua varten metsästä vielä mitään materiaalia talteen. Kävin koirien kanssa metsässä korjaamassa asian. Keräsin männynkäpyjä, jäkälää sekä puolukan ja mustikan varpuja. Havut kerään vasta sitten kun niitä tarvitsen, sitä ei lumen tulo estä.

Laitoin kävyt ja jäkälät katonrajaan kuivumaan, jotta kävyt kuivuessaan aukeavat kauniiksi ja jäkälä ei ala homehtua. Varvut laitoin viileään ulkoeteiseen jotta ne eivät puolestaan kuivu liikaa. Nyt vaan sitten punomaan juonia, että mitä niistä sitten tekisi.

Askartelimme Hilman luokan ja oppilaiden vanhempien kanssa koulun joulumyyjäisiin ”tämän joulun askarteluhittejä”, kävyistä tehtyjä hyasintteja. Niistä tuli kyllä yllättävän hienoja. Eikä niiden tekeminen ollut liian vaikeaa tokaluokkalaisillekaan. Maalasimme kävyt etukäteen spraymaalilla, ja kuumaliimapyssy on tässäkin hommassa ihan ehdoton. Suosittelen, nyt vaan kaikki käpyjä keräämään.

Minusta askartelu on parhaimmillaan juuri sitä, että materiaaleja ei tarvitse ostaa vaan niiden suhteen voi käyttää kekseliäisyyttä: Kierrättää ja hakea luonnosta.

Kommentit (5)
 1. Jokamiehenoikeuksiinhan nuo keräilyt eivät kuulu ilman maan omistajan lupaa, omasta metsästä toki saa kerätä.

 2. Sammalta ja jäkälää ei saa toisen maalta ottaa mutta minulla on mielikuva että maahan pudonneita käpyjä ja oksia saisi ainakin pienessä määrin kerätä. Ja kasveja, juurineenkin, saa pienessä määrin kerätä, kunhan se ei riko kasvustoa.

  1. Olisi tosiaan hyvä, että tekstin yhteydessä olisi mainittu siitä, että jokamiehen oikeudet ei koske näiden nimenomaisten tarpeiden keräämistä! Maanomistajan lupa pitää olla kaikkeen muuhun paitsi noihin pudonneisiin käpyihin. Myöskään varpuja EI saa kerätä ilman maanomistajan lupaa, eli siis mustikkaa, puolukkaa, kanervaa. Ne on puuvartisia, jotka kuuluu niiden kiellettyjen piiriin. Eli toivottavasti ihmiset muistaa nämä asiat, kun metsiin menee tarvikkeita keräämään!

   1. olga temonen
    15.11.2018, 09:27

    Joo, anteeksi kaikille, en laittanut sitä mukaan tekstiin tällä kertaa, olen tästä aiheesta aikaisemminkin kirjoittanut täällä useaan otteeseen ja nyt se jäi. Tollo ajattelin että ihmiset varmaan sen jo muistaa, ja hyvin te kaikki muistittekin! 🙂 Kiitos muistutuksesta kaikille kuitenkin, pitäisi aina muistaa että asiat mitkä on itselle itsestäänselvyyksiä eivät tosiaan ole sitä kaikille.
    Hyviä jouluisia askarteluja kaikille kuitenkin! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *