Hilman omenapiirakka
Olen julkaissut tästä perheemme uudesta omenapiirakkasuosikista videon ja reseptin Instagramissa, mutta laitan sen varalta tännekin talteen. Olen pitkään pohtinut amerikkalaistyyppisen omenapiirakan tekemistä, sillä ajatuksella että omenatäytettä on paljon ja kuori on rapea. Tämä resepti syntyi yhdessä 10-vuotiaan tyttäreni Hilman kanssa, useamman kokeilun ja googlettelun kautta, ja nyt maku ja koostumus on molempien mielestä juuri sitä mitä pitääkin!
Hilman omenapiirakka
Pohja:
100g pehmeää voita tai margariinia
1 dl täysjyväjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 kananmuna
1 rkl valkoviinietikkaa
1-2 rkl kylmää vettä
Täyte:
12-20 pientä omenaa, koosta riippuen
1 ¼ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ tl kanelia
¼ tl mustkottia
2,5 rkl maizenaa tai perunajauhoja
25 g sulatettua voita
Päälle:
Kananmunaa voiteluun
Ruokosokeria
Siivuta omenat ohuiksi, voit käyttää ne kuorineen. Lisää omenoihin sokeri, mausteet ja maizena. Anna maustua hetki.
Valmista seuraavaksi täyte. Sekoita yleiskoneella voi ja kuivat aineet. Lisää kananmuna, etikka sekä vesi ja sekoita tasaiseksi. Jos taikinasta tulee liian kovaa, lisää vähän vettä.Kaulitse 2/3 taikinasta levyksi ja nosta vuokaan pohjaksi tai painele taikina suoraan piirakkavuoan pohjalle.
Täytä piirakkavuoka omenaseoksella, sulata voi ja levitä se täytteen päälle.
Kaulitse loput 1/3 taikinasta ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi kantta varten. Tee suikaleista ristikko piirakan pintaan. Voitele ja koristele ruokosokerilla.
Paista piirakkaa ensin 15min 200°C. Laske sen jälkeen (piirakkaa uunista pois ottamatta) lämpötilaa 150°C ja paista sitä vielä 45minuuttia.
Tarjoa sellaisenaan tai vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.