Blogit
Olgan kotona

Hernesekoilua

 Viereisellä naapurin pellolla on tänä kesänä kasvanut härkäpapua. Eilen naapuri soitti ja kertoi että pieni siivu pellosta jäi puimatta paikasta mihin kone ei päässytkään. ”Hae Olga sieltä iltapalaa”.

Tänään oli ihana aurinkoinen päivä joten annoin itselleni lomaa remonttitouhuista ja lähdin keräämään härkäpapuja vetiseen peltoon.
En ole aikaisemmin paljoakaan kyseisiä papuja käyttänyt, mutta hauska niitä oli kerätä ja vielä hauskempaa miellä oli tyttöjen kanssa kun perkasimme papuja paloista. Kun vähän kuivannutta palkoa puristi, papu sinkosi palosta sellaisella vauhdilla että kutsuimme sitä ampumiseksi. Voitte arvata että pian motkotin tytöille ja keräsin papuja lattialta ympäri huonetta.
Yllättäen Helga asettui minun puolelleni: ”Tytöt, ei tämä ole mitään äitin auttamista, tämä on hernesekoilua.”

Ystäväni Tessa on suuri Tanskalainen maajussi –ohjelman fani (en kiellä etteikö innostus olisi tarttunut minuunkin). Hän onkin ihaillut koko kesän naapurimme ”hästeböna-peltoa”, koska tanskalainen maajusssikin kasvattaa niitä. Tessa on perheineen tulossa tänään meille kylään, joten kyllä nyt tarjoilut on kohdallaan.

Hästebönakeitto
2:lle perheelle

2 dl vettä
7dl härkäpapuja (suoraan pellolta)
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
4 porkkanaa
2 palsternakkaa
500 g paseerattua tomaattia
1 pkt Musta Pekka –makea chili juustoa
mustapippuria
suolaa
persiljaa
basilikaa

Pilko kasvikset. Lisää kasvikset ja pavut kylmään veteen, keitä n. puoli tuntia. Lisää vasta sitten tomaattimurska ja mausteet keitä vielä n. 15 min. Lisää lopuksi pilkottu juusto. Keitto on valmista kun juusto on sulanut keittoon.

Kommentit (4)

  1. Muori

    Nam! Itse törmäsin kyseiseen kasviin vuosia takaperin, jolloin sitä viljeltiin meidänkin pelloillamme eläinten rehuksi. No, sittemmin eläintenpidosta luovuttiin, mutta muutama kasvukausi takaperin innostuin härkäpavusta uudemman kerran saatuani käsiini ruskean pavun siemeniä. Rakastuin oitis monikäyttöiseen, helppohoitoiseen ja satoisaan kasviin myös keittiön puolella. Taakse jääneenä kesänäkin, joka oli sääoloiltaan kaikille kasveille vähintäänkin haastava, sekä ruskeat että vihreät härkäpapuni palkitsivat puutarhurin. Ja meillähän härkäpapua löytyy vaikka mistä: keitoista, padoista, muhennoksista, kasvispihveistä… Nykyään sitäkin suuremmalla syyllä, että ihan vasta äkettäin luin jostain että lähipellon härkäpapu vastaa ravintoarvoltaan soijaa.

  2. Olga

    Unohdin mainita että tämä härkäpapuhullu ystäväni Tessa on ostanut mainion pienen kivilinnan tästä läheltä, jota nyt remontoi koko perheen harrastuksena. Tästä projektista syntynyttä blogia kannattaa käydä kurkkaamassa! http://vehkosuo.blogspot.fi/2012/10/nollahommaa.html?spref=fb

  3. Tessa

    Oli kyllä hyvää keittoa, kiitos vielä (ja muutenkin olen otettu tästä huomiosta)! Muorin kirjoitus vakuutti entisestään, että viljely kannattaa, vaikkei härkäpapu olekaan maailman kaunein kasvi varsinkaan ennen korjuuta.

  4. Anne

    Olen lukenut aina ensimmäisenä Kotivinkistä sinun kolumnisi ja nyt vasta törmäsin blogiisi.Aivan ihanaa elämänmakuista luettavaa! =)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *