Gluteenittomat tippaleivät

Ovatko vappuvalmistelusi jääneet viime tippaan? Ei hätää, aina voit tehdä tippaleipiä! Luin aamun Helsingin Sanomista kuinka tippaleivät olivat pitkään vain varakkaiden herkku, ja rahvaampi kansa söi vappuna munkkeja ja sokerikorppuja. Hassua, sillä tippaleivät ovat paljon yksinkertaisempia valmistaa itse kuin vaikkapa munkit. Jos siis haluat, ehdit aivan hyvin vielä tehdä tippaleipiä vapun juhliin.

Kokeilin tehdä gluteenittomia tippaleipiä, ja ne onnistuivat mainiosti, eroa tavallisten ja gluteenittomien välillä ei tosiaankaan edes huomaa.

Jos osaat paistaa munkkeja, pärjäät myös tippaleiville. Kuumenna rasva riittävän kuumaksi, silloin tippaleivät onnistuvat parhaiten. Ja muista olla tulikuuman rasvan kassa varovainen!

 

Gluteenittomat tippaleivät

2 kananmunaa

1 dl maitoa

1 rkl sokeria

½ tl vaniljasokeria

½ tl leivinjauhetta

2 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)

ripaus suolaa

2 l ruokaöljyä paistamiseen

 

Tarvitset paistamiseen ison, paksupohjaisen  kattilan  ja syvän kauhan.

Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada se vahvaan pakastuspusiin, sulje pussi solmulla.

Kuumenna öljy kattilassa. Se on riittävän kuumaa kun tipautat öljyyn tipan taikinaa ja se ruskistuu minuutissa. (Muista olla varovainen kuuman öljyn kanssa!) Leikkaa taikinapussin kulmaan pieni reikä.

Upota syvä kauha öljyyn niin että kauhan kupin reunat ovat juuri ja juuri öljyn pinnassa. Pursota taikinaa pussista kauhaan niin, että kauhan reunat suojaavat tippaleipää leviämästä holtittomasti. Nosta kauha pois tippaleivän alta ja tee viereen uusi tippaleipä. Mikäli tippaleipä leviää yhdeksi köntiksi eikä "narut" erotu kunnolla toisistaan, öljy ei ole tarpeeksi kuumaa. Kypsennä tippaleivät molemmin puolin, valuta liiat öljyt pois nostamalla nekattilan reunaa vasten, ja nosta ne sitten talouspaperin päälle kuivumaan. Sirottele tippaleipien päälle tomusokeria ennen tarjoilua. 

Kommentit (3)
  1. En ole ikinä paistanut munkkeja tai mitään muutakaan upporasvassa. Kysymys kuuluukin: mihin se rasva laitetaan kun paistopuuhat on ohi?

  2. LVI-teknikko
    1.5.2016, 08:25

    Rasvat kaadan korkilliseen muovipulloon tai maitopurkkiin, jonka vien sekaroskiin. Pienet määrät voi imeyttää paperiin ja laittaa kompostijätteen joukkoon. Näin siis taloyhtiöissä, joissa on jätteen lajittelu. Ei ainakaan viemäriin saa kaataa eikä missään tapauksessa vessan pöntöön. Vessanpönttöstä saa huudella alas vain ”sitä itseään”. Vaikka juoksevat rasvat menisivät putkistosta läpi, ne kuitenkin vaikeuttavat vedenpuhdistusprosessia. Lisäksi ruokajätteet viemärissä houkuttelevat rottia. Viemäristö ei ole suljettu järjestelmä, vaan siellä on myös tyhjiä ylivuotoputkistoja, joissa rotat elävät, jos saavat ravintoa. Oman kunnan tai vesilaitoksen sivulta löytyvät tarkat ohjeet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *