Espanjalainen appelsiinipuu kukkii!

Olimme Tuukan kanssa ennen joulua kuvausmatkalla Espanjassa. Kun vierailimme Jaana Kivimäen ystävän tallilla, (Jaana on siis ihminen jonka elämään leffamme Aika jonka sain perustuu) sain toteuttaa siellä yhden lapsuuden haaveistani ja syödä appelsiineja suoraan puusta. Ja ne maistuivat ihanalta, tietenkin.

Kiinnitin siellä ympäriinsä kuvauspaikkoihin ajellessamme huomiota lukuisiin puutarhakauppoihin, joiden ohi päivittäin ajoimme. Katselin siellä myytävänä olevia erikokoisia appelsiinipuita ja aloin miettiä, että mitenköhän sellainen pärjäisi meillä kotona sisällä? Miksipä ei pärjäisi, kun kerta muutamia vuosia sitten ostamani sitruunakin pärjää ja tuottaa hedelmiä? Meidän talomme ”sali” on talvella sen verran viileä että kasvi saa siellä ”talvensa” ja kesällä olen pitänyt sitruunapuuta ulkona. Aloin ajatella omaa appelsiinipuuta lähes pakkomielteisesti, ja päätin että sellainen on saatava.

Viimeisenä reissupäivänä käskin Tuukkaa pysäyttämääm yhden puutarhaliikkeen kohdalle. Ostin itselleni sieltä 11 eurolla ihan hyvän kokoisen appelsiinipuun. Sen jälkeen tungimme sen naureskellen vuokra-autoomme ja aloimme pohtia miten saamme sen Suomeen. Ryhmässämme heräsi kysymys että saako sitruskasvia ylipäätään tuoda EU:n sisällä maasta toiseen, ja pienen googlettelun jälkeen päätimme yrittää.

Lähtöpäivän aamuna paketoimme puun yhdessä kamerajalkojen kanssa vaatteisiin käärittynä mukanamme olevaan suksipussiin ja veimme sen lentoasemalla reippaasti erikoismatkatavaroiden pisteelle. Espanjalainen tullimies tutkaili pussia läpivalaisulla ja kysyi sitten, mikä tuo kasvi tuolla oikein on? Kerroimme sen olevan appelsiinipuu. Hän katsoi meitä, sitten matkalippua missä luki Helsinki ja toivotti nauraen puulle tsemppiä Suomeen.

Kotona avasin paketin jännittyneenä. Puu oli ehjä, muovinen ruukku oli haljennut. Kävin ostamassa sille uuden saviruukun ja istutin sen siihen.  Siitä lähtien puu on paistatellut salin ikkunalla ykköspaikalla ja saanut vettä ja vähän lannoitetta. Viime viikonloppuna kuljin puu ohitse ja ihmettelin mistä tulee noin hyvä tuoksu. Tuoksu tuli appelsiinipuusta, sillä se oli innostunut Suomen matkastaan niin että oli puhjennut täyteen valkoisia tuoksuvia kukannuppuja!

Nyt menee kuulkaas jännäksi. Kai sitä pitää alkaa jotenkin leikkimään mehiläistä tässä, kai se jotenkin pölyttä pitäisi. Ja jos kaikki menee hyvin, kohta meillä syödään kotona appelsiineja puusta!

Kommentit (3)
  1. Elävän kasvin tuomisessa piilee kyllä iso riski. Tuholaisia tai kasvitauteja, meille ihan vieraitakin, kun saattaa kulkeutua joko kasvin tai eteenkin sen mullan mukana.

    Mutta muuten on todettava, että appelsiini kyllä tuottaa viihtyessään säännöllisesti hedelmää myös pohjoisessa.

  2. Onnistuukohan pölytys samalla tavalla kuin tomaatinkin kanssa? Töpöttelet kukintoja/annan hentoja luunappeja sormilla kukkaan, jotta siitä pöllähtää ihmissilmään näkymätöntä pölyä joka hedelmöittää sen… kokeile. En ole ammattilainen, mutta itse kokeilisin näin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *