Blogit
Olgan kotona

Cokispukki ovella kolkuttaa

Lapsien huijaaminen joulupukilla, tontuilla ja muilla joulun fantasiaporukalla tuntuu minusta hassulta. Tajusin muutama viikko takaperin että on jo korkea aika ottaa joulupukki-höpinät mukaan lasten kiukku- ja kriisitilanteisiin. Kieltämättä, ”tontut kurkkivat jo ikkunoissa” on tehokas kasvatuskeino – Mutta jotenkin samalla myös raukkamainen. Lapset pläräävät lelulehtiä ja miettivät mitä pukki toisi vai tuokohan se? Kaikissa vastaavissa tilanteissa selitän heille miten tämä maailma toimii ja tässä olen aseeton. Höpötän jotakin epämääräistä pukista ja lahjalistoista. Olen tunnontuskissani, koen huonoa omaatuntoa siitä, että valehtelen.

Helga piirsi eilen joulupukille korttia ja juteltiin joulusta muutenkin. Kerroin Helgalle salaisuuden:

”Muistatko kun Hilma oli 2v. ja heitti kaikki loput tuttinsa mökin laiturilta kalanpoikasille?”

”Muistan”, vastasi Helga.

”Ne tutit ei oikeasti menneet kalanpoikasille vaan sinne järven pohjaan”,  Selitin pala kurkussa.

”Eikö?” Kysyi viisivuotias aidosti yllättyneenä.

”Ei, me huijattiin Hilmaa että sillä olisi parempi mieli antaa ne tutit pois.”

”Niin. Ne olisikin Äiti kyllä liian isoja… Paitsi ehkä hain poikasille, mutta ei Suomessa ole haita.”  Helga järkeili.

Vaikka tuntuu hassulta huijata pieniä rakkaita joulupukilla, en millään tohdi rikkoa joulun tunnelmaa ja paljastaa Cokispukin todellista laitaa. En halua että he jäävät ilman jouluaattoillan kiheltävää tunnelmaa, kun jokainen kolahdus eteisestä saa aikaan sydämentykytyksiä. Toisaalta tytöt kyllä tajuavat että joulupukkeja voi olla monta ja sellaiseksi voi myös pukeutua. Samalla he kuitenkin vakaasti uskovat että on olemassa se oikea pukki. Menkööt, oppivat ainakin vastaanottamaan elämässään pettymyksiä, kun kuulevat joskus etteivät pukin porotkaan oikeasti lennä. Jos sekään enää siinä vaiheessa on pettymys. 

Sitä paitsi Hilma ainakin on valmis luopumaan Pukista. Babuska ehdotti hänelle vitsaillen että mitä jos kirjoitetaan Pukille että hän voi lähettää kaikki Marttilan lasten paketit suoraan köyhille lapsille, vaikkapa Afrikkaan?

”Joo, sopii!” Huudahti Hilma päättäväisesti yllättäen kaikki.

”…Ja sitten äiti ja iskä voi ostaa meille joululahjat kaupasta ja me saadaan valita ne itse!”

Kommentit (13)

  1. Nikita

    Joulupukkiin uskominen on jokaisen oma asia, joten älä vie sitä joulunriemua ja odotusta lapsilta liian aikaisin pois. Johonkin satumaiseen täytyy saada uskoa vielä vaikka näin vanhakin. Olen mummikin jo ,niin pidän yllä uskomusta joulupukin tulosta ym. Se tuo sen jouluisen tunnelman ja odotuksen lapsenmieltä aikuisillekin.Muistan erään ensimmäisen joulun kun ex-mieheni oli joulupukkina ja minä apukuskina ja joulumuorina mukana. Oli illan viimeinen keikka erään ranskalaisperheen luo ja olimme tottumattomina pari tuntia aikataulusta myöhässä ja paikatkin oli hajautettu ympäri kaupunkia 20 paikkaa mikä oli ihan liikaa. (otimme myöhempinä vuosina tämän huomioon) Mieheni ei katsos tyytynyt vain heittämään heitä ja lahjakassia sisään vaan kuunteli myös lapsia jne. 20min. viipyi. No kuitenkin siinä viimeisessä paikassa jäin autoon odottamaan niinkuin muutenkin, niin tuli sellainen autereinen olo illan hämärässä klo 22.00 olimme 9 tuntia kiertäneet. Lapset olivat kuumeessa mutta silti odottivat pukkia tulevaksi. Silloin mietin että kyllä olisi vaikka antanut ilmaiseksi keikan ja tuli sellainen tosi joulumainen olo. Niin ne lapset kuitenkin odottaa sitä joulupukkia vaikka eivät niin siihen uskokaan ehkä. Eräskin poika odotti 8v. pukkia ja sovittu pukki ei tullutkaan auton hyytymisen takia ,soittivat meille ja oltiin lähellä niin mentiin ja sanoin vielä että mennään vaikka ei maksua tuliskaan niin hyvä mieli tuli siitä keikasta.

  2. Arja

    Säilyttää usko Pukkiin, eiköhän se viimeinen varmistus tyyliin ”aikuisten oikeesti” tule jossain vaiheessa eteen.. Muistan kun itseä alkoi epäilyttää ja piti lopullinen varmuus saada omata äidiltä, ja muistan miten tyttäreni aikanaan kysyi samaa, siltä aikuiselta joka lapsen maailmassa on suunnilleen jumalaa vastaava.. Eli Äidiltä. Ja kun lapsi sitten vakavana tosissaan kysyy: ”Äiti, onko Joulupukki oikeasti olemassa?” Ja itse tietää että vastaus muistetaan läpi elämän… Hui miten joutuu olemaan rohkea, kun vaikka kuinka haluaisi säilyttää sadun lapsen mielessä on pakko olla rehellinen, luottaahan tuo pieni ihminen viisauteesi 110%.. Pieni pala taikaa särkyy, mutta sitähän se isoksi kasvaminen on:/

  3. Henna

    Lapsilla on lapsen usko, joka kaikilla katoaa jossain vaiheessa, eli hammaskeijut ja joulupukit katoavat elämästä ihan itsekseen. Itse muistan lapsena miten isovanhemmilla vietettyinä jouluina epäilin papan touhuja, kun ”pelkäsi” joulupukkia ja lähti aina piiloon… Jossain vaiheessa tajusin, että papan katoaminen liittyy aika merkittävästi siihen joulupukin ilmestymiseen. Ei se siis tullut minään yllätyksenä 🙂 Nykyään täytyy sanoa, että se joulupukin tulo liittyi merkittävästi jouluun, eikä joulu olisi ollut läheskään niin jännittävä, jos lahjat olisi vain kaivettu jostain kaapista. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *