Vuoden parhaat kirjat – lukutoukan suositukset

 

Olen himolukija. Perin sen äidiltäni, jolle kirjakerho pukkasi kuukausi toisensa perään lisää luettavaa koko lapsuuteni ajan. Kun pienen alkukankeuden jälkeen opin lukemaan, minusta tuli ahkera kirjaston käyttäjä.

 

Rakastan lapsuuteni kirjastoa. Muistan, miltä tuntui kiivetä ylös sen rappusia ja piiloutua lastenosaston takan päälle katselemaan kuvakirjoja.

 

Muistan, miltä kirjastossa tuoksui ja muistan täsmälleen, millä hyllyllä olivat Neiti Etsivät, Anna-sarja ja Merja Jalon hevoskirjat. Luin nimittäin ne kaikki. Muistan, mistä hain vähän vanhempana elämäkertoja, ja missä oli kulttikirja Nancyn hyllypaikka.

 

Tunnen edelleen ihollani kirjaston arvokkaan hiljaisuuden, ja kuulen mielessäni lainauskoneen äänen.

 

 

Välillä kirjoille on ollut vähemmän aikaa, mutta nyt ne ovat taas vallanneet elämäni. Kotini jokaisessa huoneessa on vähintään yksi luvussa oleva kirja. Ja kun en voi lukea, kuuntelen äänikirjoja.

Tarinoihin käytetty aika menee harvoin hukkaan: jokainen kirja viihdyttää, herättää ajatuksia, ilahduttaa tai kauhistuttaa. Jättää jäljen ja avaa ikkunan toisenlaiseen maailmaan. Se, joka lukee, saa elää monta elämää.

Olen tänä vuonna lukenut tai kuunnellut 59 kirjaa. Kaikki niistä eivät ole uusia, enkä ole ehtinyt lukea kaikkia uusia kirjoja. Mutta niistä, jotka olen lukenut, poimin teille suosikkini. Toivottavasti tästä listasta on iloa sinulle tai lahjavinkkiä pukinkonttiin.

 

Mrs. Christmasin vuoden 2018 parhaat kirjat

Dekkarit ja psykologiset trillerit

  • Lars Kepler: Lazarus. Kepler on kirjoittanut jälleen kerran vauhdikkaasti etenevän ja sopivasti hyytävän jatko-osan Joona Linna -sarjaansa. Sopii pimeälle metsälenkille äänikirjaksi, jos haluat selvitä kotiin ennätysajassa.
  • Max Seeck: Hadeksen kutsu. Daniel Kuisma -dekkarien kolmas osa on mielestäni tähän astisista paras. Seeckin esikoisteos Hammurabin enkelit palkittiin vuoden esikoisdekkarina, ja sen jälkeen sekä kirjojen juoni että tyyli ovat vain parantuneet.
  • Robert Galbraith: Käen kutsu. Harry Potterien kirjoittaja J.K. Rowling tehtailee dekkareita salanimen turvin. Kirjoissa on Pottereista tuttua jännitystä ja ennen kaikkea upeita, persoonallisia ja syvällisiä hahmoja, joiden jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty.
  • A.J. Finn: Nainen ikkunassa. Lastenpsykologi Anna kärsii torikammosta eikä voi lähteä ulos kodistaan. Hän auttaa kuitenkin ihmisiä netissä ja kyttää sivussa naapuruston tapahtumia. Sitten hän ehkä näkee jotain tai sitten ei. Lukija joutuu päättämään, uskooko Annaa ja kehen ihmisiin hänen ympärillään luottaa.
  • J.P. Delanely: Edellinen asukas. Onko talo herännyt henkiin vai kuvitteleeko asukas omiaan? Kauhu hiipii lukijan niskaan, kun hän eläytyy epätoivoisen asukkaan ponnisteluihin välttää vääjäämättömältä näyttävä kohtalonsa.

Romaanit

  • Elena Ferrante: Kadonneen lapsen tarina. Koko neliosainen Napoli-sarja on oudon kiinnostava. Se on yhtäältä arkinen ja tuttu ja toisaalta vieras ja outo. Päätösosa on ehkä kaikista Napoli-kirjoista suosikkini.
  • Noora Vallinkoski: Perno mega city. Tämä on ehkä vuoden tärkein suomalainen kirja. Se antaa ääneen niille, jotka eivät yleensä saa sitä kuuluviin ja tekee näkyväksi vaietun. Turun lähiön kasvatti kertoo lama-ajan lapsuudesta tarkasti ja suoraan. Lukijaa vuoroin naurattaa ja itkettää.
  • Satu Vasantola: En palaa takaisin koskaan, luulen. Sukumme mukana saamme paljon perintöä: tarinoita, tapoja ja tottumuksia. Elämänviisautta ja ennakkoluuloja. Ajat, ihmiset ja maat vaihtuvat, mutta kannamme mukanamme historiaamme tietäen ja tiedostamatta. Vasantolan esikoisteos on häkellyttävän hieno punos yhden suvun tarinoita.
  • Jakob Wegelius: Merten gorilla. Voi mikä seikkailu! Merten gorilla on lastenkirja, jonka parissa myös aikuinen viihtyy. Ihmeelliset seikkailut kuljettavat Sally-gorillan Portugalin pimeiltä kujilta Intiaan Maharazhan palatsiin.
  • Miia Kankimäki: Naiset, joita ajattelen öisin. Tunnustan: en erityisesti pitänyt Kankimäen aiemmasta, runsaasti kehuja saaneesta romaanista Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Mutta tästä kirjasta totta vie tykkäsin! Tällä kertaa Kankimäki matkustaa historian inspiroivien naisten perässä ja tekee arkisia, pieniä ja suuria, mutta aina yhtä tarkkoja havaintoja lukijan iloksi.

Elämäkerrat ja tietokirjat

  • Johanna Elomaa: Sukellus valoon. Varaudu hämmästymään! Thaimaan luolapelastuksen sankariksi nousseesta Mikko Paasista kertova kirja tuntuu liian uskomattomalta ollakseen totta. Tämän luettuasi ihmettelet entistä enemmän, miten luolastoon vangiksi jääneet pojat ikinä saatiin ehjänä takaisin kotiin.
  • Riku Rantala ja Tunna Milonoff: Selviytymisopas. Maailma muuttuu, näin jäät henkiin. Jos tulevaisuus pelottaa, tartu Rikun ja Tunnan omintakeiseen oppaaseen. Kirja sisältää viisaita ja outoja ohjeita maailman parantamiseen ja siltä varalta, että kaikki menee ihan pieleen.
  • Gael Faye: Pieni maa. Ruandan sisällissotaa edeltäviin kuukausiin sijoittuva tarina tuntuu pelottavan ajankohtaiselta ja tutulta. Pieni maa näyttää, kuinka huomaamattomasti entiset ystävät ja naapurit saadaan kääntymään toisiaan vastaan, jos epäluuloille ja vihalle annetaan valtaa. Lue, kauhistu ja liikutu.
  • Ulrika Björkstam: Nouse nyt. Meksikossa asuvan suomalaisnaisen elämä muuttuu kirjaimellisesti silmänräpäyksessä, kun matkalla töistä kotiin lentokone putoaa hänen eteensä. Ulrika palaa pahoin ja joutuu taistelemaan henkensä puolesta ja tiensä takaisin omaksi itsekseen, kun kaikki on muuttunut sekä sisältä että ulkoa. Uskomaton, inspiroiva omaeläkerta.
  • Maria Veitola: Veitola. Jos mahdollista, tämä kirja kannattaa kuunnella. Veitola lukee kirjansa itse, ja kommentoi tekstiä äänenpainoillaan. Moni nelikymppinen pikkukaupungin kasvatti tunnistaa tekstistä itsensä ja ajattelee: juuri tuollaista meilläkin oli!
  • Michelle Obama: Minun tarinani. Obaman elämäkerta ei juhli tekstin kauneudella, mutta mielenkiintoinen se on. Yhdysvaltojen ensimmäinen tummaihoinen presidentin puoliso kuljettaa lukijan köyhän chicagolaisperheen pienestä olohuoneesta maailmanpolitiikan ytimeen. Kaiken keskellä Obama pyrkii säilyttämään yhteyden itseensä, juuriinsa ja edes jollain tapaa normaaliin elämään.

Kuvituksena on kirjat, jotka olen tänä vuonna lukenut. Kysy ihmeessä, jos kaipaat arviota jostakin, mitä ei tässä mainittu.

 

ihmiset hyva-olo
Kommentit (3)
  1. Jos jostain saisi lisää aikaa vuorokauteen, niin sen voisi helposti täyttää kirjoilla ja äänikirjoilla. Kirjat ovat myös mieluinen joululahja. Vähemmän lukevalle voi toki kokeilla lahjakorttia äänikirjojen maailmaan (Storytel tai Bookbeat) tai lehtilahjaa ( https://www.lehtitarjoukset.com/ ) Äänikirjat ovat kyllä rentouttavia, kun niitä kuunnellessa voi sulkea silmät, toisaalta äänikirjat toimivat loistavasti myös autossa.

    1. elisa miinin
      13.12.2018, 12:03

      Minä kuuntelen äänikirjoja melkein koko ajan: siivotessa, työmatkoilla, ruokakaupassa, lenkillä. Loistava tapa ehtiä “lukea” muiden hommien ohessa.

  2. Joo kirjat ja lehdet tosiaan ovat minunkin mieleen. Enemmän pitäisi lukea ja vähentää puhelimen räppäämistä. https://www.lehtitarjouksia.com ja lehtikuningas on ainakin sellaisia palveluja mistä saa tilattua lehtiä ja kirjoja kotiin toimitettuna. Hyvä juttu näin korona aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *