Blogit
Mrs. Christmas

Totuuksia joulusta – Mrs. Christmas oikaisee väärät luulot

Jouluun liittyy paljon uskomuksia, vääriä luuloja ja kiistanaiheita. Mrs. Christmasilla on onneksi hallussaan viimeinen totuus joulusta. Tässä, olkaa hyvät.

Jouluvalmistelut alkavat liian aikaisin

Höpö höpö. Väitteen taustalla on virheellinen käsitys, jonka mukaan joulu on kolme päivää kestävä ajanjakso vuoden lopussa. Kuten aiemmin kerroin, joulu on kuitenkin kokonainen vuodenaika, joka alkaa yleensä elokuussa, ensimmäisenä syksyisen viileänä ja hämäränä iltana. Näin ollen syyskuussa tapahtuvat ”valmistelut” ovat itse asiassa täysin normaalia jouluvuodenaikaan kuuluvaa toimintaa.

Samasta syystä ei voida väittää, että joulukarkit tulisivat kauppoihin liian aikaisin. Kesän päätyttyä on aika siirtyä niin sanottuun jouluttajien 5/2-ruokavalioon, jossa vähintään kaksi osaa normaalista syömisestä korvataan glögillä ja suklaalla. Myös marmelaadit hyväksytään.

Joululaulut pitäisi säästää adventin aikaan

Ei missään nimessä. Kaikkia lempijoululauluja ei millään ehdi veivata tarpeeksi parissa viikossa. Sen sijaan joululaulut kannattaa nauttia rauhassa marras-joulukuussa (tarpeen vaatiessa jo aiemmin, jos soittolistasi on pitkä).

Joululaulujen kuuntelussa tärkeintä on hallita oikea järjestys. Aloita kuuntelu kepeillä englanninkielisillä sävelmillä, kuten Michael Bublén tuotannolla, joka käy hyvin alkutalven ääniraidaksi. Mitä lähemmäksi aattoa mennään, sitä hartaammaksi muuttuvat laulut.

Blogin lukijoiden suosikeista koottu joululaululista löytyy muuten Spotifysta

Konvehdit syödään kerros kerrallaan

Todellakin syödään. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin suklaanhimossaan löytää rasia, jossa on jäljellä vain kaksi kerrosta pahoja konvehteja. Pahat suklaat voi jättää syömättä vain, jos konvehteja on niin paljon, ettei niitä inhimillisillä ponnisteluilla saa syötyä loppuun.

Valot voi laittaa ulos ja ikkunaan vasta joulukuussa

Väärin. Jouluvalot on nimikkeenä virheellinen ja antaa ymmärtää, että marraskuu olisi soveliasta viettää pimeässä. Mutta eipä hätää, ongelmaan on olemassa helppo ratkaisu! Kausivalot, talvivalot ja tunnelmavalot suorastaan vaativat tulla asennetuiksi viimeistään lokakuussa. Joten siitä vaan: virittäkää niin paljon kaamosvaloja pihalle, puihin, ikkunoihin, parvekkeille ja kattojen harjoille kuin ikinä kehtaatte. Sujuu iltalenkkikin paljon mukavammin, kun voi pysähtyä töllistelemään naapurin virittämiä vilkkuvia poroja ja ledinauhoja.

Joulukuusi koristellaan vasta aattona

Mua ha ha ha ha. Siinähän se aatto sitten menisikin. Joulukuusi on minulle koristeista tärkein. Olen kerännyt lasisia koristeita vuosia ja niitä on PALJON. Kuusen koristeleminen vie siis tovin jos toisenkin. Lisäksi kuusi liittyy minulla nimenomaan joulun odotukseen. Rakastan istua iltaisin kynttilöiden hämärässä valossa katsomassa kimmeltäviä koristeita.

Koska perheenjäsenillä saattaa olla eriäviä näkemyksiä kuusen koristelusta, suosittelen hankkimaan niitä (kuusia, miksei myös perheenjäseniä) useamman kerralla. Meillä olohuoneen kuusen jokainen koriste on minun valitsemani ja tarkasti paikoilleen asettama (tosin lapset eivät tiedä, että järjestelen heidän asettamiaan koristeita yön tunteina uudestaan). Oman huoneensa kuuselle lapset saavat tehdä mitä haluavat. Mutta liian nipo ei sovi lapsiperheessä olla – olen hyväksynyt, että joka vuosi särkyy vähintään yksi lasisista palloistani, ja että piparit ja polkkakepit häviävät kuusesta aina ennen aattoa.

Hankin kuusen yleensä Itsenäisyyspäivänä tai viimeistään sitä seuraavana viikonloppuna. Oikea kuusi kestää hyvällä hoidolla kauniina useamman viikon (ohjeet löydät täältä).

Ja kun joulu on ohi, kuusi saa lähteä. Käärin koristeet yksi kerrallaan silkkipaperiin seuraavaa vuotta odottamaan hyvissä ajoin ennen kuin raketit toivottavat uuden vuoden tervetulleeksi.

Joulupukki tulee illalla

Harkinnan mukaan. Kuka oikeasti nauttii jouluaatosta, jos lapset hyppivät jännityksestä seinille? Onko siinäkään mitään tolkkua, että uudet lelut saa käsiinsä juuri silloin, kun pitäisi oikeastaan rauhoittua jo nukkumaan?

Meillä joulupukki käy aina puolen päivän aikoihin, joulupuuron jälkeen. Aatto menee leppoisasti, kun lapset leikkivät uusilla leluilla eikä ketään jännitä.

Aikuiset voivat minun puolestani piinata toisiaan pakettijännityksellä niin paljon kuin haluavat, kunhan minä saan omat lahjani heti aamulla.

Joulusauna kuuluu aattoiltaan

Harkinnan mukaan. Itseäni ehostavana naisihmisenä sijoitan saunomisen mieluiten joko aamuun ja myöhäiseen iltaan. En millään jaksa sukia kuontaloani ojennukseen kahdesti saman päivän aikana. Kehotan harkintaan myös saunan sijoittamisessa jouluaterian jälkeiseen aikaan. Supertäydellä mahalla saunominen ei ole mukavaa.

Joulukinkkua ei saa närppiä ennen jouluateriaa

Saatte päättää itse. Jos koiraltani kysytään, kuuden tunnin intensiivisen uunin tuijottamisen jälkeen olisi todellakin syytä saada maistiainen ja mieluiten mahdollisimman nopeaa. Minä keskityn kinkun sijaan kuitenkin kala- ja jälkiruokapöytään.

Ollaanko samoilla linjoilla jouluperinteiden suhteen? Jätä kommentti!

Kommentit (9)

 1. Elisa Miinin

  Nuutin päivään, hyvänen aika 😀 Meillä kuusi tykkää sen verran huonoa takan lämmittämisestä, että uutena vuotena alkaa olla jo ihan kalju.

 2. Elisa Miinin

  Kiitos, korjaan!

 3. Elisa Miinin

  Ihanaa Sini! Itsetehdyt villasukat on ihan mun lempparilahja <3

 4. Nimetön

  Sinne se, Nuutinpäivään, kestää ainakin minulla. Vuorotyössä käyvänä ei joulusta ehdi muuten nauttia ❤

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *