Hyasintti, joka toi joulun tullessaan

Vihdoinkin ehdin toteuttaa toivepostauksen joulukukista! En ole mikään kukkien erityisasiantuntija, mutta tykkään ostaa kotiini silloin tällöin kimpun sesongissa olevia kukkia.

Tämän joulukukka-asetelman inspiraationa toimi kakkuvuoka. Se näytti piparkakkureunoineen niin suloiselta, että halusin ehdottomasti tehdä asetelman siihen. Työkaverini oli tuonut minulle mökiltään erilaisia sammalia ja jäkäliä, ja niitä halusin myös käyttää.

Sitten menin kukkakauppaan inspiroitumaan. Nappasin mukaan intensiivisen pinkin hyasintin, lankaköynnöksen ja kolme pientä mehikasvia.

Asetelmani kukista ainoastaan lankaköynnös tarvitsee kunnon kastelun. Paljon vettä vaativat kasvit kannattaa istuttaa asetelmaan erikseen joko muovipussiin tai vaikka puhtaaseen jugurttipurkkiin. Sillä tavalla muut kasvit eivät kärsi liiasta kastelusta.

Laitoin vuoan pohjalle soraa salaojitusta varten ja päälle hieman multaa. Istutin ensiksi hyasintin ja asettelin mehikasvit sen ympärille. Istutin myös mehikasvit, vaikka ne olisi voinut yhtä hyvin leikata irti juuripaakusta ja laittaa sellaisenaan asetelmaan. Sitten leikkasin lankaköynnöksen haluamani kokoiseksi ja istutin sen muovipussissa asetelmaan. Peittelin näkyvän mullan sammalella ja jäkälällä ja viimeistelin asetelman oksalla, kynttilällä ja muutamalla kuivakukan oksalla. Valmista tuli!

Minua viisaammat kertoivat, että tämän joulun kukissa on (ainakin) neljä trendijuttua.

  • Kuivakukat. Ja nyt en tarkoita mitään 80-luvun silkkikukkahirvityksiä. Moderniin asetelmaan tai kranssiin kannattaa käyttää sellaisia kukkia ja heiniä, kuten pellavaa ja unikkoa, jotka lakastuessaan säilyttävät viehkeytensä. Kannattaa kysyä valinta-apua kukkakaupasta!

  • Oksat. Niin asetelmiin, kransseihin kuin kukkakimppuihin lisätään nyt rouheita oksia korostamaan kukkien herkkyyttä. Eikun pihalle karahkoja keräämään.

  • Vahatut sipulit. Näitä voi ilmeisesti tehdä itsekin, mutta en ole uskaltautunut vielä kokeilemaan. Omani nappasin valmiina kukkakaupasta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on mielestäni upea.
  • Kukista jouluruusu on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja pitää edelleen pintansa. Ja miksikäs ei, sen herkät, valkoiset kukat tuntuvat epätodellisen kauniilta ja kestäviltä talven keskellä.

 

Jos kaipaat joulukukkien hoito-ohjeita, kurkkaa Meillä kotona -sivustolle. Sieltä löydät hoito-ohjeet esimerkiksi hyasinteille, joulutähdelle ja jouluruusulle sekä runsaasti vinkkejä asetelmien tekemiseen. Jos käytät asetelmissa kynttilöitä, älä jätä niitä palamaan ilman vartiointia!

Voi tuota minun hyasinttiani. Se tuoksuu näppäimistön vieressä, kun kirjoitan. Nyt tuntuu siltä, että kohta ihan oikeasti vietetään joulua.

 

Kuvat ovat omiani, paitsi jouluruusu A-lehtien kuva-arkistosta.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *