Mrs. Christmas
Mrs. Christmas

Melkein kaikki syövät kinkkua ja muita satunnaisia faktoja joulusta

Tiesitkö, että Lidlin tekemän tutkimuksen mukaan 82 prosenttia suomalaisista syö jouluna kinkkua. Ihan valtava määrä! Vuonna 2006 kinkkua tosin syötiin yli 90 prosentissa suomalaisista kodeista.

Tein saman kyselyn myös Mrs. Christmasin instassa, ja te ette ole ihan yhtä innokkaita possunsyöjiä: 79 prosenttia sanoo kinkulle kyllä.

Lidlin tutkimuksessa lanttu- ja porkkanalaatikko olivat tasaväkisiä. Molempia löytyy 77 prosentista suomalaisia joulupöytiä. Minä panin instaajat valitsemaan: porkkanalaatikko voitti lantun niukalla enemmistöllä. Oi voi, minä olisin kyllä äänestänyt lantun puolesta!

Joulupöydän juomat ovat yllättävän arkisia: olutta, maitoa ja vettä. Suosituin joulujuoma on glögi, sitä juo 63 prosenttia suomalaisista. Mrs. Christmasin instaajien perusteella suositumpaa on punainen glögi, sen valitsee 59 prosenttia vastaajista.

Yleisesti voidaan sanoa, että kala- ja kasvisruokien suosio on nousussa.

Mitä sinun joulupöytääsi kuuluu, ja onko viime vuosina tapahtunut muutoksia? Kommentoi, arvon vastaajien kesken pienen palkinnon.

Kommentit (5)

 1. Onneli Winter/ onnelin elämää

  Ehdottomasti graavilohi ja mäti kuuluu joulupöytään… mutta lapset kun ovat kasvaneet niin moni perinneruoka on jäänyt pois ihan vain siksi että kukaan ei niitä syö ja minä kun en tykkää heittää ruokaa roskiin. Lasten must have jouluna… äipän muusi ja lihapullat. Joulussa kuitenkin tärkeintä on yhdessä olo ei se että napa paukkuu 😉

 2. Seija Puusaari

  Meillä joulupöytään kuuluu pieni kinkku, porkkana- ja lanttulaatikko, salaateista walldorfin salattinon minun lempparini. Kala-allergisena kalaruuat ovat pois.
  Myös vehnä, ohra ja ruis ovat pois joten muutosta on tässä neljän vuoden kuluessa tullut pipari ja joulukakku ja – torttu resepteihin.

 3. appelsiini_Annika

  Haluaisin painottaa enemmän juuri kala ja kasvisruokia. Lanttulaatikko on aina pakko olla, se on meidän joulupöydässä SE juttu. Kinkku löytyy myös, muttei minulle olisi mikään ongelma korvata sitä jollain. myös porkkanalaatikko ja rosollo löytyy aina tarjottavista.
  Jälkiruokapöytään haluan myös panostaa. Leivon pipareita, torttuja, kuivakakkua, sekä teen jonkun uutuuden joka vuosi sekä tilaan jonkun ihanan ison kakun lähileipomosta, aina! Ja suklaata ym karkkeja löytyy kulhoista yllinkyllin, voih!

 4. Vende

  Joulupöydässä meillä ollut melko perinteiset herkut, kinkut, kaloja, laatikoita, rosollia, sienisalaattia. Pariin vuoteen en ole kinkkua jouluna syönyt, kun ryhdyin kasvispainotteiselle ruokavaliolle. Nyt raskaana ollessa olen syönyt ajoittain myös lihaa, joten kun kaikki herkuimmat eli graavi- ja kylmäsavulohi ovat kiellettyjä aion nautiskella tänä vuonna kinkkuakin 😉

 5. Anna

  Joulupöytääni kuuluu kinkku, milloin minkäkin kokoinen, jonka paistan aina aatonaattoiltana. Ja ilman sienisalaattia ei joulu tule ollenkaan, onneksi tänä syksynä sienisaalis oli varsin runsas. Lanttulaatikkoa pitää ilman muuta olla ja lihatonta makaronilaatikkoa (hämäläinen pitoruoka). Waldorfinsalaattia teen myös usein. Sillejä ja silakoita en ole oppinut syömään, mutta lämmisavu- tai loimulohta nautin mielelläni, myös savusiikaa. Itse leivottu saaristolaisleipäkin on jo vuosia kuulunut vakituiseen repertuaariin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *