Pikkujoulu Mrs. Christmasin tapaan + 2 herkullista ohjetta glögidrinkin tekemiseen

Mitkä joulun perinteet ovat sinulle kaikista rakkaimpia? Mistä luopuisit viimeiseksi?

 

Minulle tärkeitä ovat ainakin aattoaamun riisipuuro, keskipäivällä jaettavat joululahjat, hämärän tullen haudoilla käyminen ja aattoiltana jalkaan vedettävät villasukat. Ja oikea joulukuusi tietysti!

 

Perinteet ja tavat muovautuvat meillä elämäntilanteen mukaan. Jos lapset haluavat jouluksi mummolaan, se sopii hyvin. Jos kukaan ei kaipaa kinkkua, sitä ei paisteta. Kunhan omat lapseni kasvavat, saatan taas tehdä keikkaa Joulupukin muorina. Siinä, jos missä, hyvä joulumieli tarttuu.

 

Pitkään jouluuni on kuulunut myös osallistuminen joulunajan keräyksiin. Ostan lahjan lapselle, jota en tunne, ja lähetän ruokakaupan lahjakortin perheeseen, jossa sitä tarvitaan. Esimerkiksi Hope-yhdistyksen keräykseen voi osallistua näpsästi verkossa, ja Joulupuuhun voi viedä lahjoja vielä ensi viikolla.

 

Viime vuosina meille on muodostunut uusi, rakas perinne. Se ilahduttaa minua joka kerta entistä enemmän, ja toivon, että se jättää myös muistijäljen lapsiini.

 

Joulukuussa avaamme kotimme yhdeksi päiväksi laajalle joukolle ystäviä ja tuttavia. Kutsumme glögin ja jouluherkkujen äärelle työkavereita perheineen, naapureita, sukulaisia ja lasten kavereita vanhempineen. On kuuma, ahdasta ja aika meluisaa, mutta tunnelma on ihana! Kun koolla on laaja joukko ihmisiä, jotka eivät tunne toisiaan entuudestaan, kynnys tulla kyläilemään on tavallista matalampi. On hauska tutustua naapureihin muutekin kuin postilaatikolla, tavata ihmiset, joiden kanssa puoliso viettää suurimman osan päivästä ja nähdä lasten kavereiden vanhempia, joiden nurkissa jälkikasvuni vapaa-ajallaan luuhaa.

 

Syksyni on ollut todella työntäyteinen ja monella tapaa kuormittava. Siitä huolimatta halusin pitää kiinni juuri tästä jouluperinteestä. Niinpä lähetin kutsun juhliin ja päätin, että kaupan piparkakut ja pelkistetty glögitarjoilu riittää. Ystävä kannusti jättämään siivoamisenkin minimiin, sillä suuri lapsijoukko tekee ponnisteluista tyhjää joka tapauksessa alta aikayksikön.

 

Juhlia edeltävänä päivänä kuitenkin intouduin. Kun olin asettanut riman tarpeeksi matalalle, alkoi keittiö kummasti kutsua. Päädyin leipomaan (perheeni avustuksella) torttuja ja piparkakkuja, paistamaan donitseja ja keittämään kinuskia. Niiden lisäksi pöytään katettiin pieniä lohileipäsiä, croisantteja, marmeladia ja pähkinöitä. Sekä 4,5 kilon konvehtisalkku, jota emme edes tällä porukalla saaneet syötyä tyhjäksi.

 

 

Glögiä nautimme muodikkaasti kylminä drinkkeinä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, sillä drinkit ovat raikkaampia ja vähemmän makeita kuin perinteinen lämmin glögi.

 

Juhlien jälkeen sunnuntai-iltana pianoni oli karkkipaperien peitossa ja lapsemme niin uupuneita, että nukahtivat ilman iltasatua jo ennen nukkumaanmenoaikaa. Minä ihmettelin jälleen onnellisena ja kiitollisena, miten upeita ihmisiä olenkaan saanut ympärilleni. Toivottavasti vieraiden joulumieli oli juhlien jälkeen yhtä tapissa kuin omani.

 

Tästä tykkään joulussa: yhdessä olemisesta, juhlamielestä, valon pilkahduksista pimeän keskellä. Niitä kaikkia toivon myös sinulle <3

 

 

Naked Santa – vaalea glögidrinkki

1 osa ginger beeriä (joka ei siis ole inkivääriolutta, vaan alkoholiton juoma)

2 osaa vaaleaa glögiä

sitruunaa viipaleina

minttua

 

Christmopolitan – punainen glögidrinkki

3 osa Lidlin vadelma-lakritsiglögiä

1 osa verigreippimehua

vähän sitruunamehua

rosmariinia

 

Sekoita ja nauti molemmat drinkit kylmänä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *