Valtavan hyvä ruisleipä

Tuore, itse tehty leipä on arjen pieni suuri ilo. Se tekee marraskuusta vähän vähemmän harmaan ja maanantaistakin ihan kivan päivän.

 

Tein työkaverini Markun kanssa loistavan vaihtokaupan: annoin hänelle testattavaksi leivontavuoan ja hän toi minulle vastalahjaksi tuoreen ruisleivän. Tulin niin iloiseksi, että melkein itketti, kun hän pimeänä aamuna asteli kohti työpistettäni tuore leipä käsissään.

 

Ja olipa se ihanaa ruisleipää! Reunoista sitkeää ja keskeltä pehmeää. Sopivasti hapanta, muttei kuivaa eikä karvasta. Markku kertoi, että leipä on kaiken lisäksi helppo tehdä – täydellinen resepti siis! Alkuperäinen ohje on kuulemma Arvo Ylpön, ja Markku on tuunannut sitä paremmaksi.

 

 

ARVON JA MARKUN RUISLEIPÄ

Juuritaikina

1 l vettä
12 dl karkeita ruisjauhoja (voit halutessasi korvata jauhoista osan vehnäjauhoilla)
2 dl ruishiutaleita
2 dl kaurahiutaleita
n. 2 dl juurta

  1. Sekoita isossa kulhossa ja anna seistä liinalla petettynä 12-24 tuntia. Kohotusaika vaikuttaa leivän happamuuteen.
  2. Ota 12-24 tunnin kuluttua uusi juuri talteen (noin 2 dl)
  3. Juuri säilyy jääkaapissa 2-3 viikkoa. Juurta voi myös kuivata.

Taikina

1 dl siirappia
1 tl suolaa
5 dl leseitä/hiutaleita/rouhetta/jauhoja, esim.

  • 1 dl ruisleseitä
  • 1 dl vehnäleseitä
  • 1 dl kauraleseitä
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 1 dl karkeita ruisjauhoja
  • 1 dl kaljamaltaita, jos haluat rakennetta ja lisämakua leipään (kannattaa kokeilla!)
  1. Lisättyäsi aineet juuritaikinaan sekoita puolikiinteä taikina. Jos haluat tehdä limpun, lisää jauhojen määrää. Tässä vaiheessa voi vielä ”pelastaa” juuren, jos unohdit ottaa sen talteen.
  2. Jaa taikina 2-3 leipävuokaan tai isoon 30 x 30 cm vuokaan. Jätä nousuvaraa. Silitä pinta kylmään veteen kastetulla kädellä ja ripota päälle ruisjauhoja.
  3. Laita vuoat lämpimään paikkaan kohoamaan pyyhkeen alle 1,5-2 tunniksi. Leipien kohottua paista 175 asteessa 1 h 50 min. Kypsän leivän kuulee koputtamalla.
  4. Nosta leipä pois vuoasta jäähtymään. Peitä leivinpaperilla ja anna levätä 10-20 tuntia – jos maltat!

 

Se testattu vuoka oli muuten Gastromaxin tinasta valmistettu leipävuoka. Markku kehui, että koska siinä ei ole pinnoitetta, se sopii erinomaisesti tarkoitukseensa.

 

Toivottavasti tykkäät!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *