Blogit
Koti asemalla

Vanha talo pakkasilla

Mä hetken jo luulin että tässä tuli jonkinlainen blogitauko, mutta olenhan mä kuitenkin viimeksi tiistaina kirjoittanut. Että ei se nyt niiin pitkä ollut.
Se miksi tähän tuli nyt tämänkin verran taukoa, johtuu siitä, että mä olen kaiket ajat joko lämmittämässä taloa tai tekemässä ruokaa. (Plus tietty 1-vuotiaan paimentaminen).

Mä aloitin vajaa viikko sitten jouluähkyn jälkeisen puhdistavan dieetin. Sain jopa Saminkin siihen mukaan! Mä olen nyt päättänyt että mitään ns. laihdutuskuureja en aloita, eikä tarvitsekaan. Joulun mässäilyn jälkeen kaipasin kuitenkin pariksi viikoksi puhdistavaa ja kevyempää ruokaa. Ideana on syödä paaaaljon kasviksia, ei hiilareita, ei tietenkään sokeria eikä lisäaineita, mahdollisimman vähän kofeiinia ja reilusti veden juontia. Lisäksi hiukan kanaa ja kalaa, ei muuta lihaa.
Kovasti olen viimeisen vuoden aikana parantanut syömisiäni ja koko perheen syömisiä, mutta välillä sitä lipsuu niistä tottumuksista. Silloin puhdistava dieetti kerran-pari vuodessa tekee hyvää ja saa ajautumaan takaisin parempiin tottumuksiin. Pääsee sokerikoukusta eroon jne. Olin myös päättänyt että tänä vuonna teen paljon enemmän kasviruokaa, ja tällä sain sen hyvin käyntiin.

Tuosta aiheesta voisin kirjoittaa vaikka kuinka, olen nykyään niin kovin kiinnostunut oikeanlaisesta ravinnosta. En nyt kuitenkaan tässä kohtaa siitä enempää. Sanon vain sen että tämä dieetti on vienyt nyt paljon aikaa kun keittiössä saa kokoajan tehdä uusia ruokia, ja smoothieita ja vihermehuja. Siksi kaikki ajatukset on mennyt nyt siihen. Viikon päästä jatketaan sitten tällä, mutta ei niin orjallisen tiukasti vaan sitten taas liharuokiakin ja helppoja makaronilaatikoita ym. Jolloin voi taas miettiä muutakin.

Sen sijaan tulin kertomaan että miten täällä vanhassa talossa pärjää näillä pakkasilla.
Meillä lämpöpatterit pauhaa täysillä kyllä (tulee niin hirveä lämpölasku vielä, kääk!!) mutta silti sisälämpötila on sitä 17-18 astetta. Meidän työhuoneissa varmaan vielä vähemmän. Me ollaan totuttu siihen, koska se sisälämpötila on suurimmaksi osaksi vuotta sitä 18-19 astetta. Kun kelit menee nollaan, patterit ei ole päällä ollenkaan ja on edelleen viileää.
Vaatetta saa olla paljon päällä. Ohuet merinovillakerrastot on ihan pakollisia varsinkin lapsilla. Onneksi nykyään niitäkin saa ihan kivan näköisiä. Nestori käyttää niiden päällä paljon sisähaalareita tai sitten pojilla on mun tekemät villapaidat päällä. Villasukkia saa olla paljon, ilman niitä ei voi olla. No Miki voi, se on sellainen kuumakalle ollut aina. Mulla on päällä 3 villapaitaa niin poika menee t-paidalla…

Pönttöuunit on päällä aamusta iltaan. Yleensä aamulla sytytän olohuoneen uunin ja ehkä Nestorin huoneen. Illemmalla sytytetään makuuhuonepäädyn uuni jotta yö ja aamu on lämmin. Nestori varsinkaan ei pysy lämpimänä ilman. Pojalla on unipussi, mutta se on aika ohut. Peitto ei pysy päällä.

Pahinta vanhassa talossa on se ainainen veto. Pidin sitä ennen niin vanhusten juttuna. Vanhukset kun valittaa herkästi vetoa. Nyt tiedän mitä se on. Ikkunoita on teipattu, ulko-oven edessä on paksu verho. Eilen viritin illalla pyyhkeitä ikkunoiden alaraon eteen rullalle. Keittiöön pahimpaan kohtaan viritin paksun pitsiverhon. Viritellä saa todellakin näillä keleillä. Pahinta on olohuoneessa joka on lähinnä ulko-ovea. Ulko-ovemme on vielä pääosin yksikerroksista ohutta lasia. Toinen on keittiö jossa ei saa käyttää pönttöuunia. Olisi niiiiiin ihanaa lämmittää tuota keittiön uunia, mutta ei saa…

Äiti kysyi eilen että puuduttaako jo uunien lämmitys. Kyllä ja ei. En tiedä miten tämä onnistuisi jos en olisi kotona näin paljon. Aika huonosti varmasti. Mutta vaikka jatkuva lämmittely puuduttaa, niin eihän mikään oikeasti voita oikean tulen tuomaa lämpöä ja tuoksua. Varsinkin meidän makuuhuoneet ovat aivan ihanan lämpöiset iltaisin.

Miki osaa nykyään todella hienosti sytyttää uunit, ja Nestori on aivan todella innostuneena mukana sytyttämässä uuneja. Poika tuo sytykkeitä, puhaltelee ilmaan kun iskä puhaltaa tuleen, laittaa luukun kiinni ja touhottaa ympärillä. On hyvä taito osata tuokin.

Hirveät vaatemäärät joskus puuduttaa, ja se että sormet on välillä niin kohmeessa ettei voi kunnolla neuloa. Varsinkin Nestorin pukeminen on välillä turhauttavaa.

Silti mä en vaihtaisi tätä uuteen ja lämpimään taloon. Täällä on hyvä hengitysilma, ja tosi hyvä nukkua. Lisäksi kaikkeen tottuu.

Mä painun taas tekemään ruokaa. Tänään seuraavaksi vuorossa täytettyjä bataatteja.

-Henna-

Kommentit (20)

 1. Laura

  Meilläkin vanha talo ja puulämmitys (khh:n lattialämmitystä lukuunottamatta). Kylläkin vesikiertoisena pattereissa, mutta silti. Jos ei olla vähään aikaan lämmittämäss kotona niin vilakka tulee! On meillä siis kaksoiskattila, että öljylläkin voi lämmittää mutta harvoin se on käytössä. Olkkarissa (eli vanhalla puolella) on lattiat ihan jääkylmät jonkun metrin ulkoseinistä. Yläkerrassa , jossa remppa kesken ja reikä seinässä on ollut pakko laittaa irrallisia sähköpattereita muutama. No, onneksi on takka, se auttaa kyllä kummasti! Enkä mäkään tätä vaihtaisi. 🙂

  Miksei keittiössä saa uunia polttaa? Mä haluisin keittöön puuhellan takaisin, mutta saa nyt nähdä onko se mahdollista, veisi siis niin paljon kaappitilaa ym.

  • hennaasemalta

   Hui, kuulostaa kylmältä…
   Vastasinkin jo tuonne ylle että ilmastointiputkien väärinasennuksen vuoksi… 🙁
   Puuhella olisi ihana. Täällä on ollut niitä viisi, mutta enää on yksi joka on tuolla pienemmässä huoneistossa ja se ei ole meidän käytössä…

 2. Katja

  Tuttua puuhaa 🙂 Eikä se lämmittämine, mutta jotenkin on saatava puut sisälle. Annoin tänä talvena estetiikalle kyytiä ja puut kulkee nyt näppärästi muovilaatikoissa tai Ikean kasseissa. Joka päivä on 7 tulisijaa käytössä niin illalla tuntuu ettei ole muuta tehnyt kuin lämmittänyt. Lisäeristäminen on onneksi auttanut, sähköpattereiden termostaatit on vain 14 asteessa ja kaikki ei ole vielä edes lainkaan päällä. Sisälämpötila on ehkä 18 astetta, ikkunoiden vieressä vähemmän.

  • hennaasemalta

   7 tulisijaa! Jestas…. Meillä kanssa Ikean kasseissa kannetaan. 🙂

 3. Tiina

  Muistan tuon niin hyvin. Viitisen vuotta remontoimattomassa rintamamiestalossa, ja vedosta sekä kyulmästä on kummasti kokemusta. Alkuun, muutettuamme uteen rakentamaamme taloon, olin koko ajan hiessä, vaikka huonelämpö oli ihan normaali. Vedottomuus sekä lattialämmitys tekivät olon melkein tukalaksi. Uudessa on ihan kiva asustella juuri sen helppouden takia, eikä uunejakaan ole kuin yksi lämmitettävänä, mutta kyllä se unelmien talo olisi kuitenkin se vanhaan hirsirunkoon tehty hengittävä uusvanha talo.

  • hennaasemalta

   Joo mä olisin varmaan kanssa ihan hiessä alkuun. Onhan se toisaalta hullua asua näin, kun voisi asua myös lämpimässä talossa ja palella vain ulkona. Kaikessa on puolensa mutta vanhassa talossa enemmän hyviä puolia. 🙂

 4. Villa Sievähelmi

  Kylmää ja vetoa täälläkin..Tosin ei enään niinn paljoa kuin edellis talvina.Asumme rintsikassa ja meillä on pönttöuunit yläkerrassa ja alakerrassa varaavatakka.Keittiön hellaa ei saa lämmittää. Mutta viimekevät talvella asennutimme maalämmön ja nyt on ihana tasainen lämpö..tosin näillä pakkasilla 19 , vanha talo ja vetää nurkista. Mutta kyllä joutaa silti uuneja lämmitellä ♥

  • hennaasemalta

   Joo se veto on se pahin… Vaikka kuinka yrittäisi sitä estää, ja se menee niin luihin ja ytimiin… Kuulostaa hyvältä ratkaisulta tuo maalämpö.

 5. SuperSanna

  Meillä on täällä verhot visusti jokaisen ikkunan edessä, osassa ihan paksut, ettei päivälläkään näe ulos. Mutta ero on niin huima tuossa vedon määrässä, ettei vaihtoehtoa nyt kovilla pakkasilla ole. Meillä on pelkkä puulämmitys, jota on nyt pitänyt irtopattereilla avustaa ja kyllä, klapien kantaminen tympii jo, ei varsinaisesti se uunien sytyttely! Tänään pakkanen onneksi hellitti hieman, huomaa heti sisällä. Vedottomampaa vuoden jatkoa meille vanhojen talojen asukeille 🙂

  • hennaasemalta

   Voin kuvitella, että jos on pelkkä puulämmitys niin sitä erityisesti haluaa poistaa kaiken vedon… Kun isolla työllä ensin lämmittää. Tuollaisessa lämmitysmuodossa täytyy kyllä kanssa olla aina kotona lämmittämässä, mutta eikös teillä ollutkin niin että ainakin sä olet kotona?
   Meillä pakkanen hellitti paljon, mutta samalla viileni patterit, eli edelleen sisällä on yhtä kylmä. Lämpölaskut on vaan niin kovat että asennettiin patterit niin että ne lämmittää aina sen verran kuin ihan pakko…
   Meillä kanssa paksut verhot tosiaan ulko-oven edessä, ikkunoissa on ihan onnettomat ja olenkin nyt miettinyt että hommaisi uusia paksuja verhoja. Keittiössähän ei ole verhoja ollenkaan ja se kyllä tuntuu. Talon viilein huone selvästi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *