Vanha talo pakkasilla

Mä hetken jo luulin että tässä tuli jonkinlainen blogitauko, mutta olenhan mä kuitenkin viimeksi tiistaina kirjoittanut. Että ei se nyt niiin pitkä ollut.
Se miksi tähän tuli nyt tämänkin verran taukoa, johtuu siitä, että mä olen kaiket ajat joko lämmittämässä taloa tai tekemässä ruokaa. (Plus tietty 1-vuotiaan paimentaminen).

Mä aloitin vajaa viikko sitten jouluähkyn jälkeisen puhdistavan dieetin. Sain jopa Saminkin siihen mukaan! Mä olen nyt päättänyt että mitään ns. laihdutuskuureja en aloita, eikä tarvitsekaan. Joulun mässäilyn jälkeen kaipasin kuitenkin pariksi viikoksi puhdistavaa ja kevyempää ruokaa. Ideana on syödä paaaaljon kasviksia, ei hiilareita, ei tietenkään sokeria eikä lisäaineita, mahdollisimman vähän kofeiinia ja reilusti veden juontia. Lisäksi hiukan kanaa ja kalaa, ei muuta lihaa.
Kovasti olen viimeisen vuoden aikana parantanut syömisiäni ja koko perheen syömisiä, mutta välillä sitä lipsuu niistä tottumuksista. Silloin puhdistava dieetti kerran-pari vuodessa tekee hyvää ja saa ajautumaan takaisin parempiin tottumuksiin. Pääsee sokerikoukusta eroon jne. Olin myös päättänyt että tänä vuonna teen paljon enemmän kasviruokaa, ja tällä sain sen hyvin käyntiin.

Tuosta aiheesta voisin kirjoittaa vaikka kuinka, olen nykyään niin kovin kiinnostunut oikeanlaisesta ravinnosta. En nyt kuitenkaan tässä kohtaa siitä enempää. Sanon vain sen että tämä dieetti on vienyt nyt paljon aikaa kun keittiössä saa kokoajan tehdä uusia ruokia, ja smoothieita ja vihermehuja. Siksi kaikki ajatukset on mennyt nyt siihen. Viikon päästä jatketaan sitten tällä, mutta ei niin orjallisen tiukasti vaan sitten taas liharuokiakin ja helppoja makaronilaatikoita ym. Jolloin voi taas miettiä muutakin.

Sen sijaan tulin kertomaan että miten täällä vanhassa talossa pärjää näillä pakkasilla.
Meillä lämpöpatterit pauhaa täysillä kyllä (tulee niin hirveä lämpölasku vielä, kääk!!) mutta silti sisälämpötila on sitä 17-18 astetta. Meidän työhuoneissa varmaan vielä vähemmän. Me ollaan totuttu siihen, koska se sisälämpötila on suurimmaksi osaksi vuotta sitä 18-19 astetta. Kun kelit menee nollaan, patterit ei ole päällä ollenkaan ja on edelleen viileää.
Vaatetta saa olla paljon päällä. Ohuet merinovillakerrastot on ihan pakollisia varsinkin lapsilla. Onneksi nykyään niitäkin saa ihan kivan näköisiä. Nestori käyttää niiden päällä paljon sisähaalareita tai sitten pojilla on mun tekemät villapaidat päällä. Villasukkia saa olla paljon, ilman niitä ei voi olla. No Miki voi, se on sellainen kuumakalle ollut aina. Mulla on päällä 3 villapaitaa niin poika menee t-paidalla…

Pönttöuunit on päällä aamusta iltaan. Yleensä aamulla sytytän olohuoneen uunin ja ehkä Nestorin huoneen. Illemmalla sytytetään makuuhuonepäädyn uuni jotta yö ja aamu on lämmin. Nestori varsinkaan ei pysy lämpimänä ilman. Pojalla on unipussi, mutta se on aika ohut. Peitto ei pysy päällä.

Pahinta vanhassa talossa on se ainainen veto. Pidin sitä ennen niin vanhusten juttuna. Vanhukset kun valittaa herkästi vetoa. Nyt tiedän mitä se on. Ikkunoita on teipattu, ulko-oven edessä on paksu verho. Eilen viritin illalla pyyhkeitä ikkunoiden alaraon eteen rullalle. Keittiöön pahimpaan kohtaan viritin paksun pitsiverhon. Viritellä saa todellakin näillä keleillä. Pahinta on olohuoneessa joka on lähinnä ulko-ovea. Ulko-ovemme on vielä pääosin yksikerroksista ohutta lasia. Toinen on keittiö jossa ei saa käyttää pönttöuunia. Olisi niiiiiin ihanaa lämmittää tuota keittiön uunia, mutta ei saa…

Äiti kysyi eilen että puuduttaako jo uunien lämmitys. Kyllä ja ei. En tiedä miten tämä onnistuisi jos en olisi kotona näin paljon. Aika huonosti varmasti. Mutta vaikka jatkuva lämmittely puuduttaa, niin eihän mikään oikeasti voita oikean tulen tuomaa lämpöä ja tuoksua. Varsinkin meidän makuuhuoneet ovat aivan ihanan lämpöiset iltaisin.

Miki osaa nykyään todella hienosti sytyttää uunit, ja Nestori on aivan todella innostuneena mukana sytyttämässä uuneja. Poika tuo sytykkeitä, puhaltelee ilmaan kun iskä puhaltaa tuleen, laittaa luukun kiinni ja touhottaa ympärillä. On hyvä taito osata tuokin.

Hirveät vaatemäärät joskus puuduttaa, ja se että sormet on välillä niin kohmeessa ettei voi kunnolla neuloa. Varsinkin Nestorin pukeminen on välillä turhauttavaa.

Silti mä en vaihtaisi tätä uuteen ja lämpimään taloon. Täällä on hyvä hengitysilma, ja tosi hyvä nukkua. Lisäksi kaikkeen tottuu.

Mä painun taas tekemään ruokaa. Tänään seuraavaksi vuorossa täytettyjä bataatteja.

-Henna-

Kommentit (22)
 1. Aikamoinen homma on varmasti lämmittämisessä! Meillä on uusi talo, mutta koska kaukolämpöä ei ole saatu vielä säädettyä ihan kohdilleen, on meilläkin aika viileää koko ajan. Takkaa saa siis poltella ihan jatkuvasti. Mistä tulikin mieleen, että mistä te hankitte polttopuita? Onko teillä joku luottopaikka mitä voisitte suositella?

  1. hennaasemalta
   11.1.2016, 18:07

   Ei oikeastaan. Me saatiin iso pino puunrunkoja ilmaiseksi pihaan, olivat kaadettu jonkun tontilta ja menossa "kaatikselle". Joten meihin otettiin yhteyttä että otetaanko me ne. Niitä runkoja riittää vieläkin.

 2. Mia Chilen Peikkokukkulalta
  8.1.2016, 13:47

  Kuulostaa tutulta 😉 Minä asun Chilessä puutalossa ja meillä on vain kaksi kamiinaa lämmitysmuotona. Mieheni lämmittää olohuoneen kamiinaa ja minä keittiön. Ne pitävät talon lämpimänä talviaikaan. Meillä ei mene pakkasen puolelle kuin muutamana yönä joka talvi. Sisätiloissa meillä laskee öisin lämpötila jopa kahdeksaan asteeseen. Iltaisin taas on koko päivän lämmittämisen jälkeen jopa 25 astetta. Mutta se veto! Meillä on vain yksinkertaiset ikkunat ja ulko-ovien välissä on noin sentin rako, joten sieltähän oikein tuulee sisään! Pitäisikin virittää paksu verho siihen eteen, mutta en ole raskinut peittää lasiruutuovia 😀 Ongelmana meilläkin on tuo, että poika potkii aina peiton päältään. Laitankin siksi ensin yhden trikoopaidan, päälle fleecehaalarin ja siihen vielä päälle villapaidan. Aikamoista, kun illalla kuitenkin on tosi lämmin. Mutta ei mene kuin muutama tunti ja taas on viileää.
  Miksi ette saa lämmittää keittiön uunia?

  1. hennaasemalta
   11.1.2016, 18:12

   Joo meillä on kanssa kauniit lasiovet, mutta mieluummin talvella ne verhot. Ovia voi sitten kesällä ihailla taas.:)
   Taloomme on asennettu ilmastointiputket väärin, ja jos uunin laittaisi päälle, ne putket palaisi… Lisäksi se uuni on muurattu siitä suulta umpeen jotta sitä ei varmasti käytetä… Oikein älyköt olleet taas hommissa siinäkin…….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *