Remontti-sarja: sähköt

remppa sähköt3Sähköhommathan kuuluu niihin juttuihin, jotka kannattaa teettää ammattilaisella jos et itse ole sellainen. Jo vakuutuksenkin vuoksi. Ne kuuluu meilläkin niihin harvoihin juttuihin joita ei ole täällä tehty itse.

Suureksi onneksi meillä oli sähköt laitettu uusiksi 2000 vuonna kun tänne oli muutenkin tehty remontti. Ei siis tarvinnut pelätä vanhojen hapertuneiden sähköjohtojen kanssa. Sen sijaan ongelmia toi jonkinverran sähköjohtojen sijoittelu.

Täällä oli vanhojen talojen tapaan sähköt vedetty pintavetona tapettien päälle, ja se sopi meillekin oikein hyvin. Sen sijaan huono puoli oli joidenkin huoneiden johdot, jotka oli sijoitettu ikkunoiden alle toimistomaisen metallikoteloinnin alle. Niin ruman näköistä, yök. Koska huoneisto oli ollut eläinklinikkana, jotkut johdot olivat myös vedetty erikoisiin paikkoihin, esimerkiksi lastenhuoneessa oli katossa pistorasiat.

Sähköt me kyllä osin ratkaistiin aika kotikutoisesti ja vähän oikaisten. Ikkunoiden alla olevat johdot jäi paneelin alle piiloon tai esimerkiksi olohuoneeseen teimme puisen koteloinnin, joka jäi hyvin ikkunalaudan alle piiloon. Keittiössä taas johdot jäi tietysti välitilan paneloinnin alle. Toki johdot olisi voinut vetää normaaliin paikkaan lattiatasolle jalkalistojen taakse, mutta me oikaistiin. Johdot sai mennä sieltä mistä ennenkin jotta johtojen pituuksia ei tarvinnut muutella. Nämä oli näitä kiire-ratkaisuja, jotka ei nyt häiritse edes jälkikäteen.

Jonkinverran vedimme katossa johtoja uusille paikoille kattolamppujen vuoksi. Katoissahan meillä oli kaameat toimisto-loisteputket joten niiden takia kattojohtojen sijoittelua joutui vähän muokkaamaan. Rasioita tuli lisättyä erityisesti keittiössä, koska nykypäivänä sähköä tarvitsee niin moneen.

Tutkailin paljon erilaisia pistorasioita ja virtakytkimiä, vanhaan taloon kun halusin ehdottomasti vanhan tyyliset sähkönappulat myös. Haaveilin uusvanhoista posliinisista kytkimistä ja kangaspäällysteisistä johdoista, mutta tässäkin asiassa säästäminen voitti. Lopulta meille tuli Schneider Electricin Renova- pistorasiat ja kytkimet. Niitä saa esim Clas Ohlsonilta. Omamme tilasimme ruotsista, mutta valitettavasti en enää muista mistä. Nämä Renovat ovat kyllä nykyaikaisia ja muovisia mutta sopivat paremmin vanhaan taloon kuin perus tylsät nippulat. Meiltä löytyy Renovaa sekä valkoisena että mustana. Jos kotimme olisi pieni, olisi ehkä herkemmin tullut ostettua kaikki sähköjututkin hienompana, mutta näin isossa talossa ja monessa huoneessa, päädyimme edullisempiin.

remppa sähköt1Sähkötyöt meillä on kyllä vielä osittain kesken, mikäpä ei olisi. Kummasti tuollaiset ajan myötä vaan unohtaakin hoitaa loppuun. Varsinkin noita pistorasioita pitäisi vielä vaihtaa tylsistä vanhoista näihin Renoviin. Renovat on kyllä jo hankittuna, mutta ei olla saatu niitä paikalleen kaikkialle. Sähkökaapin ympäristö näyttää myös vielä kamalalta, tosin ei nyt ihan näin pahasti kuin yläkuvassa!

remppa sähköt2Keittiön välitilaan laitoimme pistorasiat  ja kytkimet välitilan alalaitaan, koska halusin että pienkoneiden johdot näkyisi mahdollisimman vähän. Se oli toisaalta hyvä ratkaisu mutta toisaalta rasiat jää ikävästi tavaroiden taakse ja niitä saa sieltä kaivaa esiin.

Yksi ongelma meillä on myös ollut, nimittäin se että keittiön pistorasioiden lisäämisen takia keittiöstä menee helposti sulake. Imurin kun iskee vielä näihin pistorasioihin, saa sulaketta jatkuvasti käydä klikkaamassa. Eräs sähkäri tuossa taannoin neuvoikin, että tämän kyseisen sulakkeen kohdalla kannattaisi vaihtaa toisen sulakkeen kanssa paikkaa. Toisessa sulakkeessa kun kuulemma on enemmän virtaa. Asia joka tällaiselle tietämättömälle oli ihan uusi juttu. Kuulemma vaihto olisi melko yksinkertaista tehdä. Sitä siis odotellessa, että saisimme senkin aikaan.

Johdot tosiaan jätimme pintavetona seiniä pitkin kiipeilemään. Jotkut valitsevat laittavansa tapetin johtojen päälle, mutta me laitoimme johdot tapetin päälle. Näin tapetointi oli helpompaa ja jos joskus tarvitsee johtojen paikkaa vaihtaa, niin parempi näin. Nämä on kuitenkin niitä makuasioita. Toki johdot olisi voinut upottaa seinälevyyn ennen tapetointia, mutta itse halusimme mennä vanhalla tyylillä. Eikä mielestäni johdot näin häiritse yhtään.

Tällaiset pienet asiat tekee sisustuksen kannalta ison eron kotona. Kauniit kytkimet kyllä huomataan, joten niihin kannattaa panostaa. Me ollaan oltu ihan tyytyväisiä, kunhan nyt tosiaan saisi joskus viimeisteltyä nämä sähköasiatkin.

-Henna-

 

 

 

Kommentit (1)
  1. Meilläkin sähkötyöt osittain kesken. Remontoidaan meidän kotia. Pienet asiat tosiaan tekee sisustuksen kannalta ison eron. https://www.powersahko.fi/sahkotyot-ja-asennukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *