Remontti-sarja: Kuistit ja ulko-ovet

remppa kuistit1 remppa kuistit2Remppa-sarjan viimeisessä osiossa kuistit ja ulko-ovet. Tämän jälkeen tämä sarja loppuu. Syksyllä sitten ehkä jotain muuta. Saa muuten ehdottaa ideoita!

Meidän kuistit ja ulko-ovet oli todella huonossa kunnossa kun tähän muutettiin. Varsinkin ovet. Yhtä ovea meillä ei ollut käytännössä ollenkaan. Ovessa oli jäljellä vain ranka, johon oli naulattu paksu levy oveksi, ja siinä riippulukko. Lisäksi kuistit olivat aivan täynnä sotkua ja tageja. Vaikka maalipinta oli ihan suht hyvässä kunnossa, tagit aiheutti sen että maalipensseliin piti tarttua pian! Tosin pahimmat sotkut saimme onneksi tehokkailla pesuaineilla ihan pestyä onneksi.

remppa-kuistit2 remppa-kuistit3Saimme onneksi museovirastolta avustusta talon maalaukseen, oviin ja kuistien korjaamiseen. Ovet täytyi nimittäin teettää vanhan mallin mukaan kokonaan uusiksi. Meillä on kolme ulko-ovea, joista kaksi rikkinäistä teetimme. Nämä kaksi ovea olivat normaalin ulko-oven kokoiset, mutta kauniin koristeelliset, niinkuin itse talokin. Onneksi pääovemme, joka on pariovi, oli suht hyvässä kunnossa. Siitä oli laseja rikki, joten se oli peitetty myös levyin. Kuinka ihana löytö se kuitenkin olikaan, kun saimme levyn pois! Kaunis musta pariovi, jossa ikkunaa sivuilla ja yläpuolella. Vaihdoimme lasit ja ovenkahvan, ja ovi odottaa edelleen maalausta ruskeaksi, muiden ovien tavoin.

Tosiaan kaksi muuta ovea teetimme Domus Classicalla/metsänkylän navetalla. Toisessa ovessa oli enää reunat jäljellä, toisessa ehkä noin puolet ovesta. Puolikkaasta näimme mallin oveen mutta ovet oli pakko tehdä kokonaan uudesta puusta. Oviin lisättiin myös nykyaikaiset eristeet nykyvaatimusten mukaan. Ovet maalattiin pellavaöljymaalein, museoviraston väriohjeiden mukaan. Kahvat ostimme Domus Classicalta.

remppa_eteinen1 remppa ulko-ovet1Kuistimme ovat todella koristeelliset, mutta niissä oli vaarallisia reikiä lattiassa, ja ne piti purkaa ja uusia osittain. Teetimme aluksi työn ulkopuolisella, mutta työn jälki oli niin hirveää että jatkoimme itse. Erikoisia koristelistoja täytyi teettää Helsingin erikoishöyläyksessä. Mies myös veisti isosta puunrungosta terassin runkoon paksuja palkkeja, koska sellaisiakaan ei oikein saa valmiina.

Listoissa täytyy tarkkaan miettiä kaadot ja oikeat kulmat, jotta vesi ei pääse kuistien runkoon. Sahalaita-koristeet mies sahasi itse kaverinsa kanssa, nekin hiukan vinossa kulmassa, jotta vesi valuu ulospäin listan päältä. Kuistit maalasimme Uulan petrooliöljymaalilla, mutta jonkin verran on vieläkin maalattavaa ja korjattavaa jäljellä. Tehdään kun keretään.

Kuvista näkee aika hyvin kuistien eri vaiheita. Naurattaa miten olen jaksanut laittaa kukkia ym, vaikka talo oli aivan kamalan näköinen! Onneksi ei olla siinä vaiheessa enää.

-Henna-

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *