Blogit
Koti asemalla

Puutarhahaaveita

Mitä lähemmäs kesää mennään, sitä enempi mielessä on puutarha ja pihasuunnitelmat. Mun äidin kanssa naurettiin kun hänkään ei malttaisi enää odottaa kesää, tekisi mieli jo sulatella lumia terassilta, ja pian viedä korituolit pihalle kun vähänkin alkaa kuisti kuivumaan. Mulla kyllä alkaa olemaan sama fiilis, vaikka toisaalta ei huvita hirveästi kuistia laittaa, se kun on niin täysin kesken vielä…
Päätettiin Samin kanssa sittenkin aloittaa ensi kesänä ulkomaalaus pihan puolelta. Se on paljon helpompi koska on radan puolta paljon matalampi. Saatikka että onhan se itselle kivempi kun saa pihan kuntoon, sielähän me eniten aikaa vietetään. Ottaa vaan niin pattiin että viime kesä meni kuistien ja maalauksen suhteen ihan hukkaan. Kuistin korjaaja pilasi kuistit ja joudumme tekemään suuren osan uudestaan, ja sää ei suosinut maalaria. Nyt tuntuu että ensi kesäksi olisi miljoona asiaa… Olisi edes ne kuistit valmiit niinkuin piti…
Mutta ei sitä enää auta muuta kuin tarttua töihin. Hommat pitää tehdä itse jotta saa mitä haluaa. Kunpa sää suosisi tänä kesänä…

Mä haaveilen myös että saisin vähän puutarhaakin tehtyä. Ajattelin maalauksen lisäksi aloittaa tuosta kuistien edustoilta. Ekan ja tokan kuistin väliin teemme luultavasti paikan puutarhakalusteille. Lisäksi siihen tulee vain ruukkukasveja, luultavasti. Haluaisin siihen myös jotain köynnöskasvia, mutta se pitäisi olla laitettu kehikolla irti seinästä. Ekan kuistin edustalle haluaisin korkean sypressin tms johon laittaa jouluvalot talvella, nurmikkoa pieni pala ja siihen voisin istuttaa jotain kukkaakin. Ongelma on vaan se, että koko talon edustan maastoa pitäisi madaltaa ja tasoittaa. Eli ei mikään pikkujuttu… Jostainhan se pitää kuitenkin aloittaa. Meillähän on myös se ongelma, joka vähän rajoittaa suunnitelmia, että pihakin on suojeltu ja pitäisi rakentaa perinteisesti asema-alueen tyyliin. Ei kivetyksiä, ei todellakaan mitään terassia tms. Kukat mielellään perinnekukkia. Kävelytiet soraa.  Kasvillisuutta ei mielellään liian lähelle taloa. Lisäksi mä en ole mikään viherpeukalo mutta toivon saavani apua tutuilta. Saanhan?

 Iso toive olisi myös, että saisimme edes meidän talon ja asemarakennuksen välisen rajan aidattua ja laitettua siihen portin. Autotie tulee vastaan heti aseman jälkeen, ja on todella vaarallinen Untolle. Tarkoitus oli vetää verkkoaitaa joka paikkaan, niin kuin radan puolelle olemme laittaneet, ja lisäksi aidan viereen kasvattaa pensasaitaa. Nyt olen kuitenkin alkanut haaveilemaan lauta-aidasta… Aita voisi olla vaikka talon mukaisesti tumman ruskea, ja hyvin yksinkertainen.
Oi että, kesä on niin täynnä hommia, kumpa pääsisi jo aloittamaan, ja toivottavasti saisimme apua. Täytyy järkkää talkoot taas!
Niin, ja onhan mulla kesällä vähän kaason hommia tiedossa, nekin pitää alkukesän kiireisenä, mutta on vaan ihanaa puuhaa! Morsiamen ja mun mekot saapuivat just postissa, ja ai että, niin ihania, en malta odottaa!:) Eikä ole muuten perinteisiä, ei alkuunkaan, ja hyvä niin!:)

-Henna-

Kuvat täältä, täältä ja täältä

Kommentit (6)

 1. VillaVaahtokarkki

  Tuo on meilläkin todettu, että jos haluaa saada sitä, mitä tilaa, on tehtävä itse. Todella kiinnostavilta vaikuttavat pihasuunnitelmanne. Pilarikataja on varmaan hyvä kotimainen vaihtoehto sypressimäiselle puulle. Voi tosiaan olla, että jos piha-aluekin suojelukohde niin ihan mitä tahansa tuijaa ei saakaan istuttaa. Meillä ohjelmassa kevään alkuun pergolan teko ja kaikenlaista muuta mukavaa puuhaa:)

  • hennaasemalta

   Joo se on totta, mitään tuollaisia sypressejä tms ei varmaankaan saisi laittaa. Meille tuli noottia jo siitä että oltiin laitettu tuija-aitaa radan varteen. Eihän ne nyt niitä käske poistamaankaan, mutta jatkossa laitamme jotain muuta, pensasaitaa tms, koska itsekin tykkäämme laittaa mahdollisimman perinteistä.
   Mulla on sellainen museoviraston asema-alueen piha-opas josta sitten näen sallitut kasvit ja pensaat. Toivottavasti jotain sypressin tapaista edes löytyy… tai sitten laitetaan se silti.:D
   Kiitos tosta pilarikataja-vinkistä!

  • hennaasemalta

   Ainoa minkä löysin tuosta museoviraston listasta oli pylvästuija!

 2. Seija

  Puutarhaunelmia tässä itsekukin suunnittelee 🙂 . Meillä on piippuköynöstä, se on kyllä peittävä ja ikääntyessään hyvinkin isolehtinen, mutta syksyllä aika kurja niitä lehtiä ja piippumaisia kukintoja on siivota kuistilta. Köynöshortensia sopii vähempäänkin päivän valoon ja alun hitaan kasvun jälkeen on ollut mieluisampi vaihtoehto näkösuojaksikin. Mahtaako löytyä museoviraston hyväksyntää tälle?
  Itse olen "hurahtanut" noihin kärhöihin 🙂 niistä löytyy erilaisia kukintoja sekä lehtimuotoja.

  • hennaasemalta

   Niin no joo, hyvä pointti, niissä on aina se siivouspuoli…
   Museoviraston vihkosessa joka mulla on, ei ole lueteltuna tuollaisia köynnöskasveja ollenkaan, mutta perennoissa on mainittu hortensia. Josko se kävisi sitten tuo köynnöshortensia myös…? En kyllä pysty liian pilkku olemaan niiden kasvien kanssa, tuo museoviraston lista kun on todella suppea niin jäisi vähän tylsäksi iso puutarha…:/
   Kiitos paljon vinkeistä ja käyttökokemuksesta!

 3. Anonyymi

  Meillä on menty pihan kanssa ihan nurinkurin ja väärässä järjestyksessä. Eli aloita siitä, että muokkaatte maan oikeanlaiseksi ja oikeaan korkoon sekä teette isommat pihan rakenteet ja rakennelmat, sitten istutatte isot kasvit ja puut ja sitten vasta kannattaa ajatella kukkia. Toki, jos johonkin kohtaan pihaa ei tarvita kuin se kukkapenkki, niin voihan sen laittaa, jos ei ole muun homman tiellä.

  Teillä on piha varmaan todella kovaa maata, eli lapiolla kannattaa tehdä vain se mitä ei koneella voi tehdä. Sekin puoltaa sitä, että kannattaa tilata kaivuri päiväksi pihaan ja teettää kaikki mahdollinen ammattilaisella. Taitava kaivinkoneen kuljettaja pystyy tekemään ihmeitä lyhyessä ajassa. Onnea pihan kanssa, siitäkin (talon lisäksi) tulee varmasti hieno!

  Niina

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *