Miten meni TET-kouluttajana viikko

Onpas mulla takana työntäyteinen viikko. Mulla oli viime viikon 14-vuotias TET-opiskelija Henni harjoittelemassa yrittäjän työelämää. Oli tosi hyvä viikko, ja saatiin kyllä hyvin aikaiseksi asioita. Yritin vähän etukäteen miettiä viikkoa niin että se olisi mahdollisimman monipuolinen. Mun työ Puodin pitäjänä kun ei todellakaan ole vain sitä että istun kassalla. Viikon aikana me tehtiin tuotekuvauksia, kuvien muokkausta, kassatyötä, inventaariota, tilausten pakkausta, verkkokauppaan tutustumista, tukussa käyntiä, mainosten jakoa postilaatikkoon ja paljon paljon somemainoksia. Itsekin opin tosi paljon somemaailmasta taas, on se niin erilailla noilla nuorilla hallussa kuin meillä ”vanhoilla”. Vaikka koenkin että mulla some on suht hyvin ikäisekseni hallussa, ei se silti ole mitään verrattuna nuoriin. (Toki en voi yleistää, mutta tiedätte mitä tarkoitan.)

Itse kuvittelin päivittäväni puotini instaa ja facebookia päivittäin, mutta Henni tarkisti senkin. Todellisuudessa teen pari-kolme postausta viikossa. Blogin puolella vielä vähemmän mutta se ei ollut nyt viime viikon aihe edes. Viime viikolla tuli todellakin laitettua 1-2 postausta päivässä, ja Henni päivitti myös Insta storiesia monta kertaa päivässä. Kun itse tein muita töitä, oli tyttö ihan huomaamatta julkaissut juttuja. Nuorilta se sujuu niin luonnostaan. Tarvitsen siis selvästi some-assistentin, heh!

Tästä viikosta oppineena pyrin päivittämään somea useammin. Tosin eihän niitä tunteja ole mun vuorokaudessa yhtään sen enempää kuin ennenkään. Tottakai se oli helpompaa kaksistaan kuin yksin. Ero on kuitenkin myös siinä, että nuoret muistaa jatkuvasti somettaa. Itse en edes ehdi ajatella koko somea. Yritän siis oppia muistamaan somettamisen useammin, enkä ota niin huolta siitä että mitä sinne laittaa. En kuitenkaan aio tehdä asiasta itselleni stressiä, teen sen mitä ehdin. Kaikesta huolimatta oli todella mielenkiintoista seurata tätä nuoren somettamista vierestä, ja muutenkin kuulla nuoren ja fiksun ajatuksia työstäni. Sitäpaitsi, kaksin sitä on tehokkaampi. Yksin, varsinkin kotona töissä, sitä helposti unohtuu sohvalle puhelimen kanssa. Silti tästä oppineena päivitin vappuna bloginkin insta-storia vähän enemmän. Sinne kun pystyy laittamaan tilannekuvia suht nopeasti, niiden kuvien ei tarvitse olla niin viimeisen päälle kuin Instassa muutoin.

Toivon toki että itse pääasia täyttyi, ja Henni itse oppi työstä jotain. Tärkein mitä haluaisin Hennille opettaa, on se, että sä saat tehdä ihan mitä sä itse haluat. Miten kivaa sun työ voi olla, jos vaan niin haluat. En usko että Henni tätä työtä haluaisi, mutta toivon että tämän ajatusmaailman hän omaa tästä kokemuksesta. Palkka ei ehkä ole huippu, (tosin voi olla että on. ) mutta sä nautit sun työstä joka vie ison osan ajasta sun elämässä.

Henni myös lupasi mun haastatteluun, nyt kun haastattelun makuun pääsin viime postauksesta. Siitä puheenollen, kiitos teille jotka teitte viime postauksen innoittamana tilauksen Oranssista Oravasta. Tein postauksen ihan täydestä sydämestä tukea toista yrittäjää, ja oli ihana kuulla että tilauksia oli tullut. Sekä tietty kiva jos tykkäsitte postauksesta, ja ehkä saitte siitä ajatusta omiin pesuaineisiin. Kivoja kommentteja olitte myös laittanut, kiitos!

Nyt kuitenkin 14-vuotiaan Hennin vuoro:

Moikka Henni! Oliko kiva viikko mun puodilla?

”Oli aivan mahtava viikko sun puodilla!”

Opitko mitään uutta, ja saitko kiinni tuosta mun ”tee mitä rakastat”-ajatuksesta?

”Opin todella paljon asioita, kuten sen, että puodin pitäminen on paljon haastavampaa miltä oikeasti näyttää! Ja sain kiinni, tämä työ on oikeasti työtä mitä on vaikea olla rakastamatta! (saa tehdä kaiken lähinnä miten haluaa esim. puodista saa tehdä oman näköisensä)”

Mikä oli haastavinta? Tai yllättikö joku?

”Varmaan haastavinta oli käydä kokonainen prosessi läpi, kun laittaa uusia tuotteita verkkoon ja puodille. Siinä on todella paljon tehtävää ja pitemmän päälle se alkaa jo hieman kyllästyttää (kuvia voisin kyllä ottaa vaikka kokoajan) .”

Mitkä sun omat ammattihaaveet on, voisitko itse olla yrittäjä vielä joskus?

”Mulla ei ole vielä mitään tarkkoja haaveita, mutta harrastuksen kautta toimittaminen on alkanut kiinnostaa. Olen myös monia kertoja miettinyt yrittämistä ja tästä TET-harjoittelusta oli kyllä paljon hyötyä, jos isona päätän ryhtyä yrittäjäksi!”

Uskotko että näistä TET-harjoitteluista on hyötyä nuorille?

”Kyllä, jos joku tietää jo omat unelmansa niin pääsee kokeilemaan onko juuri se työ kuitenkaan se oikea juttu! Jos työ on sopiva TET-harjoittelusta saa paljon hyödyllistä kokemusta!”

Mihin TET-paikkaan toivot pääseväsi seuraavalla kerralla?

”Olen hieman miettinyt ja tullut hataraan lopputulokseen, että haluaisin mennä esim. päiväkotiin. Rakastan lapsia ja tykkään kuunnella lapsien tarinoita ja leikkiä heidän kanssaan! Se on ihan parasta, lapsien kanssa saa aina nauraa, eikä ole väliä kuinka ”nolo” oletkaan! Haluan kokeilla jotain muuta kuin kaupanalaa.”

Ja lopuksi, tuutko joskus mulle palkalliseen työhön? Se some-assistentti olisi tarpeen ainakin, haha!

”Tottakai tulen, jos työntekijä kelpaa! mahtavaa työtä mahtavassa seurassa! kiitos kun sain tulla just sulle työharjoitteluun!”

 

Super iso kiitos Hennille! Oli mahtava viikko. 🙂 Puhuttiinkin jo että Henni tulee varmasti tekemään mulle vielä ainakin jotain lyhyitä työjaksoja, kiireapulaiseksi jne. Ehkä vielä joskus pystyn palkkaamaan hänet vaikka kokonaan apulaiseksi.

Vappukin meni muuten oikein kivasti, sopivan rento muutaman päivän vapaa kiireisen työviikon jälkeen. Tänään taas työn ääressä.

Kivaa loppuviikkoa!

-Henna-

Ps. Mun verkkokauppa löytyy täältä.

 

Kommentit (2)
  1. Insta live lähetys oli ihan huippu, lisää niitä. Kivasti esitteli tuotteita ja pihaa, miten sinne tullaan. Aurinkoista kevättä teille

    1. hennaasemalta
      11.5.2018, 11:52

      Joo se oli kyllä tosi kiva, katselin sen itsekin jälkikäteen. Täytyy itsekin saada aikaiseksi sellainen tässä kesän aikana. Kiitos samoin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *