Blogit
Koti asemalla

Koiramaiset elämänohjeet

 Koiramaisia
elämänohjeita
 • Käytä hyväksesi jokainen mahdollinen
  ilonhetki.
 • Hurmioidu raikkaan ilman ja tuulen
  hyväilystä kuonollasi.
 • Laumasi tullessa kotiin, riennä
  tervehtimään heitä.
 • Ole tottelevainen silloin, kun se on
  etusi mukaista.
 • Nauti, kun joku tahtoo rapsuttaa
  vatsaasi.
 • Ota nokoset ja venyttele ennen kuin
  nouset.
 • Juokse, telmi ja leiki päivittäin.
 • Syö halukkaasti ja innostuneesti.
 • Ole uskollinen.
 • Älä milloinkaan teeskentele olevasi
  joku muu kuin olet.
 • Jos haluamasi on kätkössä, kaiva
  kunnes löydät sen.
 • Jos jollakin on huono päivä, istu
  hiljaa hänen lähellään ja työnnä kuonosi hellästi hänen syliinsä.
 • Suo itsellesi yksinkertaisia iloja
  kuten pitkiä kävelylenkkejä.
 • Nauti huomiosta ja anna ihmisten
  koskettaa itseäsi.
 • Älä pure, jos murina ajaa saman asian.
 • Kun olet onnellinen, hyppele
  ympäriinsä ja anna hännän heiluttaa koko koiraa.
 • Älä juutu syyllisyyteen ja
  mökötykseen, vaikka sinua arvosteltaisiin kuinka. Juokse heti takaisin ja
  solmi uudestaan ystävyyden siteet.

 Sain tämän ihanan ohjeen meidän koiran kasvattajalta, ja päätin jakaa sen täälläkin.
Tänään lapset heittelivät toisilleen pehmeää palloa, ja ajattelin että kohta tuokin hetki on astetta riehakkaampi. Nimittäin pallon perässä juoksee myös innolla pieni suloinen pentu joka haukkuu ja hyppii innoissaan.

Toisaalta mies myös palautti mut maan pinnalle ja muistutti just että kohta mä näilläkin pakkasilla kävelen ulkona hihna kädessä…. Kivaa oikeasti, mutta tuskin se joka päivä kolme kertaa on kivaa. Alkuun vielä joka päivä tunnin välein… No onneksi ei asuta enää kerrostalossa.:)

Mutta vaikka pennun tuloon on vielä monta viikkoa, mä jännitän jo hirveesti, ja panikoin että mitä kaikkea pitää hankkia ennen sitä. Pitääkö sille pennulle ostaa joku lämpöpuku, sehän jäätyy tuolla!?:O Entä minkä kokoinen panta? Kuulemma nahkahihna on paras, sen sentään opin.

Nyt saa antaa niitä vinkkejä jos jaksatte. Erityisesti pennun hoitoon. Aika paljon olen lukenut mutta käytännössä kaikki on ihan toista… Vai marssinko vaan eläinkauppaan, kerron kuka meille tulee ja ne neuvoo loput?

Suuri kiitos muuten edellisen postauksen kommenteista, ootte ihania!:)

-Henna-

Kuvat: weheartit.com

Kommentit (26)

 1. Anonyymi

  Mä annan sellainen neuvon, että pentu ei oikeesti alussa tartte muuta kuin kaksi kuppia, pannan / valjaat, harjoitteluhihnan, jonkin harjan totutteluun (riippuu turkista), kynsileikkurit, leluja ja ruokaa.

  Mulla oli kans hirveä ostoslista kirjoitettuna, että mitä kaikkea PITÄÄ hankkia. Mutta oikeesti tulee toimeen vähemmällä. Pikkupennulle ei kannata mitään virallista petiäkään ostaa, ennen kuin pahin jäkellys ja pissailemisen vimma on mennyt ohi. Pahvilaatikko ja jokin pyyhe on just hyvä. Laatikon saa vaihdettua uuteen ja pyyhkeen saa pestyä. Ja kynsileikkuriharjoituksia ei voi painottaa liikaa. Alkuun voi ottaa pennun kynnen omien kynsien väliin ja "nipistää" kynnen päätä sormilla, tottuu siihen, että kynsiä kosketaan ja otetaan kiinni. Ja nameina menee omat nappulat, mitä meinaa syöttää, ellei sitten raakaruoki.

  Ja ekojen öiden kiljumiseen vinkiksi. Voit myös antaa oman likaisen paidan sille unikaveriksi. Meillä se ainakin auttoi, tuo turvaa, kun on tuttu haju. Toiset menee pennun kanssa lattialle nukkumaan, mutta itse en sitä ehkä suosittele, kun pennun pitää joka tapauksessa oppia nukkumaan jossain vaiheessa yksin. Riittää, kun on näköetäisyydellä. Jotkut tottuu nopeammin kuin toiset, samalla tavalla kuin ihmislastenkin kanssa. Ekat yöt saattaa olla aika tuskaisia, mutta parissa kolmessa yössä se menee ohi, kun tottuu siihen, ettei sisarukset olekaan enää unikavereina.

  Riippuu rodusta (tai tässä tapauksessa roduista), tarvitseeko se jonkin talvitakin. Mutta jos ei ole hirveitä pakkasia ja todella lyhytkarvainen, pentu pärjää kyllä. Sen huomaa selkeesti, jos sitä palelee 😀 Ja ennen rokotuksiahan sitä ei saa ihmeemmin viedä edes julkisille paikoille, joissa on liikkunut paljon muita koiria. Periaatteessa emon maidosta saatu vastustuskyky suojaa ensimmäiset pari kuukautta, kunnes kaikki rokotukset on saatu, mutta suosittelisin ottamaan varman päälle ja pysymään kotiympyröissä kunnes on ekat rokotukset ainakin annettu. Nytkin on hirveästi liikkellä mahatautia koirilla, se on tosi rankkaa pennulle, jos sattuu.
  Ja pikkupentuja ei tartte lenkittää varsinaisesti, niiden pitää antaa juosta ja riekkua vapaana omaan tahtiin. Sit kun alkaa selkeesti olemaan enemmän energiaa ja rokotukset, voi alkaa käväisemään jossain lähistöllä ja hiljakseen pidentää lenkkejä, kun pentu kasvaa. Olisi hyvä, jos pennulla olisi tuttuja koirakavereita, joiden kanssa se voisi telmiä ja totutella elämään koirana. Ja joista tietää varmaksi, että niillä on rokotukset kunnossa, eikä ole tarttuvia tauteja. + tietty mielellään sellaisia yksilöitä, jotka ottaa rennosti pennun kanssa. Pieni komentaminen vanhemmalta koiralta on vaan hyvä juttu, mutta pentu on pieni, eikä kestä rajuja leikkejä.

  Ja jos eläinkaupan myyjältä kysyy, että mitä tarvitsee, niin myyjä kyllä varmasti myy kaikkea mahdollista 😛 Naksutinkoulutukseen kannattaa tutustua, suosittelen lämpimästi. Ja ei haittaa jos hamstraat kaikki mahdolliset koirakirjat lähikirjastosta. Jokaisessa kirjassa, kirjoittajasta riippuen, on ihan eri mielipiteet. Mutta parasta on, kun muodostaa omansa ittensä ja koiran mukaan.

  No joo, varmasti ihan tuttuja juttuja sulle monikin. Mutta koiraihmiset.. 😀

  • hennaasemalta

   No, onhan tossakin jo aika monta juttua ostettavaksi, heh! Mutta joo. Itsekin ajattelin tuota pahvilaatikkopetiä josta leikkaa reunaan kulkuaukon. Toki visuaalisena ihmisenä haluan sitten joskus ostaa/tehdä jonkun nätin sängyn, mutta se tosiaan ei varmaan alkuun ole kovin järkevää, varsinkin kun pentu kasvaa siitä nopsaa ulos. Eikä sekarotuisista tiedä miten isoja niistä tulee.

   Joo toi kynsien nipistely kuulosti hyvältä idealta, ja nuo palkintonappulat, ettei ihmeempiä tarttis.
   Mä oon valitettavasti niin tottunut ekoihin ahdistuneisiin öihin hoitolasten kanssa, että eiköhän siinä pari yötä koirankin kanssa mene. Pentu saa tulla meidän sängyn jalkopäähän (siis lattialle!), tuohon olkkarin kulmaan oven taakse nukkumaan. Sielä se on kuin pesässä sitten mutta lähellä.
   Meillä on onneksi toi oma rauhallinen piha jossa olla, siinäkin on lenkkiä jo pennulle paljon kun sitä kierretään.:)
   Itseasiassa meidän haukun veli tulee mun työkaverille tohon suht lähelle, hän se mulle tästä koirasta vinkkaskin.:) Eli voipi olla että veljekset pääsee näkemään toisia aina silloin tällöin.:)
   Niin no joo, kauppiaathan haluaa tietty myydä kaiken mitä lähtee, ja minä hyväuskoisena ostan kaikki kun kerta niitä niiiiin tarvii.:D
   ja joo, huomasin ton "niin monta kasvatustapaa kuin kasvattajaakin" pointin heti alkuunsa. Kirjassa luki kuinka koira pitää opettaa kävelemään nätisti niin että suunnilleen joka askeleella pitää antaa nami. Mietin jo että siitähän kasvaa kunnon pallo tolla syöttämisellä! mutta kasvattaja kirjoittikin että ei mitään nameja kun pissalle opetetaan, ja kävelynkin opettamisen neuvoi jotenkin paljon yksinkertaisemmin.:O Että silleen, maalaisjärkeä käytän siis.:)
   Heh! Hyviä pointteja oli monia, kiitos paljon!:)

  • Anonyymi

   Meillä tehtiin hihnaterroristin kanssa niin, että alussa harjoiteltiin sisällä ja palkattiin heti, kun meni parikin askelta ilman hihnassa kiikkumista. Ja se naksutin on tässä tosi kätevä. Sekään ei oo mitään ydinfysiikkaa, alkuun voi heitellä nameja koiranpennun eteen ja aina kun se ottaa suuhunsa namin, naksauttaa. Oppii yhdistämään sen naksahduksen namiin ja sit voi naksauttaa aina, kun kävelee nätisti, istuu jne. Se on tosi kätevä. Pahinkin luupää tajuaa, että silloin on tehnyt oikein 😀 Mutta tosiaan, ulos siirryttiin hihnan kanssa sit heti, kun antoi olla hihnan vähän rauhassa. Alkuun se on sellaista kaksinkerroin olemista ja nappulan suuhun tunkemista, mut pienetkin pennut on tosi välkkyjä ja ne oppii tosi nopeasti. Luulisin, että labbiksen puolelta tulee aika hyvin sitä miellyttämishalua, joten ei liene kovin haasteellinen koulutettava. Ja jos kuitenkin roikkuu, niin sit vaan ottaa hihnan niin, ettei pentu pääse sen kimppuun ja pitää niin kauan, että rauhoittuu. Vaikka se ei alkuun siltä tunnukaan, se kyllä luovuttaa lopulta.

   Tuolla ylempänä joku sanoi siitä kaulapannasta ja vetämisestä, ei ne valjaat ole pakolliset sen takia, koska on tarkoitus opettaa se pentu olemaan vetämättä. Alkuunhan ne kiskoo, mut siinäkin pitää olla vaan tosi kärsivällinen. Pysähtyy vaan aina samantien, kun pentu vetää ja jatkaa vasta sitten, kun katsoo silmiin. Joskus meinasi usko loppua meidän murkkuikäisen kanssa, kun seisoin valehtelematta toista varttia jossain tienposkessa.. 😀

   Ja yksi juttu, mitä itse olen kironnut moneen kertaan. Pennun kanssa liikkuminen on aika hankalaa, koska KAIKKI haluaa tulla rapsuttamaan sitä. Onhan se kivaa, mutta usko mua, on todella paljon helpompaa jatkossa, jos sanoo ihmisille suoraan, että et saa rapsuttaa. Muuten pentu nopeesti oppii, että kaikki vastaantulijat on kivoja rapsuttajia ja isompana se on hankalempi opettaa ohittamaan kaikki nätisti, kun se haluaa hypätä jokaisen syliin. Siihen kannattaa opettaa, ettei se ainakaan mene ilman lupaa ihmisten luo.

   Palkkanappuloina voi käyttää joskus esim. nakinpaloja (yleensä kaikkien superherkku), kun tarttee aivan erityistä herkkua, ts. silloin kun pitää pystyä tekemään itsestään ehdottomasti mielenkiintoisempi koiran silmissä, kuin mitä ympäristö on. Mutta kyllä ne tavalliset nappulat menee ihan hyvin normaalissa tilanteessa, kun opettaa istumaan ja touhuamaan.

   Koirapuistoja välttäisin kans pentuiän. Monelle koiralle on tullut trauma siitä, että joku yksilö on ollut aggressiivinen pentua kohtaan ja aikuisena siitä tulee hyvin intohimoinen hihnassa rähisijä pelon takia, joka joissakin tapauksessa saattaa kohdistua just samaa väriä oleviin koiriin, kuin mitä hyökkääjä on ollut. Ne on ne ekat kokemukset, kuten lapsienkin kanssa 🙂 Joillekin pennuille saattaa tulla jossain vaiheessa mörköikä, jolloin säikytään kaikkea mahdollista ja luikitaan karkuun, mut sekin menee ohi, kunhan ei itse tee siitä mitään numeroa.

   Näitä juttuja on kyllä miljoonittain, ite innostun aina antamaan neuvoja, kun on noita koiria ollut ja jokaisen kanssa on tullut opittua aina jotain uutta. Ensimmäinen koira on aina valitettavasti vähän koekappale, jonka kanssa opetellaan 😀 Mutta hyvä siitä tulee. Kannattaa lukea koirien käyttäytymiskirjojakin, niitä suosittelen erityisesti. Niistä oppii hyvin koiran käytöstä, mitä mikin tarkoittaa ja miten koiran käyttäytyminen eroaa ihmisten (ts. kädellisten) käyttäytymisestä. Etsi käsiisi kirja nimeltä Hihnan toisessa päässä, opas koiranomistajan käyttäytymiseen. Se on hyvä kirja, vähän viihteellisesti kirjoitettu, mutta täyttä asiaa ja nopea lukea. Ja aina pitää muistaa, että se mikä toimii toisella koiralla, ei välttämättä toimi toisella tai ei sovi koiran luonteeseen 🙂

   Mutta onnea ja iloa arkeen pennun kanssa, tulet huomaamaan, että se kehittymisen seuraaminen on todella liikuttavaa ja se miten nopeesti pienikin luovutusikäinen pentu oppii on aina yhtä riemastuttavaa.

  • Anonyymi

   Herranen aika, siis EI saa rapsuttaa. Tuonne ohittamisjuttuihin. Aamukankeus, ei toimi näin tekstintuotossa..

  • hennaasemalta

   Siis mikä toi naksutin juttu on, onko se näitä että kun koira pelkää kovia ääniä vai se että se yhdistää sen siis johonkin kivaan? Täytyypä tuostakin lukea…
   Oi oi, mulla on pää niin täynnä tietoa että pitäis kirjoittaa näitä vähän ylös, ottaa ne parhaat palat ja pistää järjestykseen, nyt oon vaan ihan pyörällä päästäni.:D mutta hyviä vinkkejä!

   Ja joo tosiaan, pennun kanssa se on varmasti sitä että kaikki pysäyttää. Tässä kun ollaan vielä keskellä kaupunkia niin vaikea livahtaa reitille jossa ei olis muita. Mies taas sanoo että hän ei halua että siitä tulee mikään epäsosiaalinen. mutta eihän se ole se pointti, vaan se, että oppii kävelee ilman että pysähtyy joka ihmisen luo. Mut alkuunhan me käydäänki vaan tässä pihalla jossa ei ole muita.

   En mä mihinkään koirapuistoon heti uskaltaiskaan.:D
   Voi kiitos, vinkeistä että tsempistä.:)

  • Anonyymi

   vai muutamassa yössä.. Useimmiten näin onkin, ellei sitten osu kohdalle itsepäinen otus, joka huutaa ensimmäisen kuukauden, koska ei pääse sänkyyn… Oli sekä omat että naapureiden hermot koetuksella 🙂 Ja kyse ei ollut mistään "nyyh, olen yksin" itkemisestä vaan "ja muahan ei näin kohdella" protestista. Nykyisin jo fiksu aikuinen koira.

   Pantaan kannattaa totuttaa pentu heti, vaikka ei pantaa lenkeillä käyttäisikään. Pannan kanssa pennun on alkuun helpompi kävellä, valjaat tuntuvat useammassa paikassa ja saattavat alkuun tuntua pennusta todella ikäviltä. Meillä on aina pentuvaihe mennyt pelkällä pannalla ja junnuvaiheessa käytetty valjaita. Aikuisella koiralla suosin pantaa – valjaissa ei koskaan saa päästää koiraa vapaaksi! (koira saattaa jäädä esim. metsässä jumiin valjaista).

   Ja ksylitolista vielä: ksylitoli on tosiaan se vaarallisin: jo muutama purkkatyyny voi tappaa pennun (1 purkkatyyny/elopainokilo saattaa jo tappaa).

  • Anonyymi

   Mä lisäisin suklaan vaarallisten listaan, se on yhtä vaarallinen kuin ksylitoli. Ja ihmisten särkylääkkeet. Kaikki sellaiset kannattaa pitää poissa ja tehdä lapsillekin selväksi, että koiralle ei anneta purkkaa eikä suklaata, koska se on niille hengenvaarallista.

   Naksutinkoulutus on ehdollistamista. Kun naksautat naksutinta, kun pentu ottaa namin, se oppii yhdistämään sen naksahduksen ruokaan, mikä on hyvä asia. Kirjastosta löytyy kirjoja naksutinkoulutuksestakin 🙂 Niissä kyllä kerrotaan kattavasti. Se on hyvä apuväline kouluttamisessa. Joku tuolla alempana on kertonut Vilanderin koirankorjauskirjasta, mutta sanon heti alkuun, että Vilanderin opit ei sovi kaikille koirille (eikä omistajille) ja niitä on hyvin helppo käyttää vahingossa väärin. Yleinen harhakäsitys, minkä se kirja luo monille koiraihmisille, on se, että koira pyrkii jatkuvasti valta-asemaan laumassa, eli omassa perheessään. Tosiasiassa ihminen nostaa koiran itsensä yläpuolelle omalla käyttäytymisellään, eikä ymmärrä sitä. Jonka takia mä suosittelen niiden käyttäytymiskirjojen lukemista. Ei ole yhtä oikeaa tapaa kouluttaa koira ja jos tuntuu siltä, että tulee hulluksi kaikkien vinkkien ja mielipiteiden kanssa, aina on ammattilaisia joilta pyytää apua ja pentukouluja joihin osallistuminen on ihan hyvä idea. Siellä pentu näkee erilaisia koiria ja ihmisiä ja oppii olemaan muiden koirien seurassa ilman häsläämistä.

   Ja pennusta tulee kyllä sosiaalinen, kun se tapaa ihmisiä ja muita koiria. Siihen ei tarvita ohikulkijoiden tapaamista. Kun on paljon ihmisiä, jotka pelkää koiria, tai ei pidä niistä. On hankalaa, jos koira oppii tervehtimään ohikulkijat yli-innokkaasti ja kerran sattuukin ihminen, joka ei siitä pidä. Sama juttu lenkkeilijöiden kanssa, ne olisi varmasti aivan ihania, mutta sitten pitäisi päästä niidenkin ohi ilman syliin tunkemista 😀

  • Anonyymi

   Nyt on pakko hieman oikaista.. Suklaa on toki myös vaarallista, mutta xylitol on huomattavasti vaarallisempaa. Xylitolin tekee vaaralliseksi se, että jo pieni määrä saattaa olla tappava annos (esim. purkki pikku kakkosen purkkaa saattaa tappaa isonkin koiran); lisäksi se imeytyy koiran elimistöön todella nopeasti (30min syömisestä) ja aiheuttaa nopean verensokerin laskun (ja kooman ja kuoleman, ellei koiraa saada välittömästi hoitoon). Ja uusimpien tutkimusten mukaan xylitol tuhoaa koiran maksan ja munuaiset. Suklaa on tuossa rinnalla aika kevyttä kamaa, vaikka vaarallista sekin.

  • hennaasemalta

   Joo kyllä mä laitan pennulle heti pannan kaulaan. Meillä kun on vielä se riski että se juoksee pihalle kun lapset päästää kissoja ulos, eikä ne välttämättä huomaa varoa. Toki opetetaan sekin mutta varalta on hyvä olla panta kera tietojen.

   Joo ton mä olen varmaan parhaiten nyt oppinut mulle oikeastaan aika uutena oivalluksena, että ihminen itse omalla toiminnallaan nostaa koiran pomoksi vaikka näin ei saisi tehdä. Se oli hyvä oivaltaa. Toisaalta mä vähän luulen ettei meidän perheessä osata olla liian tiukkoja, katsotaan nyt…
   ja tuon suklaajutun tiesinkin jo. Joskus sitä ihmettelin kun äiti kertoi asiasta, heillä kun on kaksi westietä. Tämäkin sikäli hassua ettei ennen vanhaan tollaista tiedetty, ja mieskin sanoi syöttäneensä suklaata joskus muksuna/teininä silloiselle koiralle. Eikä siis käynyt mitään. Mutta toki vältetään suklaata silti!

 2. Kristiina K

  Heippa Henna! Pentu tarvitsee oikeastaan samat jutut kuin aikuinenkin koira:

  1. Oman pedin ja turvallisen ja rauhallisen nukkumapaikan, jossa sitä ei häiritä.
  2. Ruoka- ja juomakupin, vesi vaihdetaan meillä kaksi kertaa päivässä. Ruokaahan penneli tarvisee aluksi tosi usein, aluksi varmaan sen 4 x päivä ja aikuisena 2 x päivä. Kasvattaja antaa varmasti tosi tarkat ruokintaohjeet.
  3. Sen hihnan ja pannan tai valjaat. Valjaat ovat pennulla siitä haastavat, että se kasvaa niistä tosi nopeasti ulos. Vaikka kasvaahan se pannastakin. Kannattaa kuitenkin valita sellaiset ulkoilutamineet, joista pentu ei pääse kiemurtelemaan pois. Meidän vanhempi koiramme meinasi pentuna jäädä auton alle, kun silmä ihan hetkeksi vältti ja se onnistui karkaamaan hihnasta. Onneksi auto ehti pysähtyä, mutta pennun kanssa saa kyllä olla koko ajan tarkkana.
  4. Heijastinliivin/vilkkuvalon tms.
  5. Leluja, joista saa vapaasti pureskella, mutta joista ei irtoa palasia tai täytteitä.
  6. Puruluita.:)
  7. Ehkä pentuaitauksen tai muun rauhallisen ja turvallisen paikan, jossa pentu saa olla yksinollessaan. Ja sähköjohtoja on tosi kiva pureskella, eli kaikki jalkalamput yms. kannattaa vetää irti seinästä, kun pentu on valvomatta.
  8. Rakkautta ja rajoja. Jokainen kouluttaa koiransa omaan tapaansa. Itse en kauheasti usko laumanjohtajuuten, meillä on koulutettu ihan vain palkitsemalla. Koira tekee yleensä sen, mistä saa parhaimman palkan…Ja ne namithan voi muuten ottaa suoraan siitä pennun päivittäisestä ruoka-annoksesta: mittaat vain aamulla nappulat valmiiksi, ja otat palkkionamit niistä niin ei tarvitse huolehtia pennun lihomisesta.
  9. Pennun pitää myös saada olla pentu, eikä kaikki voi olla kiellettyä. Jos aiot pitää koiraa vapaana, luoksetulon opetteleminen kannattaa aloittaa ihan heti – kaukana autoteistä.
  10. Sosiaalisia kontakteja.:) Kun pentu tutustuu jo pienestä pitäen erilaisiin koiriin (rokotettuihin!), ihmisiin (lapsiin, vanhuksiin yms) ja tilanteisiin, se sulattaa ne helpommin aikuisena.

  Hui, tulipas maraton-kommentti.:)

  T. Kahden koiran emäntä Kristiina 🙂

  • hennaasemalta

   Joo ruokaohjeet sain, tosin siinä tais olla että alkuun 3x päivässä.
   Jossain kirjassa luki että pennulle parhaat lelut on pehmolelut jotka on vähän niinkuin sisarusten korvaavia "kavereita joiden kans painia".??:O

   Mä aattelin että vähiten tuhoa se sais alkuun suihkutilassa, mutta onko se koiralle kamala paikka olla ikkunattomassa suihkutilassa?:O

   Toi olikin hyvä idea että namit ottaa siitä päivän ruoasta!
   Tota luoksetuloa aattelin opettaa heti alkuun sisällä.
   ja joo, meillä kyllä tottuu pian meteliin ja vilskeeseen, täällä harvoin on hiljaista ja rauhallista.:D ja junat suhahtelee nopsaa ohi ym…

   Kiitos paljon, uusia vinkkejä sain tästäkin!:)

 3. ilona

  Kannattaa lukea ehdotomasti tää kirja ennen pennun tuloa.. helppo ja älyttömän mielenkiintoinen ja nopea lukea.
  http://www.kirjanmerkki.fi/kirjailijat/pertti-vilander/koirankorjausopas/

  • hennaasemalta

   Kiitos vinkistä! Mulla olikin toi kädessä jo kerran, mutta näytti tylsältä.:D joku muukin tais just tosta vinkata.
   Taidankin palata kirjastoon sen hakemaan…

 4. Anonyymi

  Aikaisemmassa postauksessa mainitsemiesi rotujen perusteella koirasi tuskin tarvitsee takkia. 🙂 Ehkä täysikasvuiselle koiralle voi hankkia jonkun kurahaalarin jos tuntuu että se rapakelillä imee itseensä kaiken moskan ja koiran peseminen on vaivalloista.

  Itselläni oli aikoinaan puettava rotu ja sekin sai vaatetta niskaan vasta nollakelien lähestyessä. Nykyään näkee turkkiroduillakin vaikka minkälaisia toppatakkeja +10 lämpötiloissa. 🙁 Koirien vaatetus on nykyään muotia eikä koiria enää vaateteta pelkästään tarpeesta. Pari viikkoa sitten näin kauppakeskuksessa sisällä karvarotuisen koiran jolla oli villatakki. Voi koiraparkaa…

  Tuo vuodatus ei sitten ollut mitenkään sinulle saarnaamista 😀 kunhan yleisesti voivottelen. 🙂

  • hennaasemalta

   Mä en itse ymmärrä koirien pukemista. Siis sellaista turhaan pukemista, että koiraa puetaan kuin nukkea/ihmisvauvaa. Kun se ei ole nukke! Ihan eri asia on tietty jos koira oikeasti palelee tai just haluaa suojata vähän kuralta kaveria.

   Mä tykkään kyllä kaikesta nätistä, tykkään pukea lapsille kivoja vaatteita, haluaisin sille koiralle ostaa sitten täysikasvuisena jonkun kauniin (mutta käytännöllisen!) pannan ja kauniin pedin. Mutta ei sitä koiraa tarvitse kiusata millään ikävillä vaatteilla ihan vaan siks "kun se on niiiiin söpö, iiik!"….

   Kiitos kommentistasi.:)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *