Kissojen oma catio

 

*Kuvat poistettu, löytyy Pinterest-kansiostani täältä.

Mulla on ihan mieletön puutarhanlaitto-ikävä jo päällä. Tämä alkuvuosi on tässä kohtaa aina samaa tuskaa, kun ulkona on vielä täysi talvi, mutta henkisesti kaipaa jo paljon kevättä. Haluaisi päästä upottamaan sormet multaan, haravoimaan ja tutkimaan miten viime vuoden kasvit lähtevät kasvamaan.

Tätä tuskaa koitan helpottaa taas haaveilemalla ja suunnittelemalla mitä tänä vuonna pihalla tekisi. Katselen myös puutarhaohjelmia, ja ostin siemeniä ja multaa, jotta voin jotain edes kylvää jo sisällä. Joka vuosi sama juttu.

Tänä keväänä olen myös haaveillut kissoille omaa ”catio”ta. Eli kissojen häkki/oleskelutila pihalle. Aiemmin olen ollut vähän tällaisia vastaan, kuinka epäluontevaa on laittaa kissa johonkin häkkiin. Viime kesät meidän Minni oli ulkona valjaissa, ja ei sekään nyt hurjan kivaa ole pidemmän päälle. Jos Minnin jätti johonkin kiinni valjaissa, oli se aina solmussa hihnan kanssa. Perässäkään ei jaksa aina kävellä. Joten hihnalenkkien lisäksi, voisi kuitenkin jonkinlainen catio olla ihan kiva. Sellainen vielä johon kissat pääsee suoraan ikkunasta, silloin kuin itse haluavat. Sekään ei meinaan ole kauhean kivaa, kun kissa mouruaa taukoamatta että haluaa ulos. Minnikin kun pääsi keväällä ulkoilun makuun, oli sinne ulos päästävä jatkuvasti. Sitten taas välillä sisään, ja ulos, sisään….

Olen jo vähän suunnitellut millainen catio olisi. Samilla on varastossa vanhat korkeat, leveät ja syvät kirjahyllyt. Niistä voisi todella helposti ja edullisesti rakentaa cation. Vaikka pari vierekkäin, hyllyjä muutama ja jotain kanahäkkiä ympäri. Lisäksi ikkunasta menisi jollain tavalla portaat häkkiin, niin ettei kissa kuitenkaan pääse karkaamaan. Eikä tietty satuta itseään. Jos kesä on lämmin, voi ikkuna olla vaikka aina auki ja kissoilla vapaa liikkuminen ulkohäkkiinsä. Uskon että Minni ja Oliver tykkäisivät tosi paljon. Varsinkin Oliver, joka ei ole ollut ulkona sitten sen jälkeen kun se pentuna pelastettiin kissataloon. Tämä systeemi varmaan helpottaisi myös kissojen karkailua. Meidän Nestori kun viime kesänä unohti jatkuvasti ulko-oven perässään auki, ja Minni oli aina salamana ulkona. Nyt niitä karkailevia kissoja on kaksi, ei hyvä. (Osku kolmas kissa, ulkoilee vapaana hiirikissana.)

Häkkiin laittaisin sitten leluja, nukkumapesiä, jotain köynnöskasvia suojaksi, raapimapuita jne. Tottakai häkin pitää myös näyttää kivalta, ja olla kissoille vähän piilo ja aurinkosuoja myös.

Haastavinta catiossa on ehkä sijoitus. Laittaako häkin radan puolelle, jossa emme yleensä itse vietä aikaa ja jossa ikkunasta maahan on muutama metri matkaa. Toisaalta paikka voisi olla kissoille suht rauhallinen. Radan puolella on paljon pensaikkoa suojana ja kissat voisi kulkea vaikka keittiön ikkunasta. Pihan puolella vuorostaan ikkunan alla ei olisi paljoa pudotusta, mutta jatkuva asiakkaiden läsnäolo saattaisi häiritä kissoja. Kissoista olisi toki myös iloa asiakkaille, mutta olisiko niille liian stressaavaa että joku jatkuvasti käy niiden luona. Tokihan ne pääsee sitten sisään karkuun.

Lisäksi täytyy miettiä kummalle puolen cation saa nätimmin esiin. Ei mitään rumaa häkkiviritystä mihin vaan. Lisäksi talomme on suojeltu, joten mahdollisimman vähän kiinnikkeitä tai mitään kiinteää saa seinään laittaa.

Joten tällaisella suunnittelulla on alkanut ensi kevään pihanlaitto. Häkkiä voisi alkaa tekemään heti kun lumet sulaa. Eikä se olisi varmastikaan iso työ, kun runko on jo valmiina. Nauroin jo Samille, että kun päästään vauhtiin, homma vaan leviää kuitenkin. Pian meillä menee kissojen tunneleita, catioita ja puumajoja ympäri pihaa, kun oikein vauhtiin päästään. Niinkuin viimeisessä kuvassa. Pensaillahan saisi jo aika hyvin naamioitua reitit.

Mies vaan pyöritti silmiään, jessus tätä hullua kissanaista. 😀 (Olen kolmannen kissan saavuttua, saanut melko usein kuulla olevani hullu kissanainen. Vaikka tuo mies kyllä lässyttää niille kissoille melkein itse enemmän. )

Onko sinulla kissatarhaa? Entä puutarhahaaveita jo? Minä en oikeasti malttaisi yhtään odottaa enää… Ja sitten kun se kevät tulee, se tulee taas niin huminalla että hyvä kun perässä pysyy!

Kuvia keräilin taas Pinterestissä, ja niiden linkit löytyy Pets-kansiostani täältä. Valitettavasti niiden jako tänne ei ole sallittua.

-Henna-

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *