Blogit
Koti asemalla

Kestovaipoista

Mä päätin jo tämän raskauden alussa, että tälläkin kertaa käytän osittain kestovaippoja, ihan niin kuin Mikinkin kanssa aikoinaan. Osittain tarkoittaa meidän kohdalla sitä, että kotona käytössä on kestovaipat, liikenteessä kertakäyttöiset. Luultavasti myös ihan aluksi aloitetaan kertiksillä, ja kun vauvaelämä lähtee käyntiin, aloitetaan kestoilut.
Mun on pitänyt jo monesti tutustua kestovaippatarjontaan, mutta kun tuntuu että niitäkin on miljoonaa erilaista, niin en ole jaksanut vielä asiaan paneutua. Nyt kuitenkin uusimmassa vauvalehdessä (07/2014) oli lyhyt mutta hyvä osto-opas kestovaippoihin. Siitä innostuneena aloin vähän googlettamaan.

Yllättäen tämäkin asia on kehittynyt kuudessa vuodessa, sitten esikoisen vaippa-ajan, ja kestovaippailu on entistä helpompaa ja tarjontaa on enemmän. Ensinnäkin innostuin siitä, että kestovaippoja saa nykyään yhdessä koossa. Eli yksi vaippa menee vastasyntyneestä vielä johonkin 13-16 kiloon asti, eli koko lapsen vaippaiän! Siis kuinka hurjasti tuossa säästääkään rahallisesti kun ei tarvitse ostaa eri kokoisia kestovaippoja, vaan samat vaipat kestää koko vaippailun! Ihan mieletön rahan sekä luonnon säästö. Vähän kyllä epäilyttää että näyttääkö tuollainen jätti-isolta vastasyntyneellä, mutta kokeillaan. Muistaakseni Mikin aikana kestovaipat ei oikein toimineet vastasyntyneellä, mutta melko pian kuitenkin. Eikä sitä tosiaan heti varmaan jaksakaan niihin paneutua.

Lisäksi innostuin all-in-one mahdollisuudesta. En muista oliko vastaavia Mikin vauva-aikaan. Onhan tuo silti hirveän kätevää, nimittäin vaippa on valmis setti johon ei tarvitse mitään lisäosia, lisäimuja tms. vaan se toimii niin kuin tavallisetkin vaipat. Nämä on siis niitä joita mieskin, ja ehkä mummit ja täti suostuu myös käyttämään. Toki esim taskuvaipat toimii yhtä hyvin, kunhan vain pakkaa imuosat vaippoihin jo ajoissa valmiiksi hoitopöydälle odottamaan.

Kestovaipoissa mukavaa on myös värikkäät kuosit, sekä se että ne sopii paremmin vauvan herkälle iholle. Likaiset vaipat kerätään pussiin, uloste tipautetaan pönttöön tai huuhdellaan ja kaikki sitten koneeseen. Monet kestovaipat myös lupaa kuivua vuorokaudessa.

Mulla on jotain Mikin vanhoja kestovaippoja tallella, mutta muutaman vaipan nyt tilasin kokeiluun. Netistä saisi myös käytettynä niitä tilattua. Facebookissa on kestovaipparyhmiä, huuto.net ym myy kestovaippoja. Sanotaan myös että vaippojen imukyky vain paranee käytössä, joten siinäkään mielessä ei ole huono juttu ostaa käytettynä.

Mä nyt kuitenkin päätin tilata muutaman all in one-vaipan sekä taskuvaipan kokeiluun uutena. Jos näihin tykästyn, on helpompi tilata sitten vastaavia myös käytettynä. Sitäpaitsi vaikka tilaan uusia, niiden jälleenmyyntiarvo tulee jatkossa olemaan hyvä.
Luulen myös että jos jatkan joskus vastaanottoperhetyötä, tulen hoitolapsillakin näitä käyttämään, jos nämä tosiaan on nykyään niin käteviä käyttää mitä luvataan. Jostain syystä se on aiemmin jäänyt. Säästetään aikamoinen summa jos ei tarvitse enää tätä vuosien vaippaostelua jatkaa. Tähän taloon on meinaan aikas monet vaipat ostettu!

Itse tilasin siis pientenparhaaksi.fi:stä Bumgeniuksen yhden koon all in one-vaippaa neppareilla. (Näitä saa neppareilla tai tarroilla) Sekä Bumgeniuksen 4.0 yhden koon taskuvaippoja. Ajattelin kokeilla molempia, jotta näen onko niissä eroa imukyvyssä ja käytössä.

”All in One on vaippa, jossa on kaikki yhdessä. Siinä on koskeussuoja, joka pitää kosteuden poissa vaatteista, imuosa, joka imee pissan ja kakan sekä usein myös kuivaliinapinta, joka pitää lapsen ihon kuivana.
Taskuvaipat ovat melkein kuin All-In-One -vaipatkin, mutta niissä ei ole kiinteää imuosaa. Imu pujotetaan vaippaa joko edessä tai takana olevasta aukosta. Taskuvaipat ja taiteltavat imut kuivuvat nopeammin kuin All-In-One -vaipat.”

Veikkaisin että vauvalle riittäisi noin 12 kestovaippaa, varsinkin jos niitä käyttää osittain niin kuin meillä on tarkoitus. Muutama menee päivässä, osa on pesussa ja osa käytössä. Eikä sitä tiedä vaikka innostun käyttämään näitä kylässä ja kaupoissakin, mukaan vaan pieni kosteuden pitävä pussi ja likaiset vaipat sinne.
Jos 12 riittää, ja samat vaipat menee koko vaippa-ajan, yhden vaipan hinta uutena on noin 24e, niin ei ole paha. Varsinkin jos ostaa käytettynä ainakin osan. Lisäksi roskien määrä vähenee huomattavasti!

Kertokaahan, onko täällä muitakin kestovaippaajia? Millaisia käytät, oletko tyytyväinen, onko jotain mitä suositella? Olisi kiva kuulla kokemuksia, varsinkin kun ei itse vielä pääse näitä testaamaan ja edellisistä käytöistä on aikaa.

Kestovaippoja myy netissä ainakin Pienten parhaaksi, Kestovaippakauppa, Myllymuksut, Vauvavaruste ja Vekaravintti.

Kuvat ja lainaukset täältä.

-Henna-

Kommentit (17)

 1. Anonyymi

  Jos tykkää ommella, niin kestovaippayhdistyksen vaippakaava on todella hyvä! Ja helppo 🙂 Sillä saa kivasti tehtyä sekä sisä-että taskuvaippoja ja mikset aio:neja myös. Vaipan hintakin jää pienemmäksi. Ja sitä on helppo muokkailla leveydestä/pituudesta, siivekkeiden pituuksista, nepeillä vai tarroilla, kuminauhat kujassa vai ilman jne. Itse olen myös tykännyt laittaa tukikankaan, mikä taskuvaippaa jämäköittää kivasti. Meillä muutamat ostovaipat on ollu ihan vastasyntyneenä Nalle-vaippoja (ihania) sekä PopIn- yhdenkoon vaippoja, joista tykkään tosi paljon. Kaikki taskut on itse tehty. Facen OMV:n tsi-paja on ryhmä, josta saa apua jos alkaa ompeluttamaan 🙂 Se huono puoli siinä vaan on, että saattaa jäädä koukuun ;)- Laura-

 2. Johanna R.

  Meillä täyskestoiltiin muutoin, mutta yöt oltiin kertiksillä ekat 1,5v, sen jälkeen kestoissa nekin. Bumgeniukset totesin todella hyviksi ja pitkäikäisiksi vaipoiksi, erityisesti taskuvaipat. Lisäksi monelta tutulta olen kuullut paljon positiivista BG-vaipoista, tuntuu istuvan liki jokaiselle lapselle.

  Oman systeemin tosiaan löytää vain kokeilemalla ja on mahdotonta tietää ennen lapsen syntymää mikä systeemi oikeasti toimii. Meidän ripakintulle paras yhtälö oli sisävaippa+villahousut niin ei tarvinnut pelätä reisivuotojakaan. Ja äidin mieli lepäsi, kun pikkutyyppi viuhtoi villiksissään 🙂

 3. hennaasemalta

  Kiitos kaunis kaikille todella hyödyllisistä kommenteista! Mitään en oikein osaa niihin vielä sanoa ennen kuin kokeillaan. Vaikka kesto-kokemusta onkin Mikin vauva-ajoilta, niin enhän mä muista…. Lisäksi vauvan koko ja ruumiinrakenne vaikuttaa sopivuuteen, joten nähdään sitten ajan kanssa mikä meille sopii parhaiten.:)

 4. hmmm

  Onnea kestoiluun! Ja muuhunkin vauva-arkeen toki 🙂

  Meillä esikoinen osakestoili hiukan huonolla menestyksellä kun en noista vaipoista juuri mitään tiennyt.

  Kuopus täyskestoili, taisi jäädä ilmaiseksi saadut vaippanäytteetkin käyttämättä. Isän, mummujen, tuffan ja päiväkodin hoitajien suosikkeja olivat valmiiksi täytetyt taskuvaipat tai aio:t tarroilla. Yöksi mies laittoi villahousut minkä tahansa vaipan päälle kun silloin sänky pysyi taatusti kuivana.

  Isoveli valitsi lempivaipat pikkusiskolle kuosien perusteella. Niinpä tytöllä oli sitten kukkien ja siilien seurana autoja ja pääkallojakin.

  Itse tykkäsin kaikista vaippamalleista. Käytössä olivat kaikki harsoista ja villahousuista alkaen. Suurin osa vaipoista oli itse tehtyjä ja saatoin siinä omaksi iloksi muutaman muunkun vauvan vaipattaa kun oli ylituotantoa.

  Kotimaisista vaipoista suosittelen kokeilemaan Hahtuvahullun Helmiä, Mannamaan perhostaittoimuja ja sitten kuivaksi opetellessa Nalle Hiekkapikkareita.

  Yhdenkoon vaipatkin koin käteviksi kun sama vaippa sopi parikuiselle kuopukselle ja toisaalta vielä yövaippoja käyttävälle 2-vuotiaalle esikoiselle.

 5. Salla L

  meilläkin on silloin tällöin kestoiltu 🙂 on ollut vähän hankalta löytää sopivia vaippoja pojalle… Vinkkinä muuten, jos käytät facebookia, niin sieltä löytyy omv- kestovaippa ryhmä https://www.facebook.com/groups/kestotuotteetkiertoon/?fref=nf
  kivasti löytyy myytäviä vaippoja!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *