Kestovaipoista

Mä päätin jo tämän raskauden alussa, että tälläkin kertaa käytän osittain kestovaippoja, ihan niin kuin Mikinkin kanssa aikoinaan. Osittain tarkoittaa meidän kohdalla sitä, että kotona käytössä on kestovaipat, liikenteessä kertakäyttöiset. Luultavasti myös ihan aluksi aloitetaan kertiksillä, ja kun vauvaelämä lähtee käyntiin, aloitetaan kestoilut.
Mun on pitänyt jo monesti tutustua kestovaippatarjontaan, mutta kun tuntuu että niitäkin on miljoonaa erilaista, niin en ole jaksanut vielä asiaan paneutua. Nyt kuitenkin uusimmassa vauvalehdessä (07/2014) oli lyhyt mutta hyvä osto-opas kestovaippoihin. Siitä innostuneena aloin vähän googlettamaan.

Yllättäen tämäkin asia on kehittynyt kuudessa vuodessa, sitten esikoisen vaippa-ajan, ja kestovaippailu on entistä helpompaa ja tarjontaa on enemmän. Ensinnäkin innostuin siitä, että kestovaippoja saa nykyään yhdessä koossa. Eli yksi vaippa menee vastasyntyneestä vielä johonkin 13-16 kiloon asti, eli koko lapsen vaippaiän! Siis kuinka hurjasti tuossa säästääkään rahallisesti kun ei tarvitse ostaa eri kokoisia kestovaippoja, vaan samat vaipat kestää koko vaippailun! Ihan mieletön rahan sekä luonnon säästö. Vähän kyllä epäilyttää että näyttääkö tuollainen jätti-isolta vastasyntyneellä, mutta kokeillaan. Muistaakseni Mikin aikana kestovaipat ei oikein toimineet vastasyntyneellä, mutta melko pian kuitenkin. Eikä sitä tosiaan heti varmaan jaksakaan niihin paneutua.

Lisäksi innostuin all-in-one mahdollisuudesta. En muista oliko vastaavia Mikin vauva-aikaan. Onhan tuo silti hirveän kätevää, nimittäin vaippa on valmis setti johon ei tarvitse mitään lisäosia, lisäimuja tms. vaan se toimii niin kuin tavallisetkin vaipat. Nämä on siis niitä joita mieskin, ja ehkä mummit ja täti suostuu myös käyttämään. Toki esim taskuvaipat toimii yhtä hyvin, kunhan vain pakkaa imuosat vaippoihin jo ajoissa valmiiksi hoitopöydälle odottamaan.

Kestovaipoissa mukavaa on myös värikkäät kuosit, sekä se että ne sopii paremmin vauvan herkälle iholle. Likaiset vaipat kerätään pussiin, uloste tipautetaan pönttöön tai huuhdellaan ja kaikki sitten koneeseen. Monet kestovaipat myös lupaa kuivua vuorokaudessa.

Mulla on jotain Mikin vanhoja kestovaippoja tallella, mutta muutaman vaipan nyt tilasin kokeiluun. Netistä saisi myös käytettynä niitä tilattua. Facebookissa on kestovaipparyhmiä, huuto.net ym myy kestovaippoja. Sanotaan myös että vaippojen imukyky vain paranee käytössä, joten siinäkään mielessä ei ole huono juttu ostaa käytettynä.

Mä nyt kuitenkin päätin tilata muutaman all in one-vaipan sekä taskuvaipan kokeiluun uutena. Jos näihin tykästyn, on helpompi tilata sitten vastaavia myös käytettynä. Sitäpaitsi vaikka tilaan uusia, niiden jälleenmyyntiarvo tulee jatkossa olemaan hyvä.
Luulen myös että jos jatkan joskus vastaanottoperhetyötä, tulen hoitolapsillakin näitä käyttämään, jos nämä tosiaan on nykyään niin käteviä käyttää mitä luvataan. Jostain syystä se on aiemmin jäänyt. Säästetään aikamoinen summa jos ei tarvitse enää tätä vuosien vaippaostelua jatkaa. Tähän taloon on meinaan aikas monet vaipat ostettu!

Itse tilasin siis pientenparhaaksi.fi:stä Bumgeniuksen yhden koon all in one-vaippaa neppareilla. (Näitä saa neppareilla tai tarroilla) Sekä Bumgeniuksen 4.0 yhden koon taskuvaippoja. Ajattelin kokeilla molempia, jotta näen onko niissä eroa imukyvyssä ja käytössä.

”All in One on vaippa, jossa on kaikki yhdessä. Siinä on koskeussuoja, joka pitää kosteuden poissa vaatteista, imuosa, joka imee pissan ja kakan sekä usein myös kuivaliinapinta, joka pitää lapsen ihon kuivana.
Taskuvaipat ovat melkein kuin All-In-One -vaipatkin, mutta niissä ei ole kiinteää imuosaa. Imu pujotetaan vaippaa joko edessä tai takana olevasta aukosta. Taskuvaipat ja taiteltavat imut kuivuvat nopeammin kuin All-In-One -vaipat.”

Veikkaisin että vauvalle riittäisi noin 12 kestovaippaa, varsinkin jos niitä käyttää osittain niin kuin meillä on tarkoitus. Muutama menee päivässä, osa on pesussa ja osa käytössä. Eikä sitä tiedä vaikka innostun käyttämään näitä kylässä ja kaupoissakin, mukaan vaan pieni kosteuden pitävä pussi ja likaiset vaipat sinne.
Jos 12 riittää, ja samat vaipat menee koko vaippa-ajan, yhden vaipan hinta uutena on noin 24e, niin ei ole paha. Varsinkin jos ostaa käytettynä ainakin osan. Lisäksi roskien määrä vähenee huomattavasti!

Kertokaahan, onko täällä muitakin kestovaippaajia? Millaisia käytät, oletko tyytyväinen, onko jotain mitä suositella? Olisi kiva kuulla kokemuksia, varsinkin kun ei itse vielä pääse näitä testaamaan ja edellisistä käytöistä on aikaa.

Kestovaippoja myy netissä ainakin Pienten parhaaksi, Kestovaippakauppa, Myllymuksut, Vauvavaruste ja Vekaravintti.

Kuvat ja lainaukset täältä.

-Henna-

Kommentit (17)
 1. Ainoa huono juttu noissa all-in-onessa on että kestävät aika kauan kuivua kun ovat paksuja. Meillä ainakin toimi taskuvaipat tai kuori harsot paremmin koska ne kuivui yhdessä yössä…

  1. hennaasemalta
   15.7.2014, 18:54

   No joo, sitä mä kanssa mietin että varmaan kestää kun ovat niin paksuja kun niitä ei saa eri osiin kuivumaan… Senkin takia otin noita taskuja kanssa. Eihän niitä kauaa ehtis odotella että kuivuu. Meillä vielä viileä talo niin kuivuminen kestää muutenkin…

 2. Marlei /Kättein jälet
  15.7.2014, 19:19

  Meillä ollu käytössä vastasyntyneillä sisävaippa + pul-kuori/villahousut, vähän isommalla myös taskuvaipat. Nyt 1,5-veellä pelkät taskut. Ja nepeillä, koska herra saa tarrat auki eikä vaipat pysyis millään jalassa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *