Ekotuotteet matkalle

Meidän Miki täytti tällä viikolla 11-vuotta. Itsellenikin melko yllättäen, päädyttiin antamaan lahjaksi koko perheen matka Bulgariaan. Olin alunperin selaillut kylpylöitä Suomessa, ja vahingossa eksyinkin halpamatkasivuille. Pienen tutkiskelun jälkeen totesin, että ei tulekaan ihan hirveän kalliiksi lähteä viikoksi reissuun. Tai ei niin paljon kuin olin kuvitellut. Lisäksi matkaan kuuluu vielä ruoat, all inclusive-palvelulla. Joten niin vaan yllättäen varasin matkan kuukausi sitten.

Ei sillä, jo oli aikakin, ollaan viimeksi oltu etelänmatkalla 3 vuotta sitten…. Meitä ei voi siis ainakaan syyttää että tuhottais maapalloa kauheasti lentämällä, heh! Tulee kyllä niin tarpeeseen tuo reissu! Eniten odotan sitä, että ollaan perheen kesken yhdessä. Jotenkin ollaan niin arki eletty nyt erikseen, touhuttu omiamme. Mulla työtkin jo vienyt tosi paljon aikaa pois perheen kanssa oleilusta. Mikä onkin asia, joka on ihan uutta ollut nyt viimeiset puoli vuotta. Minä töissä, mies kotona!

Meillä matkan hintaan kuuluu vain käsimatkatavarat, ja niillä meinataan myös pärjätä. Uskon ettei se ole yhtään edes ongelma. Ihan minimivaatemäärät, vain yhdet vaihtokengät eli sandaalit, muutama kirja, ohuet ja pieneen tilaan mahtuvat hamam-pyyhkeet, minimimeikit ja kosmetiikka ja pesuaineet pienissä ekopakkauksissa. Meille tulee aikuisille yksi pieni matkalaukku, ja lapsille omat reput. Hyvin riittää kyllä!

Niistä ekopakkauksista aioinkin nyt tänne kirjoittaa, ja vinkata teillekin, miten saat purkit ja purnukat mahdollisimman pieneen tilaan matkalaukussa.

Ihan ekaksi palaan kuitenkin noihin hamam-pyyhkeisiin. Hamam on myös mun oman puotini suosituin tuote. Tuon ohuen puuvilla-pyyhkeen ”taikuus”, on se, että se menee todella pieneen tilaan, kuivuu nopeasti ja on vielä kivan näköinen. Mulla on puodilla Lina-merkkisiä hamameita, ja niissä on tosi hyvä imukyky myös. Hamamit käy kotipyyhkeenä, mökillä, veneessä, harrastuksissa, retkillä, koululiikunnassa, ja reissussa ne on ihan ehdoton juttu! Toki hotellilla on omat pyyhkeensä mutta jos lähdet vaikka rannalle, niin on kiva olla oma pyyhe. Lisäksi ne hotellin froteepyyhkeet kuivuu paljon hitaammin, joten on melkein kivempi olla se oma hamam altaallakin.

Hamamin voi myös tosi kivasti kietoa päähän turbaaniksi, asetella lanteille, tai olkapäille suojaamaan pahinta porotusta. Sen voi illalla laittaa kaulaan huiviksi, tai ottaa retkiviltiksi, pöytäliinaksi yms. Ihan super monitoimituote!

Sitten ne ekopurnukat. Mun numero ykkönen näissä on palashampoo, -hoitoaine ja -saippua. Sen sijaan että ottais isot nestemäiset purkit laukkuun painamaan, saa palat paljon pienempään tilaan. Ei ole myöskään pelkoa että nesteet leviää laukkuun (kokemusta on…) eikä käsimatkatavaroiden maximi nestemäärät ylity. Olen itse käyttänyt jo yli vuoden palatuotteita, ja ne on parhaita! Jos palashampoossa pelkää sitä, että hiukset jää mähmäisen tuntuiseksi, niin Famolla ja Carita kosmetiikalla on shampoopohjaiset palat olemassa. Niistä ei jää yhtään saippuamaista mähmää hiuksiin. Tosin näillä merkeillä, ei se saippuapohjainenkaan palashampoo jätä itselleni mähmäisyyttä. Jotkut toiset merkit kyllä jättää. Palashampoilla hiuksista tulee pehmeät ja ilmavat. Mun suomalainen lättätukka rakastaa palashampoota. Lisäksi jos teet vaan vaikka viikonloppureissun, voi paloista leikata vain pienen osan mukaan, niin saa pesuaineet vielä pienempään tilaan.

Meikinpoistoaineeksi otan ekologisen Luonkosin puhdistuskakun, ja pari pientä puuvillaliinaa. Olen aivan ihastunut tuohon puhdistuskakkuun. Se on siis pieni öljypohjainen pala, joka on vielä ekologisessa pahvipakkauksessa. Puhdistuskakkua hangataan kuivien kämmenten välissä, ja siitä hierotaan käsiä kasvoille. Lopuksi kostealla liinalla pyyhitään kasvot. Tuote puhdistaa tosi hyvin meikin, jättää ihon kosteutetuksi, hoitaa ihoa ja pakkauskin on tosiaan ihan super! Kaikki nämä palat kulkee hyvin mukana noissa omissa pahvipakkauksissaan. Jos joutuu kosteana niitä kuskaamaan, voi palat laittaa vaikka pieneen muovirasiaan matkan ajaksi. (Muutoin säilytä ilmavasti.) Luonkosin palahan ei edes kastu, joten tuo paketti säilyy hyvin sen 2-3 kuukautta minkä ajan tuo puhdistuskakkukin riittää.

Deodoranttina mulla on pieni Kaurilan saunan voidedeo, joka on sekin normaalia deodoranttia pienempi paketti. Koska voidedeo levitetään kainaloon puhtain sormin, voi perheen aikuiset käyttää matkalla samaa dödöä.

Joten näillä jo matkalaukun sisältö kevenee kummasti. Eikä ole tosiaan sitä vuotoriskiä. Mä ennen aina pussitin moneen muovipussiin shampoopullot ym, joka toi sitä turhaa roskaa lisää matkalaukkuun. Näistä ei tule kuin vähän pahvijätettä. (Paitsi dödöstä)

Oliiviöljypohjaiset ja marseillesaippuat ovat muuten myös hyvä vaihtoehto saippuaksi, koska niillä voi pestä myös käsipyykin. Hyvä vaihtoehto myös vaikka veneeseen.

Kaikki pesuaineet ekopuoti Oranssista Oravasta, mun naapuripuodista. Kaikki kyseiset tuotteet ovat myös omassa käytössäni arjessa.

 

Meillä alkoi just pääsiäisloma, ihanaa! Joten kivaa pääsiäistä kaikille!

-Henna-

 

 

Kommentit (6)
 1. Just saying
  21.4.2019, 09:16

  Mun mielestä kyllä kolmen vuoden välein lentäminen on todella paljon ja lisäksi juuri moninkertaistit tuolla lauseella (ja koko postauksella) matkanne ympäristövaikutuksen, koska nyt tuhannet lukijasi ajattelevat, että no hei, eihän se ole paljon kun mä lennän joka toinen/kolmas/neljäs vuosi. Ja kaikki lentävät taas enemmän… Jokainen hupilento on liikaa ilmastolle. Itse olen lentänyt lomalle viimeksi vuonna 2009 (koko elämän aikana 7 lomareissua lentäen ja sekin tuntuu liialta) eikä suunnitelmissa ole lentää todella pitkään aikaan. Auto-/junamatkan päässä on enemmän nähtävää kuin ehdin ikäni aikana nähdä. Lisäksi pyrin täyttämään somen lähimatkojeni kuvilla, koska somella on valtava vaikutus ihmisten haluihin, ”tarpeisiin” ja ajatuksiin ansaitsemisesta. En koskaan tykkää tai kommentoi lentämällä tehtyjen lomamatkojen kuvia somessa, tää on mun hiljanen mielenosoitus. Entä jos kukaan ei tykkäsisi niistä enää, alkaisiko niiden julkaiseminen somessa tuntua nololta? Entä jos feedissä ei tulisi enää lomakuvia vastaan, häviäsikö meiltä tarve saada just semmoinen loma kuin jollain puolitutulla? Toivottavasti aiotte edes kompensoida lentojenne vaikutukset.

  1. hennaasemalta
   22.4.2019, 18:57

   Kyllä, kaikesta voi ottaa syyllisyyttä, ja kaikesta voi ajatella että vois tehdä paremminkin. Vois jättää auton pois, olla ostamatta yhtään mitään uutta, elää omavaraisesti jossain maalla tms.
   Mä kompensoin sen yhden lennon vaikutusta aika paljon elämässäni. Juurikin käyttämällä ekotuotteita, ekopakkauksia, välttämällä muovituotteita, olen kasvissyöjä, kierrättämällä jne. Jos olet yhtään lukenut mun blogia, näet sen itsekin, vai tartutko nyt väkisin vain tähän yhteen lauseeseen, ja jätät muut huomiotta? Luitko edes postausta, jossa juurikin kehotettiin käyttämään ekotuotteita ja kierrätyspakkauksia? Muutenkin blogissani rummutan melko paljon ekologisuuden puolesta. Vaikea uskoa että kukaan nyt tämän mun yhden lauseen takia lentäisi enemmän.
   Haaveena olisi kyllä tehdä tulevaisuudessa enemmän vaikka junamatkoja euroopassa, ja toivonkin että matkanjärjestäjät järjestävät tällaisia enemmänkin kaikille. Sellaisia koko perheen helppoja, pienen kynnyksen pakettimatkoja.
   Arvostan että et lennä paljoa, ja tavallaan olen samaa mieltä, mutta asian voi esittää muita syyllistämättä.

 2. Mielensäpahoittajia löytyy aina 😉
  Minä ainakin otin heti loistavan vinkin itselleni ja perheelleni matkoja varten: nuo hyvät saippuat pakkauksineen! Tietty myös kauniit ja käytännölliset pyyhkeet. Em.tarttuivat silmiini tekstistä ensimmäisenä ja oli ihan pakko lukea se uudelleen Just saying-kommentin vuoksi…että olinko nyt ymmärtänyt jotain väärin. Monet ihmiset lentävät etelään tai Lappiin tms. monta kertaa/vuosi! Minulla ystäviä jotka tekevät vknlopputrippejä Euroopan kaupunkeihin, muutama sellainen vastaa helposti yhtä pitempää (5t) lentoa. Valitettavasti globaalissa maailmassa muihin maihin ja kulttuureihin olisi suotavaa tutustua ihan paikanpäällä, mutta harvalla on siihen varaa tai aikaa käyttää montaa viikkoa(junalla/bussilla), ei ole edes lomia niin paljon. Voi aina miettiä mikä tai kuka tässä maailmassa eniten saastuttaa ja useilla pienillä ekoteoilla voi kantaa oman kortensa ilmasto-kekoon. Jokainen valitsee itse, eikä toinen ole parempi toista kertomaan mikä sopii kellekin. Just saying voi vapaasti olla tykkäämättä toisten lentolomakuvista, mutta ei voi vaatia sitäkään muilta. Keskustellaan avoimesti ja annetaan vinkkejä hyvässä hengessä 🙂

  1. hennaasemalta
   8.5.2019, 14:22

   Olen samaa mieltä. Kun seuraa somea, niin koen että me lennetään vielä oikeasti tosi harvoin verrattuna keskiverto perheisiin. Olen myös lukenut että lihansyönti saastuttaa enemmän kuin lentäminen. Enkä syö lihaa. Mielestäni kaikesta parasta on etsiä itselle paras kultainen keskitie. Sekä se, että on tietoinen omista valinnoistaan ja yrittää parhaansa. Tosin tuolla Bulgarian rannalla, roskien keskellä kävellessä, sitä mietti, että onko niin turhaa edes yrittää, kun maailma on mitä on…
   Kiva että sait vinkkejä postauksesta, se olikin pääasia. 🙂 Ja tosiaan, nämä kaikki toimi tosi hyvin reissussa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *