Blogit
Koti asemalla

DIY Lasten leikkipatjat

Muistaakohan kukaan blogiani alusta asti seurannut, kuinka tänne muutettuamme päällystin lapsille leikkeihin patjoja? Tuo vanha postaus löytyy täältä.
Nyt kuitenkin Mikin huoneen värimaailma on muuttunut, entiset päälliset kulahtaneet, mutta patjat lapsilla aina yhtä suosittuja. Patjoista on rakennettu kymmeniä majoja, ne toimii voimistelurenkaiden pudotusalustana, temppuratana, köllöttelypatjoina, vieraspatjoina… Aika siis uusia päälliset.

Indiedays viettää maaliskuussa DIY-kuukautta. Indiedaysin suositut bloggaajat jakavat parhaat DIY-ja tee se itse-vinkkinsä niin sisustuksen kuin vaatteiden saralla. Mä pääsin mukaan INDIEDAYS GOES DIY-kampanjaan, jossa on mukana 18 bloggaajaa. Itse ajattelin jakaa teille (toivottavasti) selkeän ja helpon ohjeen patjoista. Tarvikkeet ovat myös yksinkertaisia.
Muiden bloggaajien DIY-ohjeet löydät täältä.

 Mun patjat on 90×100 cm kokoisia, ja yhteen palaan tarvitsin n. 100×250 cm kokoisen kangaspalan joka riittää reilusti patjan ympäri. Kankaat ostin Ikeasta ja Eurokankaasta.Muuta ei sitten tarvitakaan kuin perus ompelukone, lankaa, nuppineuloja ja mittanauha.

1.Mä leikkasin aikoinaan vanhan perus 90×200 senttisen patjan keskeltä kahtia (Patja on 6 cm korkea). Näin sain kaksi 90×100 cm patjaa. Suosittelen tosin ehkä leikkaamaan tuon kolmeen osaan, koska majaleikeissä näin isot palat meinaa taipua. Ihan miten kukin haluaa, ja mihin käyttöön ne tuleekaan.

2. Aluksi taitoin kankaan kapeista päistä 1 sentin levyisen taitteen, ensin kerran, sitten vielä toisen kerran. Silitin tuplataitteen, laitoin nuppineuloilla kiinni ja ompelin suoralla ompeleella taitteen kiinni. Näin kankaan päädyt saa siistittyä eikä ne purkaannu. Kankaan leveyden pitäisi olla patjan leveys, plus puolet korkeudesta sekä 1cm saumanvarat eli 90+3+3+1+1.

3. Sitten onkin vain työn sivujen ompelu kiinni.
Patjoihin voi toki tehdä vetoketjun mutta mä yksinkertaisesti taitoin vain kankaat taakse päällekäin, niinkuin tyynyliinoissa.
Eli niinkuin kuvassa näkyy. Taitoin kankaan sisäpuolen ulospäin, kankaat reilusti taakse päällekäin kolminkertaisesti. Tärkeää on että työn pituus on patjan pituus plus puolet päätyjen pituudesta eli mulla 100+3+3 cm. Ks. kuva yllä.
4. Sitten vain ommellaan sivut kiinni, ja käännetään työ. Patja sisään, ja valmista!Tuota takaosan päällekäin menevää kangasta kannattaa olla reilusti, jotta kangas pysyy siististi patjan päällä eikä sisältö tursua heti kolosta esille. Lisäksi työstä kannattaa tehdä tiukka jotta se pysyy siistinä patjan päällä. Liian löysä pussi rypistyy ja on epäsiistin näköinen.
Olipa muuten vaikea sanallisesti selittää todella yksinkertainen ohje! Toivottavasti ymmärsitte! Eli lyhyesti: Siisti kankaan kapeat päät ommellen taitteet, ompele kangas sivuilta kiinni pussiksi, käännä työ ja patja sisään. Siinä se.

Alunperin tein patjat pari vuotta sitten peuhanurkkaukseksi, koska edellinen lastenhuone oli iso ja tarvitsi ”täytettä”. Nyt ne ei mahdu enää Mikin huoneessa mihinkään peuhanurkkaukseksi, mutta niitä säilytetään Mikin sängyn alla. Ne on niin hienot että sopivat sinne hyvin eivätkä häiritse silmää.

Indiedaysin muutkin helpot DIY-ideat näet Indiedaysin teemasivuilta. Tuonne niitä ilmestyy maaliskuun aikana, sitä mukaan kuin niitä julkaistaan. Sivulla voit myös osallistua kivaan arvontaan! Arvonnassa pääset kertomaan oman DIY-ideasi. Voit osallistua lähettämällä ideasi ja mahdollisen kuvan linkin osoittamalla lomakkeella. Indiedays valitsee parhaan idean, jonka lähettäjä saa palkinnoksi kultaseppämestari Tarkkaselle 400 euron lahjakortin. Lisäksi Indiedays arpoo Tarkkaselle yhden 400 euron lahjakortin. Lukijakilpailuun voi osallistua 30.3.2014 mennessä.
Kaikki vaan rohkeasti ideoita esittämään!


Jos tulee kysyttävää patjoista, niin laita ihmeessä mulle viestiä. Yritän parhaani mukaan auttaa.

-Henna-

Kommentit (12)

  1. Pieni Lintu

    Meillä kaikki patjat ja tyynyt on myös kovassa käytössä 6v:n toimesta. Rakentaa majoja, pomppii rappusista jne. 🙂

    http://www.pienilintu.blogspot.fi/

    • hennaasemalta

      Niinpä, uskon! Mikin lempipuuhaa pienempänä oli hyppiä tuolilta patjoille.:D

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *