Chalk paint-maalaaminen

Tuossa aiemmin jo esittelin meidän keittiön uusiksi maalatut tuolit, ja kerroin vähän Annie Sloanin Chalk paint TM-maaleista, joilla ne maalasin. Lupasin vielä vähän tarkemmin kertoa miten maalauksen toteutin. Joten tässäpä pieni postaus siitä. Vaihekuvia on valitettavasti melko vähän, koska kädet vahassa työskennellä oli hiukan vaikeaa kuvata samalla.

 Yhteen tuoliin tarvitset haluamasi sävyistä Annie Sloan Chalk paint-maalia. (Voit myös sekoittaa keskenään eri värejä) Pieni näytepurkki riittää hyvin yhteen tuoliin, nämä maalit ovat todella riittoisia. Lisäksi tarvitset pensselin, hiomapaperia, väritöntä Annie Sloan vahaa (soft wax), pehmeän rätin ja halutessasi tummaa Annie Sloanin vahaa. Pienet purkit vahaa riittää yhteen tuoliin.
Toki tarvitset myös tuolin.
Yläkuvassa on mun lähtötilanne. Kävin kierrätyskeskuksessa, jossa aina myydään edullisesti puisia keittiön tuoleja. Yläkuvan tuoli maksoi 5 euroa. Se oli vähän likainen ja kolhiintunut, mutta ehjä ja tukeva, joten sopi mulle hyvin. Tuolissa on jokin valkoinen sävylakka, sekä väritön lakka istuinosan pinnassa ennestään. Itseäni ei miellytä yhtään tuollainen keltainen lakkapinta, joten ei kun maalia pintaan!

Alkuun ihan vain putsasin kostealla rätillä tuolin. En paikannut koloja, koska ne tuo tuolille vain luonnetta ja haenkin vanhan ja kuluneen oloista näköä tuoliin. LAKKAA/VANHAA MAALIA EI TARVITSE HIOA POIS! Mikä onkin super-iso helpotus!
Sitten vain suht iso suti käteen, maalin sekoitus ja maalaamaan. Sudin pikaisesti tuoliin maalia miten sattuu, tämä maali ei kaipaa siis tarkkaa ja siistiä maalausjälkeä, kunhan sieltä täältä sutii koko pinnan. Maali kuivuu nopeasti, joten jos jossain kohtaa jäi pohjaväri kuultamaan läpi, pystyin samalla maalaamaan kuultaviin kohtiin hiukan toistakin kerrosta maalia. Toisaalta tässä tuolissa ei haittaa jos jostain kohtaa vähän kuultaakin.
Kun tuoli on kauttaaltaan maalattu, pesin heti pensselin vedellä ja saippualla ja odottelin noin tunnin maalin kuivumista.

Seuraavaksi hioin hiukan kulumaa tuoliin. Kulmiin, jalkojen reunoihin, selkänojaan, hiukan istuinosaan…. Jos jostain lähtee liikaa, voi maalia sutaista uuden kerroksen päälle, odottaa hetken ja jatkaa taas työtä. Myös mahdolliset maalinvalumat voi tässä kohtaa hioa pois.

Tässä kohtaa on hyvä muistaa että mahdollisesti alla oleva toinen maali tulee hiomalla näkyviin. Eli jos ei halua vanhan maalin näkyvän alta, älä hio. Voit myös ennen maalausta hioa vanhasta maalista pois ne kohdat jotka haluat hioa puupinnalle. tai voit sutia esim. mustaa/valkoista chalk paint-maalia pohjamaaliksi niihin kohtiin mistä haluat hioa. Sitten vasta maalata tuoli haluamallasi sävyllä. Kun hiot lopulta tuolia, tulee pohjamaali kauniisti esiin.
Mullahan oli tuoleissa (paitsi tässä) kaikissa maali jo ennestään, ja koitin valita uuden maalin niin että se sopii yhteen vanhaan maaliin. Esim liilassa lastentuolissa pilkistää vanha pinkki maali hiotuista kohdista, ja se on oikeastaan aika hauskan näköistä.

Kun olet hionut tuolin haluamasi näköiseksi, levitetään tuoliin Annie Sloan soft wax-vahaa sekä väritöntä että halutessaan myös tummaa. Levityksessä voi käyttää pensseliä, sientä tai vanhaa pehmeää rättiä. Itse käytin rättiä. Vaha on suht kovaa, ei siis ole nestemäistä. Jos käytät vain väritöntä vahaa, sitä voi levittää suoraan kaikkialle, ripeästi ja tarkkaan joka kohtaan.
 Jos laitat myös tummaa vahaa, työskellään pienillä alueilla. ENSIN levitetään väritön vaha tiettyyn alueeseen, vaikka istuinosaan. Sitten heti perään tumma vaha haluamiisi kohtiin. Esim koloihin, kulmiin, hiottuihin kohtiin, tuolin jalkoihin… (Kuvassa yllä tummaa vahaa ennen kuin se on häivytetty) Heti perään tummaa vahaa häivytetään vaalealla vahalla levittäen, kunnes työ näyttää miltä haluat. Tumma vaha tuo tiettyä vanhan tuntua pintaan, korostaa koloja jne. Joissain töissä näin miten tummaa vahaa levitettiin joka paikkaan, ja häivytettiin sitten värittömällä vahalla. Työstä tuli todella vanhan, upean ja rustiikkisen näköinen.

Valmis! Voit vielä seuraavana päivänä puhtaalla rätillä käydä tuolin läpi, jos johonkin kohtaan jäi liikaa vahaa. Vaha tuntui mielestäni muutaman päivän hiukan pehmeältä, ja jostain luin että vahan lopullinen kovuus tulisi vasta kolmen kuukauden aikana. Joka tapauksessa tuolin voi ottaa heti käyttöön.
Annie Sloanin Chalk paint-maaleissa hyvää on juuri tämäkin, työ valmistuu nopeasti kun ei tarvitse kauaa odottaa kuivumista, ei  hioa vanhoja maaleja pois ja usein yksi kerros maalia riittää.
Lopputulos tässä on kaunis, matta, vähän talonpoikaishenkinen.
Itse olin hiukan varovainen tuon tumman vahan kanssa, olisin luultavasti voinut reilumminkin sitä levittää. Tässä on myös hyvää se, että jos tuntuu että joku vaihe menee pieleen, aina voi maalata uudestaan päälle ja korjata virheensä. Myös vahan päälle.
Toki huonekalussa voi jättää kokonaan tuon hiomisen ja tumman vahan pois jos ei halua työstä kuluneen näköistä. Huonekalu on kaunis ja mattapintainen ihan vain maalilla ja värittömällä vahallakin. Vaha on kuitenkin tarpeen huonekaluissa, koska silloin chalk paint pysyy paremmin.

Näitä ihania Chalk paint-maaleja myy Helsingissä Måla & more. Heiltä löytyy myös nettipuoti. Heillä pääset myös halutessasi kursseille, joissa opetetaan maalaamista chalk paint-maaleilla, maalien sekoitusta jne. Voit siis käydä maalaamassa oman tuolisi myös heidän kurssillaan, jos tuntuu että avustuksella homma sujuisi paremmin. Itse olen ajatellut mennä vielä jossain vaiheessa jollekin heidän kurssilleen.

Kysyä saa, koitan osata vastata. Tässäkin työskentelytapoja on monia, en tiedä osasinko neuvoa täysin oikein, näin kuitenkin itse tuolini maalasin. Aiheesta löytyy myös Annie Sloanin omia kirjoja joissa opetetaan eri maalaustekniikoita. Youtubesta löysin myös paljon videoita joissa mm. itse Annie Sloan opastaa näiden maalien käyttöä.

Kokeilkaa ihmeessä, mä olen aivan ihastunut näihin maaleihin. Enkä malta odottaa että pääsen testaamaan myös Annie Sloanin seinämaaleja!

-Henna-

*Sponsoroitu
Annie Sloan Chalk paint TM
Måla & more

Kommentit (11)
 1. Ai että! Oon näihin maaleihin törmännyt Pinterestissä ihan hirveän monta kertaa ja kuolaillut. Ei käynyt mielessäkään että voisi Suomesta saada, kiitos tuhannesti vinkistä!

  1. hennaasemalta
   21.10.2015, 17:36

   Joo ymmärsin että vasta jonkin aikaa saanut suomesta. 🙂

 2. VILLAKÖLHIN PIHAMAA
  20.10.2015, 10:10

  Harmaa sai ihan eri ulkonäön 🙂 kauniin vanhan ja patinoituneen näköinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *