Betonivalutöiden tekeminen

Mulla on kiva viikonloppu takana. Oltiin miehen kanssa viettämässä myöhäistä hääpäivää Långvikin kylpylässä. Teki ihan hyvää relata, vaikka taas sinne lähti aikamoisen härdellin keskeltä. Perjantaina taas tuntui että enhän mä tässä ehdi mihinkään lomalle, ja olikin taas aika vaikeaa päästä lomafiiliksiin. Ensinnäkin tämä oma perhe on jo itsessään aika härdelli. Lisäksi sisko, joka oli tulossa lapsia hoitamaan, tuli kipeäksi. (Tuntuu että aina joku on kipeä kun on jotain tärkeää.) Kaiken lisäksi taas innoissani järjestelin itselleni hässäkkää vähän väärässä kohtaa. Niinkuin aiemmin kerroin, puoti tulee laajenemaan vuoden päästä ja tarvitsen sinne kahvilanpitäjäksi jonkun. Menin innoissani laittamaan perjantaina viestiä Facebookiin että etsitään kahvilayrittäjää. No, siitähän ihmiset vähän innostui ja yhtäkkiä Facebook ja sähköposti lauloivat kokoajan. Olin häkeltynyt ilmoitukseni suosiosta, ja oli melko vaikeaa päästä siihen lomatunnelmaan tuon keskellä. Varsinkin kun halusin vastata ehdokkaille mahdollisimman pian.

Tuntuu ettei sitä lomailuaikaa olisi mukamas ikinä, mutta kun arjesta pääsee hetkeksi irti, se tekee vain hyvää. Ne työt kyllä odottaa hetken. Joten me päästiin porekylpyihin, uimaan, juomaan drinkkejä ja saunaan. Ruoka oli suussa sulavan hyvää ja aamupala runsas. Yhdeksän tunnin unet oli myös erittäin jees, saatikka rauhallinen herääminen, ilman että aamu alkaa järkyttävällä hässäkällä. Tänään maanantaina jatkuu sitten työt ja tälle viikolle sovin jo muutaman tapaamisen kahvilasta kiinnostuneiden kanssa. Keskiviikkona alkaa myös Habitare-messut, joten sinnekin täytyy ehtiä.

Olin kuitenkin tulossa tänään kertomaan betonitöistä lisää. Mehän oltiin siis muutama viikko sitten aikuisopiston betonivalukurssilla, ja sieltä tarttui paljon ideoita matkaan. Mikä tärkeintä, huomasin miten helppoa betonitöitä on tehdä. Ajattelinkin nyt vähän kertoa miten tehdään esimerkiksi betonikulho joka näkyy ensimmäisessä kuvassa.

Betoniahan saa ostettua säkeissä rautakaupoista. Suht hienoksi jauhettu betoni on hyvää, mutta toki voit kysyä myyjältä mikä pussi olisi hyvä. Betonin lisäksi tarvitset ison sekoitusämpärin, sekoitustikku, vettä, jätesäkki, astioita joihin teet työn, ruokaöljyä, rätti, painoksi soraa/hiekkaa/kiviä, suojavaatteet ja kumihanskat.

Betonitöissähän isossa roolissa on myös näiden tarvikkeiden ja varsinkin oikeanlaisten muottiastioiden hankkiminen. Itse ostin maljaa varten kierrätyskeskuksesta kaksi erikokoista salaattikulhoa. Painoksi keräsin pihalta soraa.

Alkuvalmisteluina kannattaa suojata itsensä hyvin, koska betonijauho pöllyää eikä betonia ole hyvä joutua iholle. Sekoitustyö kannattaa mielellään tehdä ulkona jotta sisätilat eivät ole täynnä betonipölyä töiden jälkeen. Alkuun öljyä muottiastiat hyvin niiltä osin mihin betonia tulee. Eli isomman astian sisäpuoli, ja pienemmän ulkopuoli. Voit levittää öljyn rätillä tai pensselillä.

Kaada sekoitusastian pohjalle ensin vähintään mukillinen vettä, riippuen miten ison määrän betonia sekoitat. Vesi ämpärin pohjalla vähentää pöllyämistä. Sekoita betonijauhoa veteen, ja lisää vettä tarvittaessa. Massa on sopivaa kun teet siitä kämmenellesi pallon, pallo pysyy hetken kasassa mutta alkaa pian hiljalleen valumaan kämmeneltäsi.

Sitten itse työhön. Lappaa valmista betonimassaa isomman astian sisään, noin puoleen väliin. Paina pienempi astia keskelle massaa ja lisää pienemmän astian sisään painot. Painoa pitää olla ihan reilusti, mielellään koko pieni astia täynnä jottei pienempi astia lähde nousemaan. Naputtele lopuksi isompaa astiaa laidoista, hakkaile vaikka kämmenellä tai puutikulla. Naputtelemalla saat betonin pinnan tasaiseksi ja ilmakuplia pois työstä. Tämä on tosi tärkeä vaihe jotta pinta tasoittuu.

Lopuksi laita työ kuivumaan muovipussin/jätesäkin sisään pariksi päiväksi. Muovipussi auttaa siihen ettei työ kuivu liian nopeasti ja lähde halkeamaan. Tarvittaessa voit suihkutella työtä vesipullolla seuraavana päivänä. Työn pintaan saattaa kuitenkin nousta ihan selkeä kerros vettä, mutta se kuuluu asiaan ja kuivuu aikanaan. Silloin et myöskään tarvitse suihkuttelua.

Pienet työt saattavat kuivua päivässä, isot kahdessa. Liian kauaa ei myöskään kannata antaa työn kuivua jotta se irtoaa helpommin muotista. Suosittelen hiukan taipuvien muottien käyttöä jotta saat betonin helpommin irti muotista muottia taivuttelemalla. Lopuksi voit vielä tarvittaessa hioa työtä kivellä tai hiekkapaperilla.

Jos työ on isompi, kannattaa työn sisälle laittaa rautaverkkoa jottei työ halkea. Työvälineet voi puhdistaa vaikka sanomalehtipalloilla. Tämä oli mun mielestä kurssilla hyvä vinkki, vähän nimittäin hirvitti miten kaikki putsataan. Sanomalehdellä sai astiat ihmeen puhtaaksi, eikä betoni pääse tukkimaan putkia niinkuin vesipesulla altaassa olisi käynyt.

Vielä aion tosiaan kokeilla ainakin puutarha-askelmien tekoa. Olen myös haaveillut että teen askelmia raparperinlehtien muotoon. Luulen kuitenkin että kaikki betonityöt jää ensi kesään, nyt alkaa olla niin kiireistä ja kylmää jo. Betonitöitähän ei voi muuten pakkasessa kuivattaa. Valmiinahan ne säilyy kyllä hyvin pakkasellakin ulkona ja ovat kauniita vuodenajasta toiseen.

Toivottavasti ohjeet olivat edes hiukan selkeät ilman vaihekuviakin. Kysykää ihmeessä jos on kysyttävää, kyllä tässä vielä ehtii ennen talvea parit työt tehdä. Kurssillahan osa tekikin sukkahousuista myös sieniä ja kurpitsoja, ne olisi ihania nyt syksyllä. Saa myös kysyä muun tyylisistä betonitöistä jos haluaa tarkennusta miten joku tehdään, kerron mitä osaan.

-Henna-

 

Kommentit (1)
  1. Maalia betonitöihin - Koti asemalla
    23.9.2017, 22:00

    […] tuossa aiemmin betonitöiden ohjeen, ja nyt kun betonityöt on tehty, oli aika maalata ne myös. Tein kertakäyttömukeista näitä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *