Allerginen lapsi

Mä just totesin blogissakin vähän aikaa sitten, että aion keskittyä nyt syksyn vain töihin ja kodinhoitoon. No eikös tullut kuitenkin taas mutkia matkaan. Nyt kaksi viimeistä päivää olenkin hoitanut sairasta Nestoria ja ravannut lääkärin päivystyksessä ja apteekissa. Nestorille on nimittäin kehittynyt todella paha allerginen ihottuma. Paino sanoilla todella paha.

Kaikki alkoi oikeastaan jo ihan pienenä. Nestoria on aina kehuttu miten pojalla on ihanan punaiset posket. Kesät talvet, ihan aina, posket on kuin punaiset pyöreät omenat. Allergia-ajatusta on kyllä heitetty ilmaan, mutta koska muuta vaivaa ei tuntunut olevan, annettiin olla. Nestorilla on myös ollut atooppinen ihottuma joka talvi, mutta niin oli Mikilläkin pienenä. Ihottuma hoitui rasvaamalla ihoa eikä kehittynyt kovin pahaksi aiemmin. Mikilläkin se on mennyt iän myötä itsestään ohi. Viime talvenkin Nestorin iho oli vain pintakuiva, ei muuta. Paitsi ne söpöt punaiset posket.

Kunnes kevät tuli ja iho alkoikin pikkuhiljaa pahentua. Olin ihan ihmeissäni, yleensä kun ihottumat paranee kesällä. Meni touko-ja kesäkuu, iho huononi asteittain. Heinäkuussa iho lopulta meni todella huonoksi. Aivan karhea iho päästä varpaisiin, punaisia ja isoja turvonneita alueita ja hilseilyä. Kutinaa yötä päivää. Lopulta vihdoin päädyttin lääkäriin muutama viikko sitten. En tiedä miksei jo aiemmin. Se iho välillä lähti vähän parantumaan, ja jotenkin sitä ajatteli että ei lääkäri kuitenkaan mitään pysty tekemään. Silloin lääkäri kuitenkin määräsi antihistamiinia, voiteita reilusti ja verikokeisiin allergiatesteihin. Itse oma-alotteisesti jätettiin maito pois, ja iho hetkeksi paranikin hiukan.

vuosipäivä17 vuosipäivä16Eilen tilanne kuitenkin oli jo se, että Nestorin taipeet märki ja koko poika oli aivan punainen korppu. Nestori tärisi kuin kuumeessa, vaikka me muut hikoiltiin kuumuudesta. Poika halusi vain syliin ja oli ihan väsynyt. Eilen illalla tuli myös vihdoin odotettu puhelu, saimme labrakokeiden tulokset. Nestori on allerginen maidolle, vehnälle, soijalle, munalle, turskalle ja maapähkinälle. Just niille tuotteille joita tavallaan eniten käytetään.

Koko maanantai-ilta meni tunnemyrskyssä. Tuli helpotus että syy löytyi ja pääsemme nyt poikaa hoitamaan. Tuli ahdistus kaikista ruokamuutoksista. Tuli huono omatunto etten hoitanut asiaa aiemmin. Tuli suru Nestorin puolesta kun pojan herkut kielletään, kuten pähkinät, maito ja jäätelö. Miten selitän kaksivuotiaalle ettei niitä saa syödä?

Saimme pojalle uusia voiteita, kortisonivoidetta, antihistamiinia ja antibiootit. Sekä pikaisen lähetteen ihotautilääkärille jossa tutkitaan lisää asiaa. Lääkäri sanoi ettei ole 12 vuoden työuransa aikana nähnyt kuin kerran yhtä pahan ihottuman.

Tällaista puuhaa ja vaivaa meidän perheeseen nyt sitten tähän kohtaan. Kovasti toivon että nämä on allergioita jotka menee iän myötä ohi. Pahimmillaan niitä tulee lisää.

Nyt saa jakaa vinkkejä, ohjeita, mitä vaan, joilla me ja ehkä joku muukin saa apua. Allergiat kun ovat niin yleisiä nykyään. Kyllähän me tähänkin totutaan, kaikkeen ihminen tottuu. Täytyy vaan metsästää uusia reseptejä. Tänään jo syynäsin kaupassa leipien ja jogurttien ainesosaluetteloita. Onneksi nykyään löytyy paljon ruokajuttuja allergisille.

Postauksen kuvat on vanhoja kuvia Nestorista, joissain näkyy hyvin ne Nepan posket. En sentään viitsinyt postausta kuvittaa ihottumakuvilla, se ei olisi kovin kaunis näky…. Nyt kuitenkin kohti parempaa, ja se on iso helpotus!

-Henna-

Kommentit (23)
 1. No voi, miten ikävä tilanne. Toivottavasti saatte lisäapua ihotautilääkäriltä ja pyydä lähete ravitsemusterapeutille. Saatte paljon apua pojan oikean ruokavalion toteutukseen. Jos yhtään helpottaa, niin ruoka-aineallergiat yleensä paranevat iän myötä (poikkeuksia toki on tai jollekin ruoka-aineelle voi jäädä allergia, vaikka valtaosa häviäisi). Kannattaa miettiä nyt ruokia niin, että millä kyseisen allergisoivan korvaa. Esim. maidoksi kaura- tai riisijuoma. Viljoista kaura, riisi, maissi, tattari, hirssi, ruis. Naposteltavaksi pähkinöiden tilalle banaanilastut, kuivatut marjat jne. Rasvaksi kasvisöljy ja maidoton margariini. Loppujen lopuksi niitä sopivia yleensä löytyy ja vaihtoehtoja on nykyään hyvin saatavilla.
  Tsemppiä teille !

  1. hennaasemalta
   7.8.2017, 18:37

   Kiitos! Joo aika hyvin noita kaupan hyllyjä on nyt tullut syynättyä. Vaikeinta on mennä esim. ravintolaan, mutta kaikkeen tottuu.

  2. Meillä myös on juuri 3 täyttänyt poika viljattomalla ja maidotonkin jakso takana. Tekstisi kuulostaa todella tutulta ja toi osin kyyneleet silmiin, näyt käyvän läpi juuri samoja asioita kuin itsekin tässä vuoden mittaan. Lapsi juurikin ymmärtää sen, miten paljon olo paranee kun ei syö tiettyjä asioita, me äidit ja isät murehdimme turhaan sitä että suosikkiherkkuja ei saa syödä. Se ei haittaa ollenkaan enää kun poika sanoo että äiti, vatsa ei ole enää kipeä. Tai kun se puna ja rikkoutunut iho lakkaa vaivaamasta. Ihanasti olit teilläkin jutellut tuosta kutinasta ja hän sen ymmärtää ja arvostaa. Tsemppiä koko perheelle!

 2. Voi että, ei mikään kiva uutinen 🙁 vehnä ehkä pahin, sitä on niin monessa paikassa. Samoin muna, yllättävissä paikoissa kuten käsittääkseni esimerkiksi hattarassa. Onneksi nykyään paljon allergisille sopivia ruokia, vaikka monen ”perus”aineen allergian yhdistelmä vaikeuttaa niiden löytämistä. En valitettavasti osaa vinkata mitään, mutta nykyään kun on vegebuumi niin maidottomat ja munattomat ainakin löytyy suhteellisen helposti. Halusin vain myötätunnosta kommentoida vaikka auttaa en osaakaan ruokien suhteen. Toivotaan, että helpottaa/lähtee pois iän myötä. Tsemppiä teille! Toivottavasti Nestorille löytyy uusia herkkuja 🙂

  1. hennaasemalta
   7.8.2017, 18:38

   Kiitos kovasti myötätunnosta! Kyllä onneksi nykyään kaupoista löytyy paljon korvaavia tuotteita. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *