Ajanhallintaa

Voi apua, yli kuukausi edellisestä postauksesta…. Kääk… Jos joku nyt on sattunut mun blogia kaipaamaan, niin pahoittelut. Jotenkin vieläkin, mun työ-ja kotielämän yhteen sovittaminen on mulle haasteellista, ja blogi vaan sitten jää viimeiseksi tärkeimmäksi asiaksi.

Oonkin tässä TAAS pohtinut että mitä mä tämän suhteen teen, ja yleensäkin miten saisin elämäni paremmin järjestykseen. Ettei ihan kokoajan olisi sellainen olo että joku tärkeä asia on jatkuvasti tekemättä ja kaikki se kiire ei ahdistaisi.

Neuloen flow-tilaan

Itseasiassa tämän sunnuntain olen ihan flow-tiloissa neulonut. Aloitin eilen illalla yhden raidallisen neuleen tekemisen, ja tämä päivä on pääasiassa mennyt sohvalla istuen. Olen neulonut, juonut kahvia ja kuunnellut podcastia menestyjänaisista. Toisaalta ihan kiva välillä näinkin. Toki välillä työ on keskeynyt pakollisilla ruoanlaitoilla, lasten huomionhaulla, pyykkäyksellä, pihahommilla jne. Mutta muutoin olen neulonut pylly puuduksissa.

Tiedättekö kun raita-ja muissakin kirjoneuleissa on se ongelma, että haluaa vielä vähän katsoa miltä se seuraava väri, tai kuvio tai rivi näyttää. Vielä tämä rivi, vielä tämän värinen raita… ja ei vaan pysty lopettaa! Eilen aloitin ja tänään olen paidassa jo vyötärön puolivälissä.

No mutta, tällainen flow-tila tekee siinäkin mielessä hyvää, että olen tässä samalla pohdiskellut paljon juttuja. Ensinnäkin just blogia, ja tätä elämäni ajanhallintaa. Siis mähän käyn töissä vaan 4 päivää viikossa. Toki yrittämiseen mulla menee muulloinkin aikaa. Päivitän somea, käyn pakkaamassa tilauksia “vapaapäivinä”, vastailen meileihin jne. Mutta sen lisäksi iso aikasyöppö on mun elämässä todella vilkas 4-vuotias (ensi viikolla 5-vuotias!!!!!). Lapsi joka vilkkauden ja huomionhakuisuuden lisäksi on iässä, jossa jokainen roska, pahvilaatikko, muovipussi jne on suuri ja säästettävä aarre. Iässä jossa pahvilaatikot, majat ja askartelu on ihan ykköstä. Tuo on toki todella suloinen ikä, ja rakastan lapseni mielikuvitusta ja taiteellisia kykyjä. MUTTA.

Samalla se tarkoittaa sitä, että meidän koti on jäätävä kaatopaikka. Siis jäätävä. Ja mun inspiraatio katoaa täysin kaaoksen keskellä. Lisäksi mulla menee hitosti aikaa siihen jatkuvaan raivaamiseen, ja silti aina kun tuun töistä, kotona on tapahtunut räjähdys. Aina. Ja tuntuu että ne mun vapaapäivät mä raivaan, siivoan ja käyn kiukkuisen 4-vuotiaan kanssa maailman hitaimmin kaupassa. Joten tuntuu että mun elämä on vaan näitä kahta, töitä ja täyttä duunia 4-vuotiaan kanssa.

Siinä sitten jää kaikki muu kiva, josta oon ennen nauttinut, vähän sivuun. Kuten kodin sisustaminen, kuvien ottaminen ja bloggaaminen. Välillä kaipaan tosi lujaa niitä aikoja, kun olin kotona ja järjestelin ja laitoin kotia. Päiväuniaikaan kuvailin joka nurkkaa, ja vaihtelin tyynyjä ja asetelmia. Okei, nykyään saan tehdä sitä töissä, mutta olisi se tietty kiva töistä tulla siistiin ja seesteiseen kotiin. Kukapa siitä ei tykkäis.

Mun haasteet

Mun aikataulun haasteena on myös se, että aamuisin nukun pitkään ja iltaisin valvon myöhään, mutta en saa mitään järkevää aikaiseksi. Aamulla rynnin siis kiukkuisen 4-vuotiaan kanssa päiväkotiin, menen töihin ja illalla tuun myöhään kotiin klo 18.30. Hoidan lasten ja eläinten iltatoimet ja koomailen loppuillan puoleen yöhön sängyssä Netflixin ja neulomisen äärellä.

Siis joo, hyvät unet on mun henkireikä jotta jaksan tätä elämää. Introverttinä sosiaaliset tilanteet töissä on tosi kuormittavia, ja lisäksi työ ja tämä arjen pyöritys on mieletöntä aivotyötä. Organisointia, jne. Nyt kuitenkin olen tässä tänään päättänyt että opettelen nousemaan aamuisin tunnin aiemmin, jolloin se illan kaaos helpottaa aivan sairaasti. Olen myös tänään päättänyt että mun täytyy enemmän kalenteriin aikatauluttaa pieniäkin asioita. Heti kun tulee mieleen pienikin asia mikä pitäisi tehdä, kirjoitan sen heti ylös ja etsin sille asialle kalenterista ajan. Tai ohjaan homman miehelle, niin että se kanssa tekee sen, eikä vaan sano “joojoo, teen”.

Nyt kun suljen tämän blogin, listaan pitkästä aikaa asiat joista haluan kirjoittaa, ja varaan niille ajan kalenteriin. Koska kyllä mä haluan ehtiä tätä, ja kyllä mä koen että mulla on sanottavaa ja asioita joita haluan jakaa. Haluaisin myös tätä kautta fiilistellä esimerkiksi joulua, koska mä pelkään että tänä vuonna multa menee joulu yhtä totaalisesti ohi, kuin tämä syksy. (Siiis ihan oikeasti, kohta on jo marraskuu! Mihin meni syys-ja lokakuu?????)

Ajanhallintavinkit

Pari ajanhallintakikkaa olen myös oppinut. Ihan tosi paljon auttaa se, että sunnuntaina listaa ensi viikon ruoat, ja tekee kauppalistan. Olen myös muutaman viikon tilannut painavat kauppaostokset suoraan kotiin. Toinen asia on se, että ihan oikeasti hellittää. Kun ei kaikkeen pysty, niin ei pysty. Siksi varmaan ihan suosiolla siirsin blogin päästäni kuukaudeksi pois. Mulla menee niin paljon aikaa jo puotini somekanavien päivittämiseen, etten jaksa edes avata blogin somekanavia. Nyt kuitenkin inspistä taas tännekin löytyy, joten täällä ollaan!

Oi voi, mulla olisi niin paljon höpistävää, mutta laitan ne listaan ja palaan asiaan. Ensi viikolla kuitenkin ykkösohjelmana on Nestorin 5-vuotissynttärit, ja sitä seuraavalla Halloween. Sitten voi alkaakin fiilistelemään jo vähän joulua! <3

Mutta hei, onko sulla jotain ajanhallintakeinoja joita voisit jakaa? Olisi kiva kuulla vinkkejä, miten teillä selvitään arjen pyörityksestä?

Ihanaa uutta viikkoa!

-Henna-

sisustus varikas-sisustus
Kommentit (4)
 1. Moi! Kiitos kivasta blogista. Vaikken omista lapsia, samaistun silti tekstiin. Itse tykkään ulkoistaa monia asioita kiireen keskellä. Ruokakaupassa käynti autottomana henkilönä on usein raskasta, kun voi ostaa vain minkä jaksaa kantaa – siksi suosin ajoittain ruoka-ainesten tilaamista kotiin. On ihanaa, kun painavat maitotölkit ja kissanhiekat tulevat suoraan oveen eteen, ja vaikka kotiinkuljetus maksaa hieman, saman summan käytän helposti johonkin lehteen tai muuhun heräteostokseen…

  Nyt olen haaveillut myös siivouspalveluiden käytöstä, kun kotitalousvähennysten jälkeen ei summa ole kovin paha (riippuen tietysti asunnon koosta ja omista tuloista). Tosin toistaiseksi siihen ei ole varaa, mutta heti kun laskut hellittävät, kyllä siivooja kiinnostaa. Puhtaasta kodista saa kuitenkin niin paljon iloa ja energiaa.

  Tämmöset käytännön vinkit tuli mulla mieleen. Suosittelen molempia lämpimästi!

  Kivaa syksyä sulle.

  1. hennaasemalta
   20.10.2019, 23:36

   Kiitos, ja kiitos kommentista! Joo minäkin tilaan ajoittain viikon ruoat kotiin, juurikin koska mulla ei ole nyt autoa käytössä ja se kaupassakäynti on aika raskasta tuon nuoremman lapsen kanssa. Sekä aikaakin säästyy. Kauppahalli24:sta tilaan meille ruoat, ja sielä ei edes kotiinkuljetus maksa, jos pystyy tilaamaan kotiinkuljetuksen pidemmällä aikavälillä, esim klo 16-22 välillä.
   Meillä on ollut siivouspalvelu käytössä, noin kerran kuussa, ja voi että se oli ihanaa! Kun siivooja teki kunnon siivouksen kerran kuussa, oli muun ajan siivoaminen helpompaa. Tällä hetkellä meidän rahatilanne on kuitenkin niin huono, ettei tuohon ole mitään mahdollisuutta. Varsinkin kun asunto on sen verran iso, että hintaakin on jo melko paljon. Ehdottomasti kuitenkin tuo palvelu meille palaa, jos ja kun raha-asiat helpottaa.
   Olisi myös ihanaa tilata edes kerran siivooja tekemään vähän paremman joulusiivouksen. Katsotaan, saisiko tuohon jostain rahat kasaan.
   Hyvää syksyä sinnekin!

 2. Arja Vauhkonen
  21.10.2019, 13:19

  Ihanaa kun palasit!

  1. hennaasemalta
   22.10.2019, 00:54

   Oi kiitos! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *