Ekopesuaineet
Kirjoittelin tuossa viime viikolla ekologisesta pyykkihuollosta. Koska tarina alkoi rönsyilemään, ajattelin vielä erikseen kirjoittaa meidän pesuaineista, niin siivouksessa kuin hygieniassa.
Hiusten ja ihon pesussa olen itse käyttänyt jo kuukausia ekologista palashampoota ja palasaippuaa. Hoitoaineena käytän palahoitoainetta tai välillä etikkahuuhtelua. Nämä mulla käytössä ekologisuuden vuoksi, mutta myös koska tykkään miltä hiukset tuntuu niiden jäljiltä. Ensinnäkin pala-pesuaineet on pakattu yleensä pieneen pahvipakettiin, eli jätettä tulee paljon vähemmän. (Ne on muuten tosi helppo ottaa myös matkalle mukaan. Vie vähän tilaa eikä taatusti vuoda matkalaukkuun. ) Tämä jätteen määrä on jo tosi iso syy. En myöskään maksa siitä että pesuaine lennätetään jostain toiselta puolen maapalloa tänne mun suihkuun. Mikä on typerää myös siksi, että nestemäisissä pesuaineissa suurin ainesosa on vesi. Eli vettä lennätetään Suomeen. Fiksua. Lisäksi mua huolettaa mitä kaikkea meille tekee lotraaminen pesuaineilla joissa on ties mitä lisäaineita. Palapesuaineet joita käytän ovat kotimaisia, ja niitä ostamalla tuen kotimaisia yrittäjiä. Lisäksi niissä joita käytän, on ihan muutama luonnollinen ainesosa, ei mitään muuta.
Lisäksi mun hiukset voi paremmin kuin ikinä. Liukas ja ohut suomalainen hiuslaatuni iloitsee kun palashampoo jättää hiukset pehmeäksi ja paksuiksi eikä valu päätä pitkin muodottomana. Hiukseni ei rasvoitu enää niin nopeasti ja vuosien oikeasti paha takkuongelma on kadonnut. Eli vaikka hius tuntuu karheammalta, se ei enää tee hetkessä rastoja niskaani. Ekoshampoissa on muuten tosi paljon erilaisia merkkejä, ja niitä kannattaa vain kokeilla mikä omaan päähän sopii. Myös paikkakuntasi pesuvesi voi vaikuttaa palashampoon sopivuuteen. Mä itse aikoinaan kokeilin ensin Flow:n paloja, mutta ne ei sopinut mulle. Hiukset oli tahmeat pesusta toiseen, ja hetkeksi jo luovutinkin palashampoot. Kunnes ekopuoti Oranssin Oravan Erika opasti mulle muita merkkejä, ja ne vei mut mennessään. Yläkuvassa näkyvä Carita kosmetiikan vihreä savi-pala on mun uusin shampoo ja suosikki.
Hiukseni pesen vaahdottamalla shampoopalalla hiukset oikein kunnolla. Huuhdon hiukset vedellä, ja vaahdotan uudelleen. Kunnon vaahdotus on tärkeää jotta hiukset tulee puhtaaksi eivätkä jää tahmeaksi. Hiukset huuhdellaan hyvin vedellä. Lopuksi kaadan päähäni kannullisen tekemääni etikkaseosta, annan hetken vaikuttaa ja huuhtelen kevyesti pään.
Lisäksi käytän ekodeodoranttia ja osittain luonnonkosmetiikan meikkejä. Kasvojen ihonhoidossa jouduin palaamaan takaisin Dermalogican tuotteisiin koska mun kasvojen iho on niin huonossa kunnossa. Muutoin pyrin käyttämään ekoa. Kainalot ei haise eikä kastu enää niin pahasti kun ovat tottuneet ekodödöön ja ekodödö ei ole niin tymäkän tuoksuinen itsessäänkään. Se ei jätä myöskään raitoja eikä tarvitse kuivatella kainaloita ennen pukemista.
Ne jotka seuraa mun työjuttuja, eli Korson Aseman Puodin juttuja, on ehkä törmänneet myös mun yrittäjäkollegaan ekopuoti Oranssiin Oravaan ja puodin pitäjään Erikaan. Erika ystävällisesti lupautui pieneen haastatteluun. Kyselin Erikalta enemmän vinkkejä kodin siisteyteen, se maailma kun on minulle ekopuolella vielä vähän vieraampi.
Millainen palasaippua on paras käsitiskin pesuun?
”Mielestäni melkein mikä tahansa luonnonkosmeettinen palasaippua käy kunhan se ei ole ihan liian pehmeä ja hurjan rasvainen. Ns.siivoussaippuat eroavat ihonhoitoon tarkoitetuista saippuoista lähinnä siinä että ne eivät sisällä rasvaa eli voivat sen vuoksi toimia tehokkaampina rasvan irroittajina. Itse tykkään käsitiskissä kaikista eniten Carita Cosmetiikan suolasaippuasta. Päätin testata kaikki puotini valikoimassa olevat palasaippuat läpi myös tiskaamisen osalta. Suolasaippuaa kokeilin viimeisenä kun jotenkin sen sopivuus tiskaamisen tuntui hassulta. Mutta suola taitaakin toimia todellisena tehoaineena; rasvaiset paistinpannutkin puhdistuvat näppärästi. Itselläni kädet kuivuu helposti niin siksi mielelläni pidän käsitiskiaineena saippuan, mikä hellii myös käsiäni.”
Mitä pesuaineita käytät kodin puhtaanapidossa?
”Tiskitason ja lieden puhdistan myös usein sillä samalla palasaippualla sipaisemalla sitä tiskiharjaan tai sieneen. On minulla keittiössä myös valmis siivoussuihke, jota sitten käytän keittiönpöytään, kaapinoviin jne. Tosi ekot toki voivat jättää valmiit siivoussuihkeet kokonaan ostamatta; palasaippualla, etikalla ja soodalla pääsee pitkälle. Itse olen vain vähän laiska ja tykkään käyttää myös valmiita aineita. Tietenkin valitsen ekologiset siivoussuihkeet. Siivoussuihkeen voi tehdä itsekin. Nopein ja helpoin tapa on laimentaa pyykkietikkaa veteen ja etikasta tehonsa saava, hyväntuoksuinen siivoussuihke on valmis.”
Onko sinulle kodin siivouksessa tuttuja aineita sooda, etikka ja sitruuna? Olen itse kuullut että ne toimii hyvin siivouksessa, mutta en ole opetellut niiden käyttöä. Ainoastaan sitruunaa olen kerran kokeillut mikron pesuun. Sitruunan puolikasta kuumensin mikrossa tovin, ja sitten vain pyyhin pinnat helposti puhtaaksi.
”Etikkaa käytän kodinhoidossa paljon ja kuluu niitä isoja soodapurkkejakin tasaiseen tahtiin. Sitruunan käyttöä pitäisi varmaan opetella. Lavuaarin saatan välillä pestä sitruunalla jos minulla on jäänyt ruokakäytöstä sitruunaa yli. Vessanpesussa käytän soodaa, jonka päälle kaadan väkiviinaetikkaa. Siitä tulee kiva kuohu ja puhdastakin syntyy. Koska taloudessamme on kuitenkin kaksi poikaa ja vessoja saa pikapestä ihan koko ajan niin helposti kädenulottuvilla pidettävä valmis saniteettisuihke on minusta ihan sallittu arjen helpotus. Jatkuvassa pesuntarpeessa on se lohtu, että kun joutuu pesemään usein niin ei tarvetta niin tujuille aineille olekaan.”
Millä peset pyykit?
”Pyykit pesen pääsääntöisesti ”pyykkiraasteella” eli kookosrasvasta valmistetulla saippuaraasteella. Siinä on 0% rasvaa, joten pidän sitä pesukoneelle suht turvallisena kun rasvaa ei kerry putkistoon. Alhaisilla pesulämpötiloilla sulatan saippuaraasteen ensiksi kuumassa vedessä nestemäiseksi. Jos pyykit pesee saippuaraasteella niin väkiviinaetikan tai kunnollisen pyykkietikan käyttö huuhteluaineena on suotavaa. Etikka auttaa poistamaan saippuajäämät pyykistä ja koneesta. Juuri tällä hetkellä minulla on käytössä nestemäinen Mummi ja minä-pyykkiaine. Nestemäisen pyykkiaineen ostaminen ei ole hirveän ekologista, koska samalla ostat myös sen muovipullon ja iso osahan siitä nesteestä on ihan vettä minkä ostaminen pullotettuna on vähän hassua. Mutta täytyihän minun puotini uusi tuote testata ja olen kyllä tykännyt, nestemäisen pyykkiaineen käyttö on kivaa ja helppoa ja varmaan jatkossakin käytän nestemäistä silloin tällöin tuon pyykkiraasteen rinnalla. Netistä löytyy myös tosi mainioita ohjeita TSI-pyykkijauheisiin ja ajatuksenani on testailla jossain vaiheessa myös semmoista. Ajanpuute ja saamattomuus ovat vain vielä estäneet tarttumasta tuumasta toimeen ”
Sinulla kun on itselläsi todella pitkät, vaaleat ja upeat hiukset, miten hoidat ja peset niitä?
”Käytän hiustenpesussa ainoastaan palashampoota, en näe mitään järkeä enää edes kokeilla mitään nestemäistä shampoota kun palashampoot toimivat niin hyvin. Palashampooseen siirtymisen jälkeen hiustenpesuväliä on voinut jonkin verran pidentää ja hoitoaineen tarve on vähentynyt. Saan hiukseni selviksi jopa kokonaan ilman hoitoainettakin, mikä aiemmin nestemäisellä shampoolla pestessä olisi ollut mahdotonta. Pyrin kuitenkin joka pesulla käyttämään palahoitoainetta, jotta pitkät latvat eivät kuivuisi. Laitan hoitonainepalaa latvoihini jo ennen ensimmäistä shampoovaahdotusta tai sitten kahden vaahdotuksen välissä. Vaahdotan palashampoolla aina kahteen kertaan. Lähes aina laitan shampoopesun jälkeen hiuksiini omenaviinietikkahuuhteen. Eli laimennan noin muutaman ruokalusikallisen omenaviinietikkaa muutamaan desiin vettä ja kaadan sen päähäni. Annan vaikuttaa pienen hetken ja huuhdon pois. Omenaviinietikka toimii hoitoaineena sekä hiuksille että päänahalle. Minulla on luonnostaan näin vaaleat hiukset, mutta tuossa jokunen vuosi sitten koin, että hiusteni väri olisi jotenkin samentunut ja tummunut ja testailin myös sitruunavaalennusta ym.luonnonmukaisia kotikonsteja värin kirkastamiseksi. Nykyään hiusteni väri on taas luonnostaan kirkas ja uskoisin, että sekin johtuu tuosta omenaviinietikasta ja ehkäpä käyttämistäni palashampoista.”
Millä lapsesi peseytyy? Paras tuote lasten hiusten takuille?
”Meidän 11-vuotias, jolla on jo alkanut murrosikä, pesee kasvonsa iltaisin suolasaippualla. Hänellä on melko runsaasti finnejä, mutta asiaan on nyt saatu suolasaippualla helpotus. Pienemmille lapsille riittää käsien pesu palasaippualla, muuten iho pestään yleensä vain vedellä. Esikoinen pesee hiuksensa kaksi kertaa viikossa palashampoolla. Pienempien tukkaa ei pestä shampoolla edes joka viikko. Meidän kolmesta lapsesta kahdella on lyhyet hiukset, joten heillä ei takkuongelmia ole. Tyttären tukkaan käytän hoitoainepalaa, jolla tukka selviää helposti. Aiemmin meillä jouduttiin sekä minun että tytön hiuksiin lisäämään pesun jälkeen myös hiuksiin jätettävää suihkutettavaa hoitoainetta, mutta palashampooseen ja -hoitoaineeseen siirtymisen jälkeen hiukset selviävät pesun jälkeen vaivattomasti.”
Kiitos Erikalle! Erikalla on siis tällä hetkellä kiertävä ekopuoti sekä tuore verkkokauppa. Keskiviikkoisin hänet löytää yleensä mun puodilta ja syksyllähän Erika muuttaa meidän tiloihin kokonaan kahvilan ja mun seuraksi. Suosittelen kurkkaamaan verkkokaupan myös. Kauniita kuvia ja mahtavia tuotteita. Erika myös erittäin mielellään vastaa kysymyksiin ja kertoo tuotteista lisää. Erikan avulla olen itsekin saanut paljon tietoa ekotuotteista, ja häneltä yleensä ostankin shampoot, saippuat, ekodödöt, meikit ja ekoherkutkin.
-Henna-
*Kaksi viimeistä kuvaa Erika Hakoniemi/Oranssi Orava.
Hei! Mäkin käytän palashampoota. Mutta vaahdotan kylläkin vaan kerran. Olis kiva tietää miksi joka paikassa kehotetaan kahteen kertaan pesemään. Musta tulee puhdasta kerrallakin.
Muistaakseni Oranssin Oravan Erika selitti tämän jotenkin niin että eka kerta pesee hiukset, toinen hoitaa. Ei ole siis pakko vaahdottaa kahdesti, mutta se on suositus. 🙂