Za’atarilla maustettu kesäkurpitsa tahinikastikkeella

Kesäloman aikana hullaannuimme koko perhe za’atar mausteseokseen. Za’atar mausteseos on helppo valmistaa itse, tosin sumakkia saattaa olla hiukan vaikea löytää. Muut za’atar mausteseokseen tarvittavat ainekset löytyvät onneksi helposti. Za’atar mausteseoksesta taitaa olla yhtä monta variaatiota, kuin on kokkejakin. Za’atar mausteseosta tuli käytettyä aika moneen ruokaan kesäloman aikana ja tämän reseptin lisäksi maistui erinomaiselta mm. grillatun broilerin mausteena.

Tein kivimorttelissa tahnan valkosipulista, öljystä ja za’atar mausteseoksesta. Kivimortteli on muuten ainakin minulle ihan välttämätön keittiössä ja kivimortteli löytyykin kotoa sekä mökiltä. Kesäkurpitsa palat kierittelin maustetahnassa ja paistoin pannulla öljyssä. Annos viimeisteltiin tahini-jogurttikastikkeella. Tahini-jogurttikastike on niin hyvää, että voisin syödä sitä ihan pelkästään lusikalla. Parhaan lopputuloksen saa, kun jaksaa maistella tahini-jogurttikastiketta valmistaessa ja lisätä sitruunamehua tai suolaa tarpeen mukaan.

Kesäkurpitsaa on nyt runsaasti saatavilla, joten tätä taivaallista kesäkurpitsareseptiä on ehdottomasti kokeiltava. Kesälomalla maustoin samalla maustetahnalla kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleita ja paistamisen sijaan grillasimme viipaleet. Tarjolla oli tietysti samaa tahini-jogurttikastiketta.

Za'atarilla maustettu kesäkurpitsa tahinikastikkeella

Ainekset (4 annosta)

1 kpl
keskikokoinen kesäkurpitsa
2 rkl
oliiviöljyä
2 kpl
valkosipuli
1 rkl
öljyä paistamiseen
Za'atar mausteseos
2 rkl
sumakkia
2 rkl
kuivattua timjamia
2 rkl
kuivattua oreganoa
2 rkl
seesaminsiemeniä
1 rkl
merisuolaa
Tahini-jogurttikastike
200 g
turkkilaistajogurttia
1 rkl
tahinia
1 kpl
sitruunanmehu
1 tl
suolaa
1 tl
sumakkia
40 min
{
AKTIIVINEN 40 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

Valmista ensin za’atar mausteseos. Mittaa (kivi)mortteliin merisuola ja hierrä suola hienoksi.

Lisää mortteliin sumakki, timjami ja oregano. Hierrä mausteseosta hetki.

Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä. Lisää seesaminsiemenet mausteseokseen.

Säilytä za’atar mausteseosta tiiviissä lasipurkissa.

Valmista seuraavaksi maustetahna. Laita valkosipulinkynnet mortteliin ja hierrä tahnaksi.

Lisää mortteliin 3 rkl za’atar mausteseosta ja 2 rkl oliiviöljyä. Sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Leikkaa kesäkurpitsa 1 cm paksuisiksi viipaleiksi ja jaa viipaleet pienempiin osiin tarvittaessa (esim. jos käytät osan isosta kesäkurpitsasta).

Laita kesäkurpitsaviipaleet kulhoon ja sekoita maustetahna joukkoon.

Valmista tahini-jogurttikastike sekoittamalla kaikki ainekset hyvin keskenään. Tarkista tahini-jogurttikastikkeen maku ja lisää tarvittaessa sitruunamehua tai suolaa.

Anna tahini-jogurttikastikkeen maustua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia.

Kuumanna öljy pannulla ja paista kesäkurpitsaviipaleita molemmilta puolilta, kunnes kesäkurpitsaviipaleet ovat saaneet kunnolla väriä.

Tarjoile za’atarilla maustetut kesäkurpitsaviipaleet tahi-jogurttikastikkeen kera.

ruoka kasvisruoka
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *