Varhaiskaalisalaatti ja Isoäidin salaatinkastike
Valmistin mökillä varhaiskaalisalaattia grillattujen porsaankyljysten kera tarjottavaksi. Mökillä Kustavissa tulee väistämättä aina muisteltua lapsuuteni kesiä isovanhempien kanssa kyseisellä mökillä. Mieleen muistuu usein myös ruokia, joita isoäitini meille valmisti.
Yksi suosikkini isoäidin resepteistä oli keräsalaatin kera tarjottava salaatinkastike, johon tuli kermaa ja keitettyjä kananmunia. Pakkohan sitä oli heti kokeilla salaatinkastikkeen valmistusta. Isoäidin reseptiä en tähän hätään löytänyt, mutta kyllä tämä resepti suht hyvin vastasi alkuperäistä. Tosin isoäitini käytti taatusti itsetehtyä sinappia.
Keräsalaatin sijaan tarjoilin isoäidin salaatinkastikkeen varhaiskaalisalaatin kera. Varhaiskaalisalaatista tuli taivaallista ja makumatka lapsuuden kesiin oli herkullinen.
Varhaiskaalisalaatti ja Isoäidin salaatinkastike
Ainekset
- 600 g
- varhaiskaalia
- 2 kpl
- uusia punasipuleja
- 1 dl
- tuoretta tilliä hienonnettuna
- Isoäidin salaatinkastike
- 3 kpl
- keitettyjä kananmunia
- 1 dl
- kuohukermaa
- 1 tl
- sokeria
- ½ tl
- suolaa
- 1 tl
- väkiviinaetikkaa
- 0
- ripaus valkopippuria
- 1 tl
- Dijon-sinappia
- Muut ainesosat
Tee näin:
Poista varhaiskaalista huonot uloimmat lehdet. Puolita varhaiskaali ja poista kanta. Leikkaa varhaiskaali ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele varhaiskaalisuikaleet lävikössä.
Viipaloi punasipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna tuore tilli. Sekoita varhaiskaalisuikaleet, sipulit ja tilli hyvin keskenään kulhossa.
Valmista isoäidin salaatinkastike. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Kuori keitettyt kananmunat ja erottele keltuaiset valkuaisista. Muussaa ketuaiset haarukalla tahnaksi ja sekoita kermavaahdon joukkoon. Lisää kermavaahtoon dijon-sinappi, etikka, sokeri, suola ja valkopippuri. Sekoita hyvin. Kuutioi valkuaiset ja sekoita kastikkeen joukkoon. Jos kastikkeesta tulee liian paksua voit ohentaa kastiketta 1-2 rkl kermaa.
Sekoita isoäidin salaatinkastike varhaiskaalisalaattin joukkoon ja anna varhaiskaalisalaatin maustua jääkaapissa vähintään 15 min. ennen tarjoilua.