Urajärven Kartano

Isäni suku on kotoisin Urajärveltä ja suvun mailla sijaitsee myös vanhempieni mökki. Urajärvenkylän suurin nähtävyys on ehdottomasti Urajärven kartano. Kartanossa toteutettiin muutama vuosi sitten täydellinen restaurointi. Viime vuonna museovirasto päätti kuitenkin sulkea Urajärven kartanon säästötoimenpiteiden seurauksena.

Kartanon museotoiminnan turvaamiseksi perustettiin Urajärven kartanon ystävät yhdistys, joka on mahdollistanut kartanon pitämisen avoinna kesäaikaan. Aivan mahtavaa talkoohenkeä löytyy Urajärven kylältä ja joka vuotinen kesäretkikohteemme on saatu pidettyä auki. Yhdistyksen toimintaa voi tukea liittymällä Urajärven Kartanon Ystäviin.

Urajärven kartano on hieno kesäretkikohde, jota voin suositella lämpimästi. Urajärven kartano on pienen matkan päässä nelostieltä Vierumäen liittymästä, joten ohikulkumatkallakin kannattaa pistäytyä. Kartano on avoinna 1.6.-31.8. TI-SU 11.00-17.00. Opastukset alkavat tasatunnein, ensimmäinen alkaen 11.00, viimeinen alkaen 16.00. Kartanoon voi tutustua ainoastaa ohjatuilla kierroksilla.

Asikkalassa Urajärven rannalla sijaitseva Urajärven kartano kuului 250 vuotta aateliselle von Heideman -suvulle. Viimeiset suvun edustajat kartanossa olivat naimattomat sisarukset Lilly (1849 – 1917) ja Hugo (1851 – 1915) von Heideman. He testamenttasivat kotikartanonsa irtaimistoineen ylläpidettäväksi museona kuolemansa jälkeen. Urajärven kartano onkin ainut kartano suomessa, jossa irtaimisto on säilynyt sellaisenaan ja museoon ei ole tuotu esineistöä muualta.

Kartonokierroksella pääsee ihailemaan kauniita esineitä ja kauniisti sisustettuja huoneita. Samalla pääsette kuuleemaan jännittävän kummitustarinan. Pitäähän sitä jokaisessa kartanossa olla vähintään yksi kummitus. Elisabeth Aho on kirjoittanut historiallisia romaaneja Urajärvenkartanosta, joihin kannattaa tutustua ennen vierailua. Romaanit ovat: Valkea kuin uni 2000, Lilly 2002 ja Kartanon tiellä 2006.

Kartanon pihapiirissä toimii myös museokahvila, jossa pääsee usein maistamaan herkullista Rouva Döllen kakkua. Kartanosta voi ostaa mukaan Urajärven kartanon keittokirjan, josta löytyy myös tämä herkullinen resepti.

 

 

Kartanokierroksen lisäksi kannattaa ehdottomasti tutustua myös kartanon puistoon. Puistosta löytyy mm. varmasti lapsia ihastuttava tonttula. Kartanolla on myös muutaman kilometrin maisemapolut, joita pitkin pääset vierailemaan mm. kartanon viimeisen isännän Hugon rakennuttamassa Valhallassa. Valhallasta aukeaa mahtavat näkymät Urajärvelle.

Kartanolla toimii myös kesäteatteri, jossa pääsee aidossa ympäristössä nauttimaan näytelmästä Kartanonherra ja kilpineito. Kesäteatteri on saanut paljon kiitosta ja ennokkoliput myytiin nopeasti loppuun. Onneksi kaikkiin näytöksiin on kuitenkin saatavilla lippuja lippukassalta ennen esitystä. Tämän kesän viimeiset näytökset ovat torstaina 21.7. klo 17.00 ja lauantaina 23.7. klo 13.00 & 17.00.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *