Suolainen lounaspuuro

Kaupallinen yhteistyö: Arla

Kylminä talvipäivinä kaipaa usein lämmikettä ja lounaalla maistuu poikkeuksetta ainakin itselleni lämminruoka. Pakkasessa kylmenneet varpaat ja sormet lämmittää tehokkaasti puuro. Täyteläinen puuro, joka on keitetty luomu täysmaitoon, on lohturuokaa parhaimmillaan. Puuro sopii hyvin myös nautittavaksi lounaalla ja maailmalla suolaiset lounaspuurot ovat olleet jo muutaman vuoden suosiossa. Sain kokeiltavaksi Arlan luomu täysmaitoa ja päätin heti kokeilla suolaisen lounaspuuron valmistusta.

Valmistin suolaisen lounaspuuron keittämällä täysjyvä luomu kaurahiutaleet Arlan luomu täysmaitoon. Kun puuron keittää täysmaitoon veden sijaan on lopputuloksena ihanan täyteläinen puuro, joka sopii mainiosti lounaaksi.

Suomen ostetuin yksittäinen luomutuote on luomumaito. Maidon osuus on noin 15 % Suomen koko luomumyynnistä. Suomen Arlan luomumaidon tuottavat suomalaiset luomutuottajat. Arlan luomumaitovalikoimasta löytyvät täysmaidon lisäksi rasvaton maito, kevytmaito, rasvaton piimä ja kuohukerma.

Luomumaitoja on prosessoitu vähemmän kuin muita maitoja. Luomumaidot on pastöroitu, mutta maitoon ei ole lisätty D -vitamiinia ja maitoa ei ole homogenoitu. Homogenointi tarkoittaa sitä, että maitorasva pilkotaan mekaanisesti pienemmäksi. Luomu täysmaito eroaa vielä muista luomu maidoista, niin ettei sen rasvaa ole vakioitu vaan rasvapitoisuus vaihtelee luonnollisesti vuodenaikojen mukaan 3,8 – 4,4 % välillä. Luomu täysmaito on siis kunnon vanhanajan maitoa luonnollisessa muodossaan, mutta turvallisesti pastöroitu.

Arlan luomu täysmaitoon keitetystä suolaisesta lounaspuurosta tekee erityisen herkullisen, kun siihen lisätään raastettua parmesaania. Trendikkäiden kulhoruokien tapaan suolainen lounaspuuro kasataan kulhoon. Kulhon pohjalle laitetaan täyteläistä ja herkullista maitoon keitettyä puuroa ja kulhon pinnalle lisätään omia suosikkitäytteitä. Vain mielikuvitus on rajana täytevariaatioita miettiessä.

Tällä kertaa valmistin herkkusieni- ja avokadotäytteet. Herkkusienet viipaloin ja paistoin pannulla sipulin kera. Tuoretta timjamia käytin maustamiseen. Puurokulho viimeisteltiin rucolan versoilla ja raastetulla parmesaanilla. Toiseen puurokulhoon tuli avokadon lisäksi keitettyä kananmunaa, paistettua pekonia ja silmusalaattia. Avokado-puurokulho oli lasten suosikki, mutta miehen kanssa emme osanneet suosikkia valita niin herkullisia molemmat puurokulhot olivat.

Suolainen lounaspuuro yllätti todella positiivisesti. Luomu täysmaitoon keitetty puuro oli ihanan täyteläistä ja herkulliset täytteet viimeistelivät annoksen. Suolainen puuro löysi paikkansa perheemme luottoreseptien joukosta. Puurokulho sopii taatusti tarjottavaksi myös viikonloppuna brunssilla.

 

Suolainen lounaspuuro

Ainekset

1 l
Arla luomu täysmaitoa
4 dl
täysjyvä luomu kaurahiutaleita
1 tl
suolaa
1 dl
parmesania raastettuna
Herkkusienitäyte
200 g
tuoreita herkkusieniä (ruskeita)
1 kpl
sipuli kuutioituna
1 kpl
valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 rkl
oliiviöljyä paistamiseen
1 rkl
tuoreita timjamin lehtiä
0
suolaa ja mustapippuria myllystä
30 g
Mimis rucolan versoja
Avokadotäyte
2 kpl
avokadoa
4 kpl
kananmunia
8 kpl
pekoni viipaleita
110 g
silmusalaattia
Tarjoiluun
½ dl
parmesaania raastettuna
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuumenna luomu täysmaito kiehuvaksi pinnoitetussa kattilassa. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet. Keitä hiljalleen 10 minuutin ajan samalla sekoittaen. Mausta puuro suolalla ja parmesan raasteella.

Valmista herkkusienitäyte. Kuori ja kuutioi sipuli. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi. Viipaloi herkkusienet. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja lisää viipaloidut herkkusienet pannulle. Paista herkkusieniä muutaman minuutin ajan. Lisää sipuli ja paista vielä muutama minuutti. Lisää pannulle valkosipuli ja paista vielä minuutin ajan. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Huuhtele rucolan versot.

Valmista avokadotäyte. Keitä kananmunia vedessä 8 minuuttia.  Paista pekonit rapeaksi pannulla ja nosta valumaan talouspaperin päälle. Puolita avokadot ja poista kivi. Irroita avokado kuoresta ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele silmusalaatti hyvin. Kuori kananmunat ja puolita ne.

Kokoa annokset laittamalla suolaista puuroa kulhojen pohjalle.

Herkkusieni-puurokulhoihin asettele kulhon pinnalle herkkusienitäytettä ja rucolan versoja. Viimeistele annos parmesan raasteella.

Avokado-puurokulhoihin asettele kulhon pinnalle avokadoviipaleita, kananmunan puolikkaat, pekonia ja silmusalaattia. Viimeistele annos parmesan raasteella.

Nautitaan heti.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *