Raparpekoni 2.0
Viime kesän grillaushitti taisi olla raparpekoni, jonka kehitti Tiirikkalan keittiömestari Pasi Kuronen. Pekoniin käärityn raparperin grillaus jäi silloin itseltä kokeilematta, mutta nyt kun bongasin raparperia kaupasta päätin heti kokeilla reseptiä.
Resepti muuttui hieman matkalla ja käärin sokeroidut raparperit pekonin sijaan savustettuun ilmakuivattuun kinkkuun. Raparpekonit (vai pitäisikö näitä nyt sitten kutsua raparkinkuiksi?) tarjoilin alkupaloiksi salaattipediltä savupaprika-aiolin kera.
Suhtauduin hiukan epäileväisesti tähän somessa hypetettyyn reseptiin, mutta ei voi muuta kuin liittyä ylistäjien seuraan. Raparpekonin kera olisi taatusti sopinut hyvin auradippi, makuyhdistelmää täytyy kyllä kokeilla. Ensi kerralla täytyy vaan myös tuplata raparpekoni resepti.
Raparpekoni
Ainekset
- 250 g
- raparperia
- 100 g
- savustettua ilmakuivattua kinkkua (schwarzwaldin kinkkua)
- 1½ rkl
- tummaa muscovadosokeria
- 0
- mustapippuria ja suolaa myllystä
- Savupaprika-aioli
- 1 kpl
- kananmuna
- 2 dl
- rypsiöljyä
- 2 rkl
- sitruuna mehua
- 2 kpl
- valkosipulin kynttä murskattuna
- ½ tl
- savustettua paprikajauhetta
- ½ tl
- suolaa
- Tarjoiluun
- 0
- salaattia
- Muut ainesosat
Tee näin:
Kuori raparperit ja leikkaa noin 10cm pitkiksi paloiksi. Käytä tähän ohuita raparpereitä, tarvittaessa puolita raparperi myös pituussuunnassa.
Hiero sokeri raparperien pintaan. Kääri ilmakuivattu kinkku tiukasta raparperien ympärille.
Valmista savupaprika-aioli mittaamalla kaikki ainekset korkeaan ja kapeaan kulhoon (esim. sauvasekoittimen mukana tullut kulho). Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hitaasti ylöspäin kun majoneesi valmistuu. Nosta jääkaappiin maustumaan noin 15min ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita.
Grillaa raparpereita kunnes ilmakuivattu kinkku on rapeaa ja raparperi on pehmeää. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoile raparpekonit salaatin ja savupaprika-aiolin kera.