Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Poropaimenen piiras

width=”520″ height=”781″>

Saamme joka vuosi isältäni joululahjaksi puolikkaan poron. Paloiteltu poro tulee Kemijärveltä matkahuollon kylmäkuljetuksella. Poroa on tilattu vuosittain lapsuuden perheeseeni jo 90 -luvulla. Jos vain tilaa pakkasesta löytyy voin suositella lämpimästi. Poro on erityisesti lastemme suosiossa.

width=”536″ height=”804″>

Olen huomannut, että ylikypsäksi valmistettu liha maistuu lapsille erinomaisesti. Poron soppalihat valmistin siis pitkään hauduttaen erityisen mureiksi. Tähän piiraaseen voi myös hyvin käyttää poronkäristystä, jota on paremmin saatavilla. Käristyslihat lisätään pannuun pekonin jälkeen ja paistetaan kypsiksi. Kastikketta kannattaa tässä tapauksessa hauduttaa pidempään, vähintään tunti.

Poron kanssa piiraaseen laitoin porkkanaa ja uutta suosikkiani juuripersilijaa. Suosittelen kokeilemaan juuripersilijaa, mutta jos sitä ei löydy voi sen hyvin korvata palsternakalla.

width=”544″ height=”815″>

Paras muussi syntyy ehdottomasti puikuloista ja ei tätä reseptiä olisi voinut nimetä Poropaimenen piiraksi, jos olisi käyttänyt muussin jotain muuta perunaa. Kotimaisemman poropaimenen piiraasta saat vaihtamalla parmesanin mustaleima emmentaaliin.

Poropaimenen piiras

Ainekset

Ylikypsä poro
1 kg
luisia poron soppalihoja
1 kpl
porkkana
1 kpl
sipuli
6 dl
riistalientä
0
mustapippuria
0
suolaa
Poronlihakastike
170 g
pekonia
400 g
ylikypsää poroa (voit korvata poronkäristyksellä)
1 kpl
sipuli
3 kpl
porkkana
2 kpl
juuripersilija
2 kpl
valkosipulin kynsi
5 dl
poron haudutuslientä (tai riistalientä)
2 tl
kuivattua timjamia
0
mustapippuria myllystä
0
suolaa
Perunamuussi
1 kg
puikuloita
2 rkl
voita
2 dl
maitoa
1 dl
parmesaania raastettuna (tai muuta voimakasta juustoa)
0
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Laita poron soppalihat pataan. Pese porkkana ja paloittele, lisää pataan. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi, lisää pataan. Kaada pataan kuuma riistaliemi. Mausta ja laita kansi tiukasti päälle. Nosta uuniin 125 asteeseen ja anna hautua noin 5 tuntia. Nosta patadasta lihat jäähtymään lautaselle. Siivilöi lihaliemi. Riivi liha irti luista säikeiksi.

Kuori sipuli, valkosipulin kynnet, porkkanat ja juuripersilija. Kuutioi sipuli, porkkana ja juuripersilija. Hienonna valkosipulin kynnet. Kuutioi pekoni. Paista pekoni rapeaksi pannulla. Lisää sipuli ja kuullota hetki. Lisää loput kasvikset ja paista vielä hetki. Lisää ylikypsä poronliha ja paista hetki. Lisää liemi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua miedolla lämmöllä 45 minuuttia.

Kuori puikulat ja pilko ne. Keitä kypsiksi suolatussa vedessä. Kaada keitinvesi pois. Lisää kattilaan voi ja lämmin maito, muussaa muussiksi. Lisää muussiin puolen parmesan raasteesta ja mausta suolalla. Voitele uunivuoka ja kaada porokastike vuokaan. Levitä muussi porokastikkeen päälle. Ripottele loput parmesaan raasteesta muussin pinnalle. Paista 225 asteessa kunnes pinta on saanut kullankeltaisen värin noin 15 minuuttia.

Kommentit (4)

  1. Pipsaa

    Onpa mahtava ja arvokas joululahja! Tämä vaikuttaa sellaiselta projektiruoalta, jonka tekemiseen pitää vähän nähdä eri vaiheiden takia vaivaa ja antaa aikaa, mutta lopputulos on varmasti hyvinkin vaivan väärti 🙂

  2. sari kalliomäki

    Taas on kyllä niin herkullisen kuuloinen ohje ja hiukan erilainen. Pitää testata, mahtaisikohan sopia joku muu liha? Tosin taitaa poroakin löytää, jos hiukan näkee vaivaa. Aika mahtavaa, että saatte tuollaisen lahjan, siitä voi nauttia useampaan kertaan.

  3. Minna_A

    Ruokabloggaajan mielestä ihan paras joululahja :). Soppalihat voi korvata poronkäristyksellä. Meillä sitä tuntuu suht hyvin olevan tarjolla.

  4. Minna_A

    Ehdottomasti viikonloppu ruoka. Viikonloppuna voi hyvin hauduttaa hitaasti uunissa sillä aikaa kun on ulkona lumesta nauttimassa ja jaksaa nähdä hiukan enemmän vaivaa kuin arkena :).

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *