Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Pääsiäisateria: Grillattu lampaan ulkofile ja granaattiomena-couscous

style=”width: 730px; height: 1094px;”>

Viime viikonloppuna valmistimme mökillä aterian, joka sopii erinomaisesti pääsiäisateriaksi. Lammas/karitsa on meillä koko perheen suosiossa. Lapset olivatkin innoissaan kun kerroin valmistavani grillattua lampaan ulkofilettä ja myös toista heidän suosikkiaan eli couscousia granaattiomenalla. Lampaan ulkofilettä marinoin kahdella tapaa. Tulisempaan marinaadiin käytin harissatahnaa ja miedompi marinadi syntyi ras el hanout mausteseoksesta.

Harissa on chilitahnaa, jota löytää hyvin varustetuista ruokakaupoista. Tahnan voi toki valmistaa itsekkin vaikka Kokit ja Potit -blogin ohjeen mukaan. Ras el hanout mausteseosta löytyy etnisistä kaupoista ja myös punnitse ja säästä liikkeistä. Ohje mausteseoksen valmistamiseen löytyy Herkkusuun lautasella -blogista. Yritimme miehen kanssa päättää kumpi marinadeista oli onnistuneempi, mutta tehtävä osoittautui mahdottomaksi. Molemmat marinadit sopivat niin hyvin lampaan lihaa maustamaan. Lapsista pienimmät tykkäsit miedommasta ras el hanout marinadista, mutta yllätykseksemme ekaluokkalainen ihastui tuliseen harissamarinaadiin.

style=”width: 730px; height: 1094px;”>

Ras el hanout ja harissa tulevat molemmat pohjois-afrikasta Tunisiasta, joten couscous oli itsestään selvä valinta grillatun lampaan ulkofileen kera nautittavaksi. Couscous on mökkikeittiössämme usein valmistettu lisäke nopeuden ja helppouden tähden. Lasten suosikkicouscous pitää sisällään granaattiomenan siemeniä, pistaasipähkinöitä ja fetaa tuoreen mintun ja lehtipersilijan kera.

Grillasimme myös kesäkurpitsaa, munakoisoa ja kokonaisia suippopaprikoita. Ripottelin vain öljyä pintaan ja grillaajamestari eli mieheni maustoi kasvikset suolalla ja pippurilla. Annoksen kruunasi harissa-jogurttikastike, jota käytettiin myös lämpimän lehtikaalisalaatin kastikkeena. Illallinen oli erittäin onnistunut kokonaisuus ja maistui erinomaisesti koko perheelle.

style=”width: 730px; height: 1095px;”>

Grillattua lampaan ulkofilettä ja granaattiomena-couscousia

Ainekset

Grillatut lampaan ulkofileet
1 kg
lampaan ulkofilettä
1 rkl
harissaa
1 rkl
ras el hanout mausteseosta
3 rkl
rypsiöljyä
Granaattiomena-couscousia
3 dl
couscousia
½ kpl
sitruunan mehu
½ dl
neitsyt oliiviöljyä
0
tuoretta lehtipersilijaa hienonnettuna (ruukullinen)
0
tuoretta minttua hienonnettuan (ruukullinen)
1 kpl
granaattiomena
200 g
fetaa
1½ dl
kuorittuja pistaaseja
Harissa-jogurttikastike
1½ dl
turkkilaista jogurttia
½ kpl
sitruunan mehu
2 tl
harissaa
0
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Aloita marinoimalla lampaan ulkofileet. Valmista ensimmäinen marinadi sekoittamalla harissatahna ja ruokalusikallinen öljyä, mausta ripauksella suolaa. Laita puolet lampaan ulkofieleistä (500g) pakastepussiin. Lisää harissa marinadi pussiin ja hiero marinadi kunnolla lampaan ulkofileen pintaan. Valmista toinen marinadi sekoittamalla ras el hanout mausteseos ja 2 rkl öljyä. Laita puolet lampaan ulkofileistä (500g) pakastepussiin. Kaada marinadi pussiin ja hiero kunnolla lihan pintaan. Anna maustua kahden tunnin ajan.

Valmista harissa-jogurttikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään kulhossa. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan.

Grillaa lampaan ulkofilettä grillissä molemmilta puolilta haluttuun kypsyysasteeseen (meillä noin 4 minuuttia kummaltakin puolelta). Kääri folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Viipaloi lampaan ulkofileet.

Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita couscous haarukalla ilmavaksi ja lisää joukkoon sitruunamehu sekä oliiviöljy. Halkaise granaattiomena ja irroita siemenet, lisää couscousin joukkoon. Lisää myös hienonnetut yrtit ja pistaasipähkinät. Murustele feta joukkoon ja sekoita hyvin. Herkuttele!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *