Luumupitko
Luumupitkoa leivoin ensimmäistä kertaa 8. luokalla kotitauloustunnilla. Luumupitko oli niin herkullista, että kirjasin reseptin omaan reseptivihkooni. Siitä asti luumupitkoa on tullut leivottua miltei joka joulu taatelikakun ja pipareiden lisäksi.
Tänä jouluna jouluvalmistelut on jäänyt suorastaan tekemättä. En aio ottaa asiasta stressiä, tulee se joulu ilman suuria valmisteluitakin. Pääasia ainakin itselleni on perheen yhdessäolo.
Oikein hyvää joulua!
Luumupitko
Ainekset
- 5 dl
- maitoa
- 50 g
- tuorehiivaa
- 1 kpl
- kananmuna
- 1 tl
- suolaa
- 2 dl
- sokeria
- 1 rkl
- kardemummaa
- n, 14 dl
- puolikarkeita vehnäjauhoja
- 200 g
- voita
- Täyte
- 600 g
- luumumarmeladia (2 purkkia)
- Voiteluun
- Pinnalle
- 0
- raesokeria
- Muut ainesosat
Tee näin:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita joukkoon myös muna, sokeri, suola ja kardemumma.
Lisää jauhot vähitellen taikinaa ja alusta taikina hyvin. Vaivaa lopuksi joukkoon pehmeä kuutioitu voi. Vaivaa taikinaa kunnes se on tasaista ja irtoaa kulhosta.
Anna taikinan kohota leivinliinan alla 45 minuuttia. Vaivaa taikinaa ja jaa taikina neljään yhtä suureen osaan.
Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä puolet yhdestä luumumarmelaadi purkista tasaisesti taikinalevylle. Kääri taikina rullalle pitkältä reunalta.
Nosta taikinarulla leivinpaperilla peitetylle pellille. Leikkaa keittiösaksilla viiltoja taikinarullaan muutaman sentin välein niin, että viillot osuvat miltei pohjaan asti. Siirrä joka toinen viilto oikealle ja joka toinen vasemmalle.
Vaihtoehtoisesti voit tehdä perinteisen pitkon leivittämällä luumuhillon taikinalevyn keskelle ja leikkaamalla sivuille viistoon 2cm paksuisia suikaleita. Nosta suikaleet vuorotellen pitkon keskelle.
Voitele pitkot kananmunalla ja ripottele raesokeria pinnalle. Paista 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.