Lihaton Lokakuu
height=”1020″ width=”680″>
Lihaton Lokakuu on jo Tipattomaan Tammikuuhun verrattava kansanliike. Itse en ole lihattomaan lokakuuhun aiemmin osallistunut, tipattomaan tammikuuhun on tosin nuoruudessa tullut osallistuttua. Uudet ruokasuositukset ovat olleet syksyn aikan median huomion kohteena. Lihan osuutta ruokavaliossa on suositeltu vähenettävän ja kalan sekä kasvisten määrää lisättävän.
Itse olen ollut pitkään sitä mieltä, että perheessämmä syödään aivan liikaa lihaa. Ruukavuosien keskellä kaupasta on tuttua ja turvallista valita jauhelihapaketti, josta pystyy kädenkäänteessä valmistamaan perheelle työpäivän jälkeen päivällistä. Kala ja äyriäiset ovat tämän lisäksi poissa ruokavaliostamme voimakkaiden allergioiden takia.
Päätimme tällä kertaa osallistua koko perhe lihattomaan lokakuuhun. Itse aion syödä pelkästään kasvisruokia lokakuun aikan. Mies sekä lapset syövät arkisin päivälliseksi kasvisruokia lokakuun aikana. Osallistumisen tavoitteena on tehdä kasviruokaresepteistä niitä tuttuja ja turvallisia reseptejä, joita tulisi arkena useammin tehtyä ja tietysti myös vähentää perheen lihankulutuksen määrää.
Tällä viikolla yritimme kertoa asiasta lapsille (olisi kannattunut jättää kertomattaa).
Tokaluokkalainen tokaisi, että onneksi on viikkorahoja säästössä pakastepizzojen ostoa varten. Eskarilainen kysyi huolissaan ovatko juurekset kasviksia. Neljä vuotiast tiedusteli huolestuneena saako hän syödä perunaa lokakuussa ja huojentunut ilme kyllä -vastauksen jälkeen olisi ollut valokuvan arvoinen.
Koko keskustelun kruunasi kuitenkin seuraava sananvaihto eskarilaisen kanssa:
– Äiti
-Niin?
-Onko syysloma lokakuussa?
-On
-Ja me mennään silloin mummin ja papan luokse? Te olette isin kanssa töissä?
-Kyllä
– Eihän mummi tiedä tästä lihattomasta lokakuusta?
– Ei
pitkä tauko
– Ethän kerro?
Hieman täytyi taas treenata pokeri-ilmettä. Lupasin olla kertomatta mummille ja eskarilainen huojentui kun hänelle selvisi, että lempiarkiruoka porkkanasosekeitto on kasvisruoka. Marraskuussa lupaan tehdä miten meni niinkuin omasta mielestä postauksen omasta ja perheeni kokemuksesta. Lihaton lokakuu aloitettiin maukkaalla kurpitsacurrylla.
height=”1053″ width=”702″>
Kurpitsacurry
Ainekset
- 1 kpl
- myskikurpitsa (noin 1,3 kg)
- 2 kpl
- sipulia
- 2 kpl
- valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 2 tl
- mietoa currytahnaa (tuplaa määrä jos haluat tulista currya)
- 4 dl
- kookosmaitoa purkissa
- 2 dl
- kasvislientä
- 1 rkl
- tuoretta inkivääriä raastettuna
- 0
- öljyä paistamiseen
- Paahdetut kikherneet
- 400 g
- säilyke kikherneitä
- 1 tl
- mietoa currytahnaa
- 1 rkl
- öljyä
- 0
- suolaa
- Tarjoiluun
- 0
- keitettyä riisiä
- 0
- pikkelöityä valkosipulia
- Muut ainesosat
Tee näin:
Aloita valmistamalla paahdetut kikherneet. Valuta kikherneet hyvin. Sekoita currytahna, öljy ja suola. Lisää kikherneiden joukkoon maustetahna, sekoita hyvin. Levitä kikherneet leivinpaperilla peitetylle pellille. Paahda uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kikherneet ovat rapeita.
Kuori kurpitsa ja halkaise se. Poista siemenet ja ota siemenet ihmeessä talteen paahtamista varten. Kuutioi myskikurpitsa sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Kuori ja kuutioi sipulit. Kuori ja kuurioi valkosipulin kynnet. Kuori ja raasta tuore inkivääri.
Kuumenna padassa tilkka öljyä. Lisää currytahna ja kuullota hetki. Tuplaa reseptissä currytahnan määrä, jos haluat tulista currya. Lisää kuutioitu sipuli ja kuullota vielä muutama minuutti. Lisää kuutioitu kurpitsa ja jatka kuullottamista vielä muutama minuutti. Lisää hienonnettu valkosipuli ja raastettu inkivääri, kuullota hetki.
Lisää pataan kookosmaito ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua keskilämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes kurpitsa on kypsää.
Tarjoa curry keitetyn riisin ja pikkelöidyn valkosipulin kera.