Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Lasten kasvattamat maissit päätyivät lautaselle

Lapsilla on nyt muutamana kesänä ollut omat kasvatuslaatikot pihalla. Lapset ovat saaneet ihmetellä siemenen matkaa kasviksi ja viimein sadoksi pöytään asti. Innokkaat apulaiset ovat keskittäneet kastelu ja muut puutarhuri puuhansa omiin kasvatuslaatikoihinsa, niin minun kasvimaani on saanut olla rauhassa. Tunnustetaan nyt, että idea lasten omiin kasvatuslaatikoihin lähti siitä, että minun hartaasti vaalima cavalo nero -lehtikaalin taimi päätyi muutama vuosi sitten hiekkakakkua koristamaan.

Tänä kesänä kasvimaani on ollut miltei oman onnensa nojassa ja satoa ei perunaa ja maa-artisokkaa lukuunottamatta ole tulossa. Raksaelmä on vienyt kaiken ajan ja energian. Lasten kasvatuslaatikoiden kanssa kävi huonosti viime vuonna, hartaasti vaalitut herneet päätyivät fasaaniperheen vatsoihin.

Tänä kesänä pienet puutarhurit halusivat kokeilla maissin kasvatusta. Siemenet laitettiin hyvissä ajoin esikasvatusruukkuihin kasvamaan ja riemulla ei ollut rajaa kun muutamassa viikossa oli hienot taimet. Innokkaan kastelun takia taimet kuolivat ja ei auttanut muuta kuin mennä taimikauppaan. Maissin kasvoivat hienosti kasvatuslaatikossa ja voitte varmasti kuvitella sitä riemua, kun ensimmäiset maissintähkät alkoivat muodostua.

Viime viikonloppuna korjasimme sadon ja hartaan hiljaisuuden vallitessa herkuttelimme lasten kasvattamilla maisseilla. Meidän perheen jääkaapissa on aina parmesaania ja sitä miltei joka toiseen ruokaan laitetaan, niin myös tässäkin tapauksessa. Maissit usein grillataan, mutta itse tykkään ehkä kuitenkin enemmän keitetystä maissista, kannattaa siis kokeilla. Tuoretta suomalaista maissia on ollut nyt hyvin saatavilla ruokakaupoista. Hyviä ohjeita maissin käsittelyyn löytyy kasvikset.fi -sivustolta.

Keitetyt maissit parmesaanin kera

Ainekset

4 kpl
maissintähkiä (tuoreita)
50 g
voita (sulatettuna)
0
suolaa
0
mustapippuria (myllystä)
½ dl
lehtipersiljaa (hienonnettuna)
½ dl
raastettua parmesaania
Muut ainesosat

Tee näin:

Poista maisseista suojalehdet ja jos maissin tähkät eivät mahdu hyvin kattilaan puolita ne poikittain. Keita maisseja suolatussa vedessä 5 minuuttia. Laita maissit tarjoiluastiaan ja valele kauttaaltaan voisulalla. Mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla ja raastetulla parmesaanilla.

Kommentit (5)

 1. sari kalliomäki

  Nam, maissia, jostain syystä tänä kesänä on maissi maistunut monessa eri muodossa ja Italian reissulla asusteltiin maissipeltojen keskellä, oli tulossa komea sato. Parhainta tietysti on, kun on ihan itse kasvatettu. Pitäisiköhän ensi kesänä koittaa?

 2. Anne P.

  Onpa ihana idea että lapsilla on omat kasvatuslaatikot, voin vaan kuvitella sen riemun kun saavat syödä itsekasvatettua ruokaa 🙂

 3. Jael

  Ihanaa touhua takuulla lapsille omien kasvisten kasvattaminen ja kasvun seuraaminen:)

 4. annamaria

  Yksinkertaista ja kaunista!

 5. Minna_A

  Sari ehdottomasti kannattaa kokeilla, ei nimittäin ole esikeitettyihin maisseihin paluuta tämän herkuttelun jälkeen :).
  Anne ja Jael riemua on tosissaa riittänyt kasvatuslaatikoista ja nyt jo kovat pohdinnat mitä ensi kesänä laitetaan kasvamaan.

  Kiitos Annamaria, yksinkertainen on usein parasta :).

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *