Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Kurkistus Puutarhaan

Puutarhassa haluaisi tähän vuodenaikaan viettää kaiken liikenevän ajan. Keittiöpuutarhasta olemme jo saaneet korjata satoa: tuoreita yrttejä, salaattia ja pinaattia. Puutarhassamme on valitettavasti lehtokotiloita tuhottomasti. Lapset ovat tavattoman ahkeria apulaisia keräämään lehtokotiloita pientä palkkiota vastaa. Tästä huolimatta salaattia ja yrttejä on ihan turha istuttaa kasvimaahan, koska ne joutuisivat lehtokotiloiden ruoaksi. Mökillä keittiöpuutarhan vihollisia ovat metsäkauriit, mutta siitä lisää myöhemmin.

On siis ollut pakko keksiä nokkelia ratkaisuja lehtokotilo pulmaan. Remontin yhteydessä vanhat takapihan portaat jäivä tarpeettomiksi. Pelastin portaat jätekuormasta ja siirsin ne puutarhaan. Yrtit viihtyvät hyvin isoissa saviruukuissa yrttiportailla ja ovat ainakin toistaiseksi saaneet olla rauhassa kotiloilta. Tänä kesänä yrttiportailla kasvaa korianteria, oreganoa, roomankuminaa, korianteria, sitruunakorianteria, salviaa ja lehtipersilijaa. Basilika viihtyy hyvin kasvihuoneessa tomaattien vieressä.

Salaatit ja pinaatit olen istuttanut parvekelaatikoihin. Laatikoiden pohjaan on porattu pienet reiät, jotta salaatit eivät sateisena kesänä lilluisi vedessä. Parvekelaatikoiden pohjalla on muutaman sentin kerros lecasoraa ja sitten kunnolla multaa. Laatikot olen nostanut kasvatuskaappien päälle, jossa ne ovat turvassa lehtokotiloilta. Parvekelaatikkokasvatus sopii hyvin myös parvekkeelle tai terasille. Salaattia ja pinaattia kylvän aina muutaman viikon välein lisää, jotta saamme nauttia tuoreesta salaatista koko kesän.

Kasvimaalla on lehtokotiloista huolimatta voinut kasvattaa kesäkurpitsaa, porkkanoita, punajuuria, kyssäkaalia, retiisejä, valkosipulia, perunoita ja maa-artisokkaa. Ruokabloggaajan kesäkukiksi valikoituivat tänä kesänä laventeli ja rosmariini.

Kommentit (4)

 1. luimupupu

  Kivat kuvat. Laventeli on minunkin suosikkikukkani. Parvekkeen yrttitarha saa olla kotiloilta rauhassa mutta tänä vuonna on jo kesäkuussa ollut riesaa kirvoista, jotka yleensä vaivaavat vasta myöhemmin kesällä hennoimpia yrttejä kuten korianteria ja kirvelia. Tänä vuonna olen jo mäntysuopakylvettänyt toisen laventelin ja basilikan. Toivottavasti ne selviävät ja kirvat eivät.

 2. Jonna / suolaa&hunajaa

  Ensimmäinen kunnollinen viljelykesä uudessa kodissa ja nyt jännitän, onko täällä lehtokotiloita. Tein kasvimaan korkeisiin lavakauluksiin, jospa niistä olisi apua pitämässä kotilot poissa. Saa nähdä.

  Muutaman kesäkukankin laitoin, mutta kyllä meilläkin mm. rosmariini, lippia, laventeli ja timjami toimittavat myös kesäkukkien virkaa…

 3. Minna_A

  Kiitos :). Laventelin tuoksu on niin hurmaava, että siitä on tullut suosikkikesäkukkani. Tänä vuonna esikasvattamini taimet eivät selvinneet kirvojen hyökkäyksestä ja jouduin ostamaan kaikki taimet. Toivottavasti sinulla on parempi tuuri.

 4. Minna_A

  Toivottavasti lehtokotiloita ei ole, ovat todella suuri riesa. Tuoreet yrtit omalla pihalla on ihan parasta kesässä. Lippia on itselleni ihan uusi tuttavuus, joko olet sitä kokeillut ruoanlaitossa?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *