Kotimaan matkailu: Verla

Muutama vuosi sitten vierailimme Verlassa, joka on maailmanperintökohde eikä todellakaan syyttä. Matkakertomus on siitä asti roikkunut blogissa luonnoksena. Nyt lomalla ehdin vihdoin ja viimein viimeistellä jutun julkaisukuntoon. Vaikeinta oli valita kuvat satojen kuvien joukosta, mutta Verla on niin upea kohde, ettei juttua voi jättää julkaisematta vaikka matkasta on jo aikaa. Matkaseuranani oli lapset ja äitini. Tutustuimme mielenkiintoiseen tehdasmuseoon ja Verlan alueeseen kahden päivän ajan.

Verlan puuhiomon perusti suomalainen insinööri Hugo Neuman vuonna 1872 ja pahvitehdas perustettiin 1882. Vuonna 1922 Verla siirtyi Kymin osakeyhtiön omistukseen ja tehdastuotanto päättyi 1964. Kymi yhtiöiden aloitteesta Verlan tehtaasta tuli 1972 Suomen ensimmäinen tehdasmuseo.

Verlan tehdasmuseoon pääsee tutustumaan oppaan johdolla. Tehtaassa on edelleen kaikki paikoillaan likaisia kahvikuppeja myöden ja oppaan johdolla pääsee tutustumaan tehtaan toimintaan, työläisten arkeen ja eri työvaiheisiin. Opastettu kiertokäynti oli todella mielenkiintoinen aikamatka ja alakoulu ikäiset lapset pitivät kierrosta myös erittäin kiinnostavana.

Verlan tehdasmiljöö rakennuksineen on todella ihastuttava. Tehdasrakennukset suunnitteli viipurilainen arkkitehti Carl Eduard Dippell, joka oli tehtaan pääosakkaan Wilhelm Dippellin veli. Ihastuin myös Patruunan pytinkiin ja erityisesti sitä ympäröivään puutarhaan. Isomaksaruoholla reunustettu kukkapenkki on muuten suunnitteilla meidänkin pihalle. Verlan alueelta löytyy myös ravintola ja käsityöpuoteja. Ravintola Verlassa herkuttelimme suolaisilla vohveleilla, jotka maistuivat erinomaisesti kaikille.

 

Verlassa majoituimme ruukkikylään tehtaan työntekijöiden vanhaan mökkiin, joka sijaitsi keskellä maailmanperintökohdetta. Verlan alueella on tarjolla useita mökkejä vuokralle. Mökkimme sijaitsi järven rannalla ja laiturilta pääsi kätevästi uimaan. Mökki oli idyllinen ja viihdyimme mainiosti.

Muistelemme edelleen viikonloppulomaa Verlassa lämmöllä ja taidamme uusia reissun niin, että mieskin pääsee mukaan. Suosittelen lämpimästi tutustumaan ihastuttavaan Verlaan.
 

ihmiset lapsiperheet puutarhan-kasvit
Kommentit (2)
  1. Hei ja kiitos tarinasta. Täytyypä laittaa listalle retkikohteita miettiessä.

    1. Suosittelen oli aivan mahtava paikka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *