Keittiöpuutarha mökillä

height=”1093″ width=”729″>

Terveisiä mökiltä Kustavista. Vietimme mökillä Helatorstain ansiosta pitkän viikonlopun. Viikonloppu sujui suurimmaksi osaksi laiturin kunnostustalkoissa, joten ihan lomailuksi vapaata ei voinut kutsua. Pääsin kuitenkin upottamaan sormeni multaan eli mökin keittiöpuutarhan kimppuun. Viime kuun loppupuolella saimme jo istutettua perunat. Osa perunoista oli esikasvatettu purkeissa ja harson alta paljaistuikin jo kunnon varret. Kiitos esikasvatetuista ja idätetyistä perunoista kuuluu isälleni. Lasten vaatimuksesta perunamaahan istutettiin tänä vuonna pelkästään siikliä, joka on kuulemma parhaimman makuinen peruna ja muita on ihan turha kasvatta. Totuushan tulee tunnetusti lasten suusta :). Jännityksellä jäämme odottamaan saammeko jo Juhannuksena uutta perunaa omasta maasta.

height=”1096″ width=”730″>

Mökin kasvimaa on ollut monta vuotta kesannolla, jos näin voi sanoa kasvimaan kohdalla. Kasvimaan kääntäminen kävi siis työstä ja tuntuu vieläkin lihaksissa, mutta valmista tuli. Kotona lehtokotilot ovat todellinen riesa ja täytyykin tarkkaan harkita mitä pystyy/kannattaa kasvimaalla kasvattaa. Salaatit ja yrtit kasvatan kotona jo suosiolla parvekelaatikoissa ja ruukuissa. Mopo taisi siis hiukan lähteä käsistä mökin keittiöpuutarhassa, kun lehtokotiloista ei tarvitse välittää ja kasvimaasta tulikin hiukan aiottua suurempi.

height=”1095″ width=”730″>

Löysin puutarhamyymälästä onnekseni kahta eri lajiketta lehtikaalintaimia ja lehtikaalia onkin nyt runsaasti kasvamassa. Lapset ostivat puutarhamyymälästä mansikan taimia ja ne tuli myös istutettua. Onneksi tajusin istuttaa mansikat kasvimaan reunalle, muuten innokkaat puutarha-apulaiset olisivat saattaneet talloa kastelupuuhissa muut kasvit. Kasvimaahan kylvin punajuuren, mangoldin, porkkanan, kyssäkaalin, rucolan, lehtisalaatin, retiisin, papujen ja sokeriherneiden siemeniä. Yrttimaahan istutin ruohosipulin, salvian, oreganon, timjamin ja persilijan taimia. Tietysti myös runsaasti tillin siemeniä perunoiden kaveriksi. Jännityksellä jään odottamaan seuraavaa mökkireissua. Taidan sännätä heti keittiöpuutarhaan, kun auto on pysähtynyt mökin pihaan. Muutama viikko pitäisi jaksaa odottaa…

height=”1037″ width=”730″>

Itse olen aika noviisi keittiöpuutarhan suhteen. Jää siis nähtäväksi miten innokkaan aloittelijan käy keittiöpuutarhan kanssa niin kotona kuin mökilläkin. Toivottavasti kesällä ja kesän lopulla saadaan nauttia runsaasta sadosta. Vinkkejä ja vertaistukea otetaan muuten mielellään vastaan.

Kommentit (2)
  1. Vinkki vinkkisenä annan, että lehtikaalit kannattaa aika pitkälle kesälle suojata harsolla tahi muulla :). Kolmena kesänä jo on mun lehtikaalit maistuneet kirpoille ja kaalimadoille.

  2. Kiitos vinkistä. Täytyy laittaa harso päälle, kun mennään mökille. Jos taimista on enää mitään jäljellä :D.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *