Jouluiset taatelikarkit
height=”750″ width=”500″>
Jouluaatto häämöttää jo nurkan takana. Lapset olivat haltioissaan kun tänään tuli puhetta siitä, että on enään kuusi yötä Jouluun. Minä taas olin lähinnä kauhuissani, vastahan joulukuu alkoi!!! Jouluvalmistelut ovat olleet tämän viikon suosituin puheenaihe ja etenkin minulta (ruokabloggaajan ominaisuudessa) on kysytty jouluvalmisteluiden sujumisesta. Täytyy nyt tunnustaa ihan julkisesti, että en ole ehtiny aloittaa jouluvalmisteluita lainkaan. Edes joulukortteja ei ole saatu lähetettyä.
Marras- sekä joulukuu on ollut todella hektistä aikaa töissä. Pitkiksi venähtäneiden työpäivien jälkeen ei ole jaksanut tehdä muuta kuin välttämättömän viisihenkisen perheen arjen pyörittämisen kannalta. Bloggaamiseenkin on ollut vaikea löytää aikaa sekä energiaa. Maanantain jälkeen alkaa onneksi LOMA! Lähdemme perheen kanssa lasten toivomalle risteilylle Tukholmaan ja palaamme kotiin aaton aattona.
Töissä epävirallinen lempinimeni on ihmenainen, mutta välillä ihmenaiseltakin loppuu poweri. Päätimme miehen kanssa, että joululomalla on tärkeintä saada viettää laatuaikaa perheen kesken, levättyä kunnolla ja ladattua akut. Tänä vuonna jouluvalmistelut jäävät siis meidän perheessä piparkakkutalon paistamiseen ja kokoamiseen. Välillä on vain oltava itselle armollinen.
Aaton aattona paistamme kinkun ja aattona uuniin laitetaan kokonaiset lantut, sellerit, bataatit ja rosamundat muhimaan miedolla lämmöllä laatikoiden sijaan. Sienisalaattia ja rosollia taidamme myös valmistaa. Perheemme jouluruoista luvassa lisää Joulun jälkeen.
Viime viikonloppuna saimme lasten kanssa tehtyä helppoja ja herkullisia taalikarkkeja. Kauniiksi näitä herkullisia palleroita ei voi edes hyvällä tahdolla kutsua, mutta hyviä olivat. Tosin todella makeita, mutta siitä ainakin lapset näissä terveellisissä karkeissa juuri pitivät. Itsellä kävi mielessä, että mantelit olisi voinut vaihtaa myös suolapähkinöihin sillä suolaisen makeat herkut ovat minun mieleeni.
Jouluista tunnelmaa ja reseptejä löytyy muuten myös blogini joulukalenterista muutaman vuoden takaa.
height=”751″ width=”500″>
Jouluiset taatelikarkit
Ainekset
- 600g 0
- pehmeitä, tuoreita taateleita
- ½ kpl
- appelsiinin raastettu kuori (luomu)
- 2 rkl
- appelsiinin mehua
- 1 rkl
- juoksevaa hunajaa
- ½ tl
- jauhettua kardemummaa
- ½ tl
- jauhettua kanelia
- ½ tl
- jauhettua inkivääriä
- 100 g
- manteleita
- 250 g
- tummaa suklaata
- Muut ainesosat
Tee näin:
Poista taateleista kivet. Hienonna taatelit tahnaksi. Hienonna mantelit rouheeksi. Sekoita taatelit, mantelit, appelsiinin raastettu kuori, appelsiinin mehu, hunaja ja mausteet hyvin keskenään. Muotoile massasta tanko ja kääri kelmuun tai voipaperiin. Nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi. Jaa tanko 20 osaan ja pyörittele massa palloiksi. Sulata suklaa ja kierittele taatelipallot suklaassa. Nosta jähmettymään leivinpaperilla päällystetylle pellille. Taatelikarkit ovat valmiita tarjottaviksi kun suklaa on kovettunut.