Hirvenliha-perunalaatikko

 

Liha-perunalaatikko kuului oman lapsuuteni kouluruoka inhokkeihin. Liha-perunalaatikko kouluruokatrauma on tullut kohdattua ja todettua, että tuoreista raaka-aineista valmistettuna liha-perunalaatikko on herkullista arkiruokaa. Tänä viikonloppuna valmistin perheelle hirvenjauhelihasta liha-perunalaatikkoa.

Hirvenjauhelikastikkeen joukkoon raastoin palsternakkaa, porkkanaa ja selleriä. Jos ruokapöydässä olisi ollut vain aikuisia olisin varmasti kuutioinut juurekset. Lapsille juurekset ainakin meillä uppoavat parhaiten raastettuna jauhelihakastikkeen joukossa.

Usein liha-perunalaatikko sekoitetaan tai kootaan kerroksittain jauhelihakstiketta ja perunamuussia. Itse päädyin laittamaan hirvenjauhelihakastikkeen vuoan pohjalle ja perunamuussin päälle. Tällä kertaa sekoitin perunamuussin joukkoon myös emmentalraasteen loput jääkaapista. Hirvenliha-perunalaatikon pinta viimeisteltiin tietysti voinokareilla.

Jäkikäteen tuli mieleen, että hirvenjauhelihakastikkeeseen olisi voinut lisätä myös syksyllä poimittuja sieniä. Täytyy ehdottomasti kokeilla seuraavalla kerralla. Hirvenliha-perunalaatikon kera olisi hyvin voinut myös tarjota puolukkasurvosta ja suolakurkkuja.

Hirvenliha-perunalaatikko

Ainekset

400 g
hirvenjauhelihaa
170 g
pekonia
1 kpl
sipuli kuutioituna
1 kpl
valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 kpl
palsternakka raastettuna
2 kpl
porkkanoita raastettuna
100 g
juuriselleriä raastettuna
3 dl
lihalientä
1 rkl
kuivattua timjamia
½ tl
mustapippuria myllystä
½ tl
suolaa
2 kg
jauhoisia perunoita
50 g
voita
6 dl
maitoa
100 g
emmentalraastetta
½ tl
suolaa
2 kpl
kananmunia
15 g
voita nokareina

Tee näin:

Kuutioi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Lisää pannuun hirvenjauheliha ja ruskista.

Lisää pannulle kuutioitu sipuli sekä raastetut juurekset ja kuullota muutaman minuutin ajan.

Lisää hienonnettu valkosipuli ja kuullota vielä hetki.

Lisää lihaliemi ja timjami. Anna hirvenjauhelihakastikkeen hautua miedolla lämmöllä perunamuussin valmistuksen ajan.

Kuori ja kuutioi perunat. Keitä perunat suolatussa vedessä kypsiksi ja kaada keitinvesi pois.

Lisää kattilaan suola, voi ja maito. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimela. Sekoita joukkoon juustoraaste ja kananmunat.

Voitele uunivuoka ja levitä hirvenjauhelihakastike vuoan pohjalle. Levitä perunamuussi pinnalle ja viimeistele voi nokareilla.

Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Anna hirvenliha-perunavuoan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *